Τρία είδη πιστοποιητικών, δηλαδή για όσους έχουν εμβολιαστεί, για όσους έχουν κάνει PCR ή rapid test αντιγόνου και για όσους έχουν αναρρώσει από την COVID-19, θα καλύπτει το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό «Digital Green Certificate» που υιοθετήθηκε από την Κομισιόν, με προοπτική να εφαρμοστεί με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, δηλαδή το αργότερο από την 1η Ιουνίου.
Το πιστοποιητικό «ξεκλειδώνει» την ασφαλή και ελεύθερη κυκλοφορία εντός ΕΕ, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιείται και για άλλους σκοπούς όπως για να πιστοποιεί κανείς κατά την είσοδό του σε ένα κινηματογράφο ότι έχει εμβολιαστεί, όπως διευκρίνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται σε ψηφιακή ή σε έντυπη μορφή με τις δύο εκδόσεις να περιλαμβάνουν πρώτον κωδικό QR (Quick Response) με τις απαραίτητες πληροφορίες, και δεύτερον ψηφιακή υπογραφή που θα διασφαλίζει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.
Κλειδί για τη λειτουργία των πιστοποιητικών, η ανάπτυξη λογισμικού το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι αρχές για την επαλήθευση όλων των παραπάνω υπογραφών στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Για το λόγο αυτό η Κομισιόν θα δημιουργήσει μια ειδική πύλη ενώ θα παρέχει υποστήριξη στα κράτη μέλη.
Κανένα δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα των κατόχων των πιστοποιητικών δεν θα είναι προσβάσιμο μέσω της παραπάνω πύλης ούτε θα διατηρείται από το κράτος μέλος που πραγματοποιεί την επαλήθευση, σύμφωνα με τις αρχές λειτουργίας του «Digital Green Certificate» που παρουσιάστηκε σήμερα.
Τα πιστοποιητικά θα διατίθενται δωρεάν και θα εκδίδονται στην επίσημη γλώσσα ή τις επίσημες γλώσσες του κράτους μέλους έκδοσης και στα αγγλικά.
Κατά των διακρίσεων
Προκειμένου να αποφευχθεί η πρόληψη των διακρίσεων σε βάρος ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί, η Κομισιόν δεν προτείνει μόνο τη δημιουργία του διαλειτουργικού πιστοποιητικού εμβολιασμού αλλά και τη δημιουργία πιστοποιητικού εξέτασης για την COVID-19, καθώς και πιστοποιητικού για τα άτομα που έχουν αναρρώσει από την COVID-19.
Με βάση τα παραπάνω, αν τα κράτη μέλη αποδέχονται αποδεικτικό εμβολιασμού ως λόγο εξαίρεσης από ορισμένους περιορισμούς για λόγους δημόσιας υγείας, όπως από την υποβολή σε εξέταση ή σε καραντίνα, θα απαιτηθεί να αποδέχονται, με τους ίδιους όρους, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται στο πλαίσιο του συστήματος του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού.
Σημειώνεται πως αυτή η υποχρέωση θα περιορίζεται σε εμβόλια που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας σε επίπεδο ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να αποδεχθούν και άλλα εμβόλια. Στην ουσία η εν λόγω παράμετρος θα μπορούσε για παράδειγμα να αφορά το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V ή το κινεζικό εμβόλιο εφόσον στο μεταξύ αυτά δεν έχουν πάρει έγκριση από τον EMA.
Ακόμη, αν κάποιο κράτος μέλος εξακολουθεί να απαιτεί από τους κατόχους ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού να υποβάλλονται σε καραντίνα ή σε εξέταση, θα πρέπει να ενημερώνει την Επιτροπή και όλα τα άλλα κράτη μέλη και να εξηγεί τους λόγους για την επιβολή των μέτρων αυτών.
Μόνο βασικές πληροφορίες και ασφαλή δεδομένα
Τα πιστοποιητικά θα περιλαμβάνουν ένα περιορισμένο σύνολο πληροφοριών όπως όνομα, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, σχετικές πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο / τεστ / ανάκτηση και ένα μοναδικό αναγνωριστικό του πιστοποιητικού. Αυτά τα δεδομένα μπορούν να ελεγχθούν μόνο για επιβεβαίωση και επαλήθευση της αυθεντικότητας και της εγκυρότητας των πιστοποιητικών.
Το σύστημα Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό είναι ένα προσωρινό μέτρο. Θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώσει το τέλος της διεθνούς κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την COVID-19.
Για να είναι έτοιμη πριν από το καλοκαίρι, η πρόταση αυτή πρέπει να εγκριθεί γρήγορα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Διαβάστε ακόμα