Η πυρκαγιά στη Μόρια μόνο ως τυχαίο συμβάν δεν αντιμετωπίζεται με την κυβέρνηση να εξετάζει όλα τα σενάρια. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την εξέλιξη στο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Λέσβου πολλά και έρχονται σε μια συγκυρία κατά την οποία η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει την κρίση με την Τουρκία. Πολλαπλασιάζονται, μάλιστα, από την προσπάθεια που κατεβλήθη ώστε να μην καταστεί εφικτή η προσέγγιση της Πυροσβεστικής πέριξ και εντός του καταυλισμού με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Η δε στάση του ΣΥΡΙΖΑ μόνο αρνητικά συμβάλλει στην υπόθεση.
Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες πέτυχε να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών/προσφύγων μέσα από την πολιτική που άσκησε. Αυτό δεν σημαίνει πως η Μόρια μετατράπηκε σε ιδανικό χώρο υποδοχής και φιλοξενίας. Οι 13000 καταμετρημένοι μετανάστες και πρόσφυγες που διαμένουν σε αυτή παραμένουν σε αριθμούς πολλαπλάσιοι των δυνατοτήτων που έχει το συγκεκριμένο κέντρο.
Όταν όμως γίνεται μια εξέγερση με αφορμή το γεγονός πως έπρεπε να μπουν σε καραντίνα και να μεταφερθούν ενδεχομένως 35 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό τότε τα ερωτήματα γίνονται επιτακτικά. Πολύ δε περισσότερο όταν στην εξέγερση και κυρίως στην προσπάθεια να αποτραπεί η εφαρμογή των κανόνων που έχουν αποφασιστεί στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας στις δομές, φέρονται να πρωτοστατούν οι γνωστοί άγνωστοι αλληλέγγυοι που εξακολουθούν να διαχειρίζονται τις τύχες των μεταναστών/προσφύγων στο νησί, όπως και αλλού.
Η σύνθεση της ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό είχε τη σημασία της. Η συμμετοχή του επικεφαλής της ΕΥΠ αλλά και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ δείχνει πως η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την εξέλιξη ως ένα τυχαίο συμβάν. Ή έστω έναν εμπρησμό που προκλήθηκε στο πλαίσιο των αντιδράσεων των μεταναστών/προσφύγων που διαμένουν στο ΚΥΤ της Μόριας ή έξω από αυτό.
Οι αναφορές για πολλαπλές εστίες, η προσπάθεια αποτροπής της πυροσβεστικής, η συνεχιζόμενη επί πολλές ώρες ένταση και η παρουσία ατόμων που καταγράφεται και παραπέμπει σε οργανωμένες κινήσεις γεννά σαφώς ερωτήματα αλλά και συνειρμούς.
Το μεταναστευτικό/προσφυγικό παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και των συνόρων της Ευρώπης. Και στο πλαίσιο αυτό παραμένει το βασικό χαρτί του Ταγίπ Ερντογάν στο τραπέζι των εκβιασμών.
Η περίπτωση του Έβρου παραμένει νωπή. Η ενορχηστρωμένη επιχείρηση από τις ίδιες της αρχές της Τουρκίας για εισβολή στα χερσαία σύνορα μεταναστών που καμία σχέση δεν είχαν όπως αποδείχθηκε, με την Σύρια και τα όσα ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του τόνιζαν τότε δείχνουν πως υπάρχει ένας σχεδιασμός που δεν έχει εγκαταλειφθεί.
Άλλωστε θεωρείται βέβαιο σχεδόν πως ο Τούρκος πρόεδρος αναλόγως με τη στάση που θα επιδείξει η Ε.Ε έναντι των προκλήσεων του σε βάρος της Ελλάδας και τη Κύπρου θα επαναφέρει τον εκβιασμό του μεταναστευτικού. Σχεδόν προαναγγέλλεται από τους αρμόδιους υπουργούς του ως απάντηση στις προειδοποιήσεις της Ε.Ε. για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας αν δεν σταματήσει τις προκλήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ουδείς δύναται να αποκλείσει ακόμη και το ενδεχόμενο μιας προβοκάτσιας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως ήταν σαφής μετά την συνεδρίαση στο Μαξίμου αναφέροντας πως όλα τα σενάρια εξετάζονται.
Τα ερωτήματα παραμένουν. Αν ο εμπρησμός προκλήθηκε στα πλαίσια απλά της εξέγερσης, αν προκλήθηκε εσκεμμένα μέσω της παρέμβασης προσώπων που κατά καιρούς εκτιμάται πως εισχωρούν στους μετανάστες αν και πρόκειται για τζιχαντιστές. Αν λειτούργησαν άλλου είδους μηχανισμοί.
Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα αφενός αναδεικνύει το πρόβλημα που η χώρα αντιμετωπίζει στο εσωτερικό την ώρα η γείτονα χώρα προκαλεί και απειλεί με ανοιχτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε σε ένα θερμό επεισόδιο, ενώ ταυτόχρονα τρέχει η κρίση της πανδημίας και της οικονομίας. Ένα πρόβλημα για το οποίο επίσης η Ε.Ε. τηρεί αποστάσεις ασφαλείας.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Δεδομένων των συνθηκών η στάση του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει πως ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων σε βάρος της κυβέρνησης. Η αγόγγυστη υιοθέτηση καταγγελτικού λόγου και η απόδοση ευθυνών δείχνει ότι επενδύει μικροκομματικά στην καταστροφολογία.
Υποστηρίζοντας πως για την εξέλιξη ευθύνεται η Κυβέρνηση ρίχνει νερό στο μύλο όσων θέτουν θέμα σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού υποστηρίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τις θέσεις της Τουρκίας περί κακομεταχείρισης.
Ειδικά όμως στην περίπτωση της Μόριας, που δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως «κολαστήριο ψυχών» η άσκηση αντιπολίτευσης με ανακοινώσεις περί ευθυνών προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις.
Πολύ δε περισσότερο όταν γίνεται τη στιγμή που η Τουρκία επιχειρεί με κάθε τρόπο να δημιουργήσει τετελεσμένα, να στριμώξει την ελληνική πλευρά με κάθε τρόπο και να οδηγήσει τις εξελίξεις σε έναν διάλογο όπου τους όρους θα θέσει η ίδια.