Συρία: Η αντιπολίτευση πρότεινε εκεχειρία σε όλη τη χώρα κατά το Ραμαζάνι

Συρία: Η αντιπολίτευση πρότεινε εκεχειρία σε όλη τη χώρα κατά το Ραμαζάνι

Η Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC), η οποία εκπροσωπεί τη συριακή αντιπολίτευση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις οι οποίες διεξάγονται στη Γενεύη, πρότεινε κατάπαυση των εχθροπραξιών σε όλη τη Συρία κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού, δήλωσε σήμερα η Μπάσμα Κοντμάνι, στέλεχος της HNC.

Όπως επισήμανε η Κοντμάνι, η πρόταση κατατέθηκε εγγράφως με επιστολή του Ριάντ Χιτζάμπ, συντονιστή της συριακής αντιπολίτευσης, προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν.

«Η επιστολή προς τον Μπαν Κι Μουν προτείνει μια εκεχειρία, γνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει μία, η οποία θα πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστή σε όλη την χώρα, για όλο το μήνα του Ραμαζανιού», σημείωσε.

«Το Ραμαζάνι που ξεκινά την άλλη εβδομάδα, θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, την κατάλληλη ατμόσφαιρα για εμάς να επιστρέψουμε στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Γενεύη. Αυτή είναι η πρόθεση της HNC», τόνισε το μέλος της αντιπροσωπείας.

Πρόσθεσε πως οι ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης στηρίζουν την πρόταση, που θα επαναφέρει «την κατάπαυση των εχθροπραξιών» που τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ στα τέλη Φεβρουαρίου και αφορούσε όλα εμπλεκόμενη μέρη του πολέμου, εκτός από το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

«Εάν το καθεστώς τηρήσει την εκεχειρία, η αντιπολίτευση και οι ένοπλες οργανώσεις θα την τηρήσουν επίσης», δήλωσε.

Μια εκπρόσωπος του Στάφαν ντε Μιστούρα, ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ για την Συρία, επιβεβαίωσε ότι η πρόταση κατατέθηκε στην Διεθνή Ομάδα Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ).

«Οποιαδήποτε σκέψη για την αποκλιμάκωση των χερσαίων μαχών είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτη, περισσότερο κατά τη διάρκεια του Ιερού Μήνα του Ραμαζανιού», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Νωρίτερα σήμερα, η υπηρεσία ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, OCHA, ανακοίνωσε πως αυτοκινητοπομπές που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια έφθασαν στις πολιορκούμενες συριακές πόλεις Νταράγια και Μουανταμίγια. Η αυτοκινητοπομπή στην Νταράγια, όπου υπολογίζεται ότι ζουν πλέον 8.000 άνθρωποι, ήταν η πρώτη που έφθασε στην πόλη από το 2012, όταν η πόλη τέθηκε υπό πολιορκία.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μια εκεχειρία που θα χαλαρώσει τις συνθήκες πολιορκίας και θα επιτρέψει να έρθει ένα τέλος στην χρήση του λιμού ως όπλο πολέμου. Αυτό χρειαζόμαστε να δούμε», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ