Από την 1η Ιανουαρίου που και καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων εκτός των χωρών της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής εκεί όπου ο ιός ήταν ενδημικός για δεκαετίες έως και την Παρασκευή 8 Ιουλίου, 7594 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων και 3 θάνατοι έχουν καταγραφεί στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Τα κρούσματα αφορούν πλέον 59 χώρες και από την προηγούμενη έκθεση του ΠΟΥ η οποία δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου, προστέθηκαν έως χθες στην λίστα των περιστατικών 4.181 νέες διαγνώσεις, εκ των οποίων οι 1567 καταγράφηκαν στο 4ημερο 4 με 8 Ιουλίου. Στο διάστημα 27 Ιουνίου μέχρι 8 Ιουλίου, καταγράφηκαν και οι 2 από τους 3 θανάτους, με 9 νέες χώρες να αναφέρουν κρούσμα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων για πρώτη φορά.
Η αύξηση των κρουσμάτων του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στο διάστημα των τελευταίων ημερών είναι ανησυχητική, αύξηση της τάξης του 77% για το διάστημα 27 Ιουνίου έως και 4 Ιουλίου. Παράλληλα. για πρώτη φορά σε χώρες όπου πρωτο-καταγράφηκαν κρούσματα αναφέρουν τοπική διασπορά χωρίς επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδι ή με επαφή με ταξιδιώτη που τις συνδέει με χώρες της δυτικής ή της κεντρικής Αφρικής εκεί που ο ιός ήταν από το 1970 ενδημικός.
Στα θετικά της υπόθεσης περιλαμβάνεται ότι 10 χώρες με πρόσφατη διασπορά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων έως πρότινος δεν ανέφεραν νέο κρούσμα για το διάστημα επώασης του ιού που είναι 21 ημέρες.
Ο επικαιροποιημένος παγκόσμιος χάρτης με τα κρούσματα του ιού της ευλογιάς των πιθήκων είναι διαθέσιμος εδώ.
Σύμφωνα με τον χάρτη, οι χώρες που έχουν τα περισσότερα κρούσματα περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο με 1351 κρούσματα, τη Γερμανία με 1385 κρούσματα, την Ισπανία με 1256 κρούσματα, τις ΗΠΑ με 699 κρούσματα, τη Γαλλία με 577 κρούσματα, την Πορτογαλία με 415 κρούσματα, την Ολλανδία με 402 κρούσματα, τον Καναδά με 370 κρούσματα, την Ιταλία με 233 κρούσματα, το Βέλγιο με 168 κρούσματα, την Ελβετία με 135 κρούσματα και το Ισραήλ με 59 κρούσματα. Στο Βέλγιο, μια χώρα με παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα (11,5 εκατ. κατοίκους) όπου σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας έχουν εντοπιστεί 168 περιπτώσεις έφτασε η πρώτη παρτίδα εμβολίων 3ης γενιάς για την ευλογιά των πιθήκων όπως ανακοινώθηκε από την Κομισιόν.
Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου επισημαίνει ότι χάρη στην ταχεία αντίδραση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), οι πρώτες παραδόσεις μιας παρτίδας 3.040 εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων έφτασαν στο Βέλγιο για την προστασία των Βέλγων πολιτών και την αντιμετώπιση αυτής της επιδημίας.
Σύμφωνα με τη Στέλλα Κυριακίδου μέσω της Ευρωπαϊκής Αρχής HERA, η ΕΕ αγόρασε εμβόλια για όλα τα κράτη μέλη που έχουν ανάγκη. Μέσα σε δύο εβδομάδες, η Κομισιόν χρηματοδότησε την προμήθεια περίπου 110.000 δόσεων και ήδη ξεκίνησαν τις παραδόσεις στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας και του Βελγίου. Επιπλέον παραδόσεις θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες.
Στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά έως χθες, 7/07/22, 11 περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, τα 6 από αυτά ήταν εισαγόμενα, 4 ανέφεραν επαφή με ύποπτο κρούσμα αλλοδαπής εθνικότητας στη χώρα μας και 1 κρούσμα δεν ανέφερε ταξίδι στο εξωτερικό ή επαφή με ύποπτο κρούσμα, αφορούσε δηλαδή τοπική διασπορά χωρίς επιδημιολογική σύνδεση με τις χώρες που ο ιός ενδημεί.
Όλα τα περιστατικά, που καταγράφηκαν στην Ελλάδα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση. Ο κίνδυνος εμφάνισης του νοσήματος παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό.
Στην παγκόσμια εικόνα δεδομένα για το φύλο των ασθενών και την ηλικία τους υπάρχουν για το 73% των περιστατικών, δηλαδή για 4406 προσβεβλημένα άτομα. Από αυτά το 99.5% (τα 4385 άτομα) είναι άνδρες και η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 37 χρόνια. Οι άνδρες ηλικίας 18-44 ετών είναι αυτοί που εξακολουθούν να πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες καθώς αντιστοιχούν στο 79% των περιστατικών.
Ευτυχώς τα κρούσματα παραμένουν ελάχιστα στους ανήλικους με μόλις 6 περιστατικά να αφορούν άτομα έως 17 ετών (0.1% των κρουσμάτων). Η κλινική εικόνα των ασθενών είναι άτυπη καθώς πολλά από τα νέο-διαγνωσθέντα περιστατικά δεν παρουσιάζουν τα κλασικά συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων που περιλαμβάνουν πυρετό, πρησμένους λεμφαδένες και εξάνθημα.
Ανάμεσα στα κρούσματα που ανέφεραν στις υπηρεσίες υγείας τουλάχιστον ένα σύμπτωμα το 81% παρουσίασε εκτεταμένο εξάνθημα στο σώμα, το 50% πυρετό (μόλις ο ένας στους δύο) και το 41% εξάνθημα στα γεννητικά όργανα και στην περιοχή του πρωκτού.
Λόγω του καλοκαιριού και της πραγματοποίησης μεγάλου αριθμού εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους, υψηλού συγχρωτισμού, ο ΠΟΥ έχει εκδώσει συστάσεις για την πρόληψη της διασποράς και τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, συστήνοντας σε όσους έχουν ύποπτα συμπτώματα να κάνουν μοριακό τεστ και τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα να υπάρχει πρόσβαση στα μοριακά ειδικά τεστ για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων σε όλες τις χώρες-μέλη του.
Η ευλογιά των πιθήκων δεν είναι η μόνη ασθένεια από το παρελθόν που μας χτυπά ξανά την πόρτα. Στη Γκάνα καταγράφηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ, που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό Έμπολα και προκαλεί αιμορραγικό πυρετό. Οι δύο ασθενείς που νόσησαν έχουν αποβιώσει και τα δείγματα έχουν σταλθεί για επιβεβαιωτική ανάλυση στο Ινστιτούτο Παστέρ της Σενεγάλης, που είναι συνεργαζόμενος φορέας του ΠΟΥ. Οι ιοί αυτοί προκαλούν διάρροια, πυρετό, ναυτία κι εμετό κι έχουν πολύ υψηλότερη θνησιμότητα από τον κορονοϊό. Η θνησιμότητα του ιού Έμπολα ξεπερνά το 30%.