Ιδιαίτερα σημαντικές είναι ειδήσεις που προέκυψαν από τις χθεσινές συνομιλίες και δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με τη στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών και τη συνεργασία σε τομείς όπως η άμυνα, τα εξοπλιστικά προγράμματα και οι επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία, με σημείο αναφοράς τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35.
Ο κ. Πρωθυπουργός χθες στην ομιλία του στον Λευκό Οίκο απευθυνόμενος στον κ. Μπάιντεν εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί η χώρα μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα θα προχωρήσει στην προμήθεια μίας μοίρας F -35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, και συγκεκριμένα μετά το 2028, όταν και όπως ειπώθηκε με έμφαση θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για μία τέτοια κίνηση. Θεωρείται μια πολύ σημαντική δήλωση καθότι η αγορά του συγκεκριμένου αεροσκάφους θα δώσει στη χώρα μας δυνατότητες και πλεονεκτήματα έναντι της Τουρκίας, η οποία ήδη έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα.
To F-35 είναι ένα αεροσκάφος υψηλών προδιαγραφών που αλλάζει τη φιλοσοφία της μάχης λόγω των ιδιοτήτων stealth που το κάνει αόρατο και δικαίως χαρακτηρίζεται ως φονική μηχανή, καθότι πλησιάζει στόχους και αεροσκάφη χωρίς να γίνει αντιληπτό.
Είναι αεροσκάφος 5ης γενιάς, με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα και θεωρείται αεροσκάφος πρώτου πλήγματος με μεγάλες καταστροφικές δυνατότητες. Ένα αεροσκάφος που θα μπορεί μαζί με τα Rafale να υπερασπίσει και τα εθνικά συμφέροντα της Κύπρου!
Πρόκειται για μονοθέσιο αεροσκάφος με δυνατότητες υψηλής επιβιωσιμότητας στο σύγχρονο και στο μελλοντικό πεδίο επιχειρήσεων, έχοντας την ικανότητα να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα αποστολών αέρος - αέρος, αέρος - εδάφους, χάρη στο μεγάλο εύρος οπλικών συστημάτων και βομβών που μπορεί να φέρει. Θεωρείται ως «game changer».
Η Ελλάδα με τα F-35A αποκτά πλέον τη δυνατότητα πρώτου πλήγματος χωρίς να μπορεί ο αντίπαλος να κάνει τίποτε, διαπερνώντας και καταστρέφοντας συστήματα αεράμυνας και επιτρέποντας την καταστροφή της αεροπορίας του αντιπάλου στο έδαφος. Με την απόκτηση των F-35, Rafale και F-16 V η Ελλάδα δεν αποκτά μόνον αεροπορική υπεροχή έναντι της Τουρκίας αλλά και αεροπορική κυριαρχία. Θα ακυρώνουν στην πράξη κάθε αναθεωρητική σκέψη της Τουρκίας, πείθοντας την ηγεσία της ότι ματαιοπονεί επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει τον στρατιωτικό καταναγκασμό.
Οι μελλοντικές αερομαχίες στο Αιγαίο - και αυτό πρέπει να επισημανθεί - θα είναι μια τεχνολογική αναμέτρηση που αν δεν δεις τον αντίπαλο πρώτος, και δεν έχεις το κατάλληλο όπλο να τον χτυπήσεις από μεγάλη απόσταση, τότε έχασες. Και η απώλεια της εχθρικής Αεροπορίας, θα σημάνει και την καταστροφή του εχθρού. Τόσο απλά! Και η Πολεμική μας Αεροπορία με τα αεροσκάφη αυτά αποκτά αυτές τις δυνατότητες.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον όμως, ήταν η έμμεση σύνδεση της απόκτησης του αεροσκάφους F-35 με το μέλλον της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ). Όπως αποκάλυψε ο κ. Πρωθυπουργός, η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για την ΕΑΒ.
Ήδη η Lockheed Martin είναι ο βασικός πελάτης, και η επίσημη είσοδος της Lockheed Martin έστω και με μειοψηφικό πακέτο στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία θα την αναβαθμίσει, μια αναβάθμιση που είναι άκρως απαραίτητη. Το ελληνικό κράτος θα διατηρήσει το έλεγχο και το πλειοψηφικό πακέτο της ΕΑΒ, ωστόσο η Lockheed Martin που συνεργάζεται ήδη με την ΕΑΒ για την κατασκευή τμημάτων των F-16 και των C-130 θα αναλάβει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και αυτό είναι πολύ θετικό!
Δεν χρειάζεται βέβαια ιδιαίτερη ανάλυση για να υποστηριχθεί, ότι, εάν η ΕΑΒ αρχίσει να λειτουργεί με αμερικανικά πρότυπα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, θα έχει κίνητρο και τη δυνατότητα να ενισχύσει την εμπλοκή της Ελληνικής Εταιρίας στρατηγικής σημασίας, στις εφοδιαστικές αλυσίδες των προϊόντων της.
* Ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης είναι Αντιπτέραρχος (Ι) εα., Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ, Επίτιμος Πρόεδρος Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και Αμυντικός Αναλυτής