Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από ανταλλαγή πυροβολισμών στη Λιέγη του Βελγίου το πρωί της Τρίτης.
Ένας νεαρός άνδρας άνοιξε πυρ στη μέση του δρόμου σκοτώνοντας δύο αστυνομικούς που επιχείρησαν να τον ελέγξουν, και έναν 22χρονο επιβάτη σταθμευμένου αυτοκινήτου. Στη συνέχεια πήρε ως όμηρο μια γυναίκα που εργάζεται ως οικονόμος στο λύκειο Leonie de Waha, μαζί με την οποία οχυρώθηκε στον έκτο όροφο του σχολικού κτιρίου, απ'' όπου συνέχισε την ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς.
Νωρίτερα εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Λιέγης, η Κατρίν Κολινιόν, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η έρευνα για το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς ανατέθηκε στη ομοσπονδιακή εισαγγελία, που είναι υπεύθυνη για θέματα τρομοκρατίας.
«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν προς την κατεύθυνση μιας τρομοκρατικής ενέργειας», δήλωσε ο Έρικ Βαν Ντερ Σιπτ, εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, με τον οποίο επικοινώνησε επίσης το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το συμβάν σημειώθηκε γύρω στις 10:30 (11:30 ώρα Ελλάδας) στη λεωφόρο ντ'' Αβρουά, αρτηρία της πόλης.
Αφού πυροβόλησε στο δρόμο, ο επιτιθέμενος κατέφυγε σε ένα λύκειο. Ακολούθησε μια σύντομη σύλληψη ομήρου, στη διάρκεια της οποίας κανείς δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με επίσημες πηγές.
«Δεν γνωρίζουμε τίποτα προς το παρόν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κατρίν Κολινιόν αναφερόμενη στα κίνητρα του δράστη χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του Τύπου σύμφωνα με τις οποίες φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ».
Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, ο δράστης ονομαζόταν Μπενζαμίν Ερμάν, 33 ετών. Είχε βγει με άδεια από την φυλακή της Λαντίν όπου εξέτιε την ποινή του και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί.
Ενώ εξέτιε ποινή για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, ο Μπενζαμέν Ερμάν φέρεται ότι «ριζοσπαστικοποιήθηκε από ένα πρόσωπο» με αποτέλεσμα το όνομά του να συμπεριληφθεί στην τράπεζα δεδομένων ακραίων ισλαμιστών που έχει συστήσει το Βέλγιο.
Ο Ερμάν σκοτώθηκε από αστυνομικούς σε ανταλλαγή πυρών. Την έρευνα για την υπόθεση έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική εισαγγελία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Λιέγης, Κριστιάν Μποπέρ, ο στόχος του ήταν «σαφώς» να σκοτώσει αστυνομικούς. «Είναι σαφές ότι ο στόχος του δολοφόνου ήταν να επιτεθεί σε αστυνομικούς, να βλάψει τον θεσμό, το κράτος του Βελγίου», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Μολονότι έτρεξε να ταμπουρωθεί σε ένα σχολείο, δεν ήθελε να σκοτώσει μαθητές, διευκρίνισε.
Ο τοπικός εισαγγελέας Φιλίπ Ντουλιέ είπε σε συνέντευξη τύπου πως ο δράστης επιτέθηκε στους δύο αστυνομικούς από πίσω με μαχαίρι, πήρε ένα από τα όπλα τους, τους πυροβόλησε και τους σκότωσε.
Αστυνομικές πηγές τον περιγράφουν ως εξαιρετικά βίαιο προσθέτοντας ότι στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών με το ψυχολογικό προφίλ του να περιγράφεται ως «ασταθές». Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγες ώρες μετά την έξοδό του από τη φυλακή είχε διαπράξει κάποιο αδίκημα.
#Liege #boulevard #avroy #shooting #fusillade #echanges 2 policiers morts pic.twitter.com/m72CcIzr9A
— QK Pham (@Moon_DEX) 29 Μαΐου 2018
Από τις 22 Μαρτίου 2016, όταν επλήγη από τζιχαντιστικές επιθέσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο 32 ανθρώπων, στο Βέλγιο έχουν σημειωθεί πολλές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών ή αστυνομικών.
Η τελευταία επίθεση που θεωρήθηκε «τρομοκρατική» πραγματοποιήθηκε στις 25 Αυγούστου 2017: ένας 30χρονος άνδρας σομαλικής καταγωγής επιτέθηκε με μαχαίρι σε στρατιώτες, τραυματίζοντας ελαφρά έναν από αυτούς, φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ» στο κέντρο των Βρυξελλών. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις της τάξης.
Στις 6 Αυγούστου 2016, ένας Αλγερινός που ζούσε στο Βέλγιο επιτέθηκε με ματσέτα σε δύο αστυνομικίνες μπροστά σε αστυνομικό σταθμό της Σαρλερουά (νότια) φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ» και τραυματίζοντάς τες στο πρόσωπο και στον λαιμό προτού σκοτωθεί. Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την επομένη την ευθύνη για την επίθεση.
Τον Σεπτέμβριο του 2016, στην περιοχή Μόλενμπεκ των Βρυξελλών δύο αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι χωρίς ωστόσο να τραυματιστούν, καθώς φορούσαν αλεξίσφαιρο γιλέκο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ