Κριτική στην κυβέρνηση για «απαράδεκτους ερασιτεχνισμούς στην πλάτη μιας ολόκληρης χώρας», ο άσκησε ο Θ. Θεοχαρόπουλος, και έκανε λόγο για «εντελώς λαθεμένη τακτική» στη διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα «μέσα σε αυταπάτες να οδηγείται σε λάθη», ενώ κατηγόρησε τον Schaeuble ότι, ακολουθεί πολιτική «επικίνδυνη», μακριά από τις αρχές και τις αξίες της ΕE.
«Πρόκειται για μια συμπεριφορά σε ορισμένα θέματα τού Σόιμπλε, κοινού εκβιαστή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχαρόπουλος.
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη λογική ορισμένων δανειστών που «δεν αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη διαπραγμάτευση.
«Δεν αντιμετωπίζεται η Ελλάδα από ορισμένους, όπως ο Σόιμπλε, ως ισότιμο μέλος της ΕΕ. Τα κράτη - μέλη δεν είναι επιχειρήσεις» τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος και σημείωσε πως «αυτό το οποίο συζητείται είναι ένα διαρκές μνημόνιο με απαράδεκτα πρωτογενή πλεονάσματα».
Για την τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ανέφερε πως «έπρεπε να κλείσει τη διαπραγμάτευση του χρέους συνολικά» και «όχι να ψηφίσει κάποια πράγματα και στη συνέχεια να διαπραγματεύεται».
Σε ό,τι αφορά το επικείμενο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε πως «πρέπει η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ευρύτερη κεντροαριστερά να απαντήσουν στα προβλήματα που έχει αυτή τη στιγμή η κοινωνία, στα προβλήματά της» και πρόσθεσε πως θα πρέπει «στο προγραμματικό συνέδριο να δοθεί ένα σύγχρονο προγραμματικό πλαίσιο για τη χώρα» και «εντός του 2017 να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες, να υπάρχει ένα ιδρυτικό συνέδριο ενός ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς για να μην κατευθυνθούν πολίτες, οι οποίοι είναι απογοητευμένοι αυτή τη στιγμή, σε εθνικολαϊκιστικές δυνάμεις».
Ερωτηθείς εάν ο ίδιος προσωπικά θα ήταν διατεθειμένος για συμβιβασμούς και υποχωρήσεις για το «κοινό καλό» σε ό,τι αφορά την προσπάθεια δημιουργίας ενός μεγάλου πόλου της κεντροαριστεράς, ο κ. Θεοχαρόπουλος απάντησε: «Όταν συγκροτήσαμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τον Σεπτέμβριο του 2015, αυτό κάναμε. Αφήσαμε στην άκρη προσωπικές ατζέντες κι αν θέλετε και διαφωνίες του παρελθόντος [...] και αυτό που έχουμε πει είναι πως κάνουμε μια συμφωνία για το παρόν και το μέλλον με στόχο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά για το κοινό καλό της χώρας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: SOOC