Την 5η -και ισχυρότερη- πυρηνική δοκιμή της διεξήγαγε η Βόρεια Κορέα

Την 5η -και ισχυρότερη- πυρηνική δοκιμή της διεξήγαγε η Βόρεια Κορέα

Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Ωστόσο, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με το Reuters, η έκρηξη που προκλήθηκε από την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα, πιστεύεται ότι ήταν δυνατότερη από την πυρηνική έκρηξη της Χιροσίμα. 

Νωρίτερα, το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ένα σεισμικό γεγονός μεγέθους 5,3 βαθμών στη Βόρεια Κορέα, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο σεισμός, που καταγράφηκε στη Βόρεια Κορέα «πιθανόν» οφειλόταν σε μια «έκρηξη», η οποία σημειώθηκε περί τις 03:30 σήμερα (ώρα Ελλάδας), ανέφερε το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Πριν από δύο μήνες μια οργάνωση η οποία καταγράφει τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα κι εδρεύει στις ΗΠΑ, η 38 North, είχε προειδοποιήσει πως δορυφορικές φωτογραφίες κατέγραφαν έντονη δραστηριότητα πυρηνικών δοκιμών στο πεδίο αυτό.

Η σεναριολογία για το ότι η Πιονγκγιάνγκ θα προχωρούσε σε νέα πυρηνική δοκιμή εντάθηκε αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Κιμ Γιονγκ Ουν την 6η Ιουλίου για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε την τέταρτη πυρηνική της δοκιμή τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να της επιβάλει νέες, ακόμη πιο σκληρές κυρώσεις. Η Πιονγκγιάνγκ έχει επίσης προχωρήσει σε μια σειρά πυραυλικών δοκιμών φέτος.

Η χώρα τελεί υπό το καθεστώς κυρώσεων του ΟΗΕ από το 2006, όταν είχε διεξαγάγει την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

IAEA: Η νέα πυρηνική δοκιμή, «πολύ ανησυχητική» ενέργεια

Η νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι «πολύ ανησυχητική και λυπηρή» ενέργεια, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

«Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και για απόλυτη περιφρόνηση των επανειλημμένων αιτημάτων της διεθνούς κοινότητας. Είναι μία πολύ ανησυχητική και λυπηρή ενέργεια», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής της IAEA.

Μεγαλύτερο το μέγεθος του σεισμικού γεγονότος απ'' ό,τι τον Ιανουάριο

Προκαταρκτικά στοιχεία που συνέλεξε ο Οργανισμός για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) στη Βιέννη δείχνουν πως το μέγεθος του σεισμικού γεγονότος που καταγράφηκε σήμερα στη Βόρεια Κορέα ήταν μεγαλύτερο από το προηγούμενο που είχε καταγραφεί τον Ιανουάριο, δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας του CTBTO Λασίνα Ζέρμπο δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Βιέννη πως οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ένα μέγεθος γύρω στους 5 βαθμούς σε σύγκριση με 4,8 έως 4,9 που ήταν τον Ιανουάριο.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε με επιτυχία δοκιμή πυρηνικής έκρηξης, την πέμπτη και πιο ισχυρή πυρηνική δοκιμή της μέχρι σήμερα.

Διαβάστε ακόμα: - ΥΠΕΞ: Η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας συνιστά απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης

- O OHE θα συνέλθει κεκλεισμένων των θυρών για την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς