Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε πως «η κατάσταση στον Έβρο έχει πάρει μεγάλη ένταση ξανά» τονίζοντας πως «δύο χιλιάδες άτομα κάθε βράδυ προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, όμως υπάρχει ισχυρή αποτρεπτική παρουσία».
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 «τα σύνορα θα ενισχυθούν με επιπλέον 250 νέους συνοριοφύλακες, ενώ το "ο φράχτης θα εκτείνεται σε όλο το μήκος του ποταμού».
Σχετικά με την ανακοίνωση της ΜΚΟ “Human Rights 360°” και την «εσφαλμένη πεποίθηση», ότι η νησίδα στον Έβρο, όπου εντοπίστηκαν οι 38 πρόσφυγες βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους ο Υπουργός επισημαίνει πως «ο κ. Τσίπρας οφείλει μία μεγάλη συγγνώμη - όχι στην κυβέρνηση αλλά στους ακρίτες μας και τους αστυνομικούς και όλη την προσπάθεια που κάνουν καθημερινά».
Χαρακτηριστικά, αργότερα σε ανάρτησή του ανέφερε: ««Η μη κυβερνητική οργάνωση «HumanRights360 ζήτησε συγγνώμη και παραδέχθηκε ότι η νησίδα στον Έβρο δεν ήταν ελληνικό έδαφος. Ο Σύριζα και ο κύριος Τσίπρας, μήπως ήρθε η ώρα να το παραδεχτούν και εκείνοι και να ζητήσουν επιτέλους συγγνώμη από τους Ακρίτες, την Ελληνική Αστυνομία και τον Στρατό που φυλάττουν τα σύνορά μας;»»
Όσον αφορά στην αστυνομική παρουσία στα πανεπιστήμια και την συνάντηση με τους νέους των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) που είχε την Πέμπτη (15/9) ο ίδιος ανέφερε πως «οι Ο.Π.Π.Ι είναι εκεί για την αντιμετώπιση φαινομένων εμπορίου ναρκωτικών, βίαιων περιστατικών και γενικά παρανόμων φαινομένων» ενώ τόνισε πως «καμία σχέση δεν θα έχουν με τις φοιτητικές διαδικασίες και τις κοινωνικές σχέσεις των φοιτητών», υπογραμμίζοντας πως «η παρουσία τους κρίνεται απαραίτητη μόνο σε 4 πανεπιστήμια της χώρας».
Αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την παρουσία και ΜΑΤ μαζί με την πανεπιστημιακή αστυνομία ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως «ο ρόλος των Ο.Π.Π.Ι είναι προληπτικός και όχι κατασταλτικός και καθώς δεν φέρουν οπλισμό, μέχρι έως ότου υπάρξει πλήρης εφαρμογή του νόμου, θα συνοδεύονται για λόγους προστασίας τους από άλλες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως η ασφάλεια των φοιτητών, των καθηγητών και των πρυτανικών αρχών αλλά και η περιφρούρηση των κτιριακών υποδομών των πανεπιστημίων είναι, όπως τόνισε, καθολική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας.