Θ. Φωτίου: Ενοχλούνται αυτοί που φτωχοποίησαν τη μεσαία τάξη

Θ. Φωτίου: Ενοχλούνται αυτοί που φτωχοποίησαν τη μεσαία τάξη

«Αυτό που είπα, και το οποίο φαίνεται πως δημιούργησε μεγάλη ταραχή στη Νέα Δημοκρατία, είναι ότι το 50% του πληθυσμού, που αποτελούσε τη μεσαία τάξη, έχασε το 35% του εισοδήματός του από το 2009 μέχρι το 2015 και αυτό το λέει η ΕΛΣΤΑΤ, όχι εγώ» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», με αφορμή τη δημοσιότητα που πήραν δηλώσεις της, χθες, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, σχετικά με το ύψος των εισοδημάτων της θεωρούμενης ως μεσαίας τάξης.

Όπως διευκρίνισε η κ. Φωτίου, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο από το 2009 μέχρι το 2015, που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι «οι προηγούμενες κυβερνήσεις φτωχοποίησαν τη μεσαία τάξη».

«Αυτό φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει πάρα πολύ, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία επικαλέστηκα, ότι δηλαδή η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης συντελέστηκε επί των ημερών τους και αντ'' αυτού εμφανίζονται να λένε ότι η Φωτίου όρισε τη μεσαία τάξη με εισοδήματα 7.500 ευρώ τον χρόνο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι το 1/4 του πληθυσμού, την ίδια περίοδο 2009-15, «οι πιο φτωχοί συνάνθρωποί μας έχασαν ακόμη περισσότερο, το 38,5% των εισοδημάτων τους».

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια ομαδοποίησης της μεσαίας τάξης η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε πως αυτά καθορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ. «Το 2009 ήταν από τα 11.500 ευρώ έως τα 16.500 ευρώ ανώτατο ατομικό εισόδημα. Αυτό το ατομικό εισόδημα που ήταν 16.500 ευρώ το 2009, έφτασε στα 10.800 ευρώ και αυτό που ήταν 11.500 ευρώ, μειώθηκε στα 7.500 ευρώ. Αυτά, λοιπόν, είναι που ενοχλούν πολύ, ότι δηλαδή η μεσαία τάξη έχασε το 35% του εισοδήματός της. Βεβαίως, όταν το βλέπεις σε απόλυτα νούμερα, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, λες δεν είναι δυνατόν αυτή να είναι η μεσαία τάξη πια, άρα, είναι φτωχοί» σημείωσε.

Για το 1/4 των πολιτών που εμφανίζουν τα υψηλότερα εισοδήματα έναντι των υπολοίπων, τόνισε ότι «το τμήμα αυτό καρπώνεται -κατά το 10% του- το 40% του παραγόμενου πλούτου και βεβαίως μετά ένα μέρος του μηχανεύεται εξαιρετικές μεθόδους για να μην πληρώσει το ποσοστό που του αναλογεί στις κοινωνικές δαπάνες, μέσω της φορολόγησης, που του αναλογεί, γι'' αυτό, εκτός των άλλων, "νόμιμα" εκδράμει σε φορολογικούς παραδείσους, όταν δεν δραπετεύει παράνομα στις λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς».

«Αν δεν πληρώσει το πιο πλούσιο κομμάτι τους φόρους του, βεβαίως, δεν μπορεί να υπάρξουν κοινωνικές δαπάνες, κοινωνικό κράτος», παρατήρησε η κ. Φωτίου και κάλεσε την αντιπολίτευση να απαντήσει «αν δεν υπάρχει φορολόγηση, πώς θα υπάρξουν δημόσια νοσοκομεία, δημόσια σχολεία, δημόσια ανώτατα ιδρύματα και δεν θα είναι όλα ιδιωτικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC