Εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ υπέγραψαν σήμερα την σύσταση ενός κέντρου έρευνας για την αντιμετώπιση τακτικών όπως κυβερνοεπιθέσεις, προπαγάνδα και παραπληροφόρηση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Πολωνία, η Φινλανδία, η Λετονία και η Λιθουανία υπέγραψαν ένα μνημόνιο συμφωνίας για την ένταξη τους στο κέντρο και περισσότερες χώρες αναμένεται να ενταχθούν τον Ιούλιο.
Το κέντρο θα έχει την βάση του στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι και θα σχηματίσει ένα δίκτυο ειδικών για τις χώρες που συμμετέχουν. Η διευθύνουσα ομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη της συνάντηση την Τετάρτη. Αναμένεται να έχει μια ομάδα δέκα ανθρώπων που θα εργάζονται εκεί αργότερα αυτό το χρόνο.
Η Φινλανδία, μοιράζεται 1.300χλμ σύνορα με την Ρωσία, η οποία κατηγορείται ότι πραγματοποιεί υβριδικές εκστρατείες στην ουκρανική σύγκρουση, καθώς και για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της στις αμερικανικές εκλογές.
«Το κέντρο αποτελεί μια πραγματική τόνωση για την συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. . . Οι υβριδικές δραστηριότητες έχουν γίνει μόνιμο μέρος του τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Φινλανδός ΥΠΕΞ, Τίμο Σόινι.
Πέρσι οι αρχές της Φινλανδίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ολοένα και περισσότερες προπαγανδιστικές επιθέσεις εναντίον της χώρας από το Κρεμλίνο, όπως τόνισε. Η Γερμανία επίσης έχει αναφέρει μια αύξηση της εκστρατείας παραπληροφόρησης από την Μόσχα και στοχευμένες κυβοερνοεπιθέσεις.
Ο Σόινι τόνισε πως το νέο κέντρο στοχεύει στην αύξηση της επαγρύπνησης έναντι των υβριδικών απειλών και των επιχειρήσεων που στοχεύουν να εκμεταλλευτούν τα τρωτά σημεία των κοινωνιών.
«Η χρήση των υβριδικών στρατηγικών θέτει σε δοκιμασία την εσωτερική συνοχή και την αντοχή των κοινωνιών μας. . . Αυτό που χρειάζεται είναι μια απάντηση όχι μόνο από τους κρατικούς θεσμούς, αλλά η κοινωνική αντοχή και μια συλλογική προσέγγιση στην ασφάλεια», πρόσθεσε ο Σόινι
Το ετήσιο κόστος του κέντρου ανέρχεται αρχικά περίπου στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ με την Φινλανδία να καλύπτει το ήμισυ της χρηματοδότησης, και το υπόλοιπο ποσό να καλύπτεται από τα κράτη μέλη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ