Το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης συνέταξε αίτημα, το οποίο θα καταθέσει, επιδιώκοντας την έκδοση από τη Σαουδική Αραβία των 18 υπόπτων που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, έγινε σήμερα γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το Ριάντ έχει αναφέρει ότι 18 άνθρωποι συνελήφθησαν και 5 υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποπέμφθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει ζητήσει από το Ριάντ να εκδοθούν οι ύποπτοι στην Τουρκία για να δικαστούν.
Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης οι 18 ύποπτοι κατηγορούνται για «φόνο εκ προμελέτης».
Όπως επισήμανε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος «είναι ξεκάθαρο ότι το δικαστικό σύστημα (στην Τουρκία) διαθέτει καλύτερα εργαλεία για να υπηρετηθεί πραγματικά ο σκοπός της Δικαιοσύνης σε αυτήν την υπόθεση.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η δικαστική διαδικασία στην Τουρκία θα είναι ανοικτή για όλους τους διεθνείς παρατηρητές προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια.
Νωρίτερα σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γνωστοποίησε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει στην κατοχή του επιπλέον αποδείξεις σε σχέση με αυτό το έγκλημα.
Η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου έγινε αφού ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας Σαούντ μπιν Αμπντάλα αλ Μουατζάπ, βασιζόμενος σε πληροφορίες που έδωσε η Τουρκία, ανέφερε για πρώτη φορά χθες τον «προμελετημένο» χαρακτήρα της δολοφονίας.
«Την Κυριακή, οι Σαουδάραβες θα στείλουν τον γενικό εισαγγελέα τους στην Τουρκία. Θα συναντηθεί με τον δικό μας γενικό εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη» επισήμανε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.
Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους επιβεβαίωσε επίσης ότι οι τουρκικές αρχές διαθέτουν «κι άλλα (αποδεικτικά) στοιχεία» σε σχέση με τη δολοφονία, η οποία διαπράχθηκε τη 2α Οκτωβρίου από πράκτορες του Ριάντ στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.
Το γεγονός ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι «δολοφονήθηκε είναι γεγονός. Όμως πού βρίσκεται; Πού βρίσκεται η σορός του;» συνέχισε ο Τούρκος ηγέτης, ενώ πρόσθεσε απευθυνόμενος στο Ριάντ: «Ποιος έδωσε μια τέτοια εντολή; (…) Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας πρέπει να δώσουν εξηγήσεις».
«Ποιος έδωσε την εντολή;»
Αφού αρνήθηκαν ότι δολοφονήθηκε, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας, υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, έδωσαν διάφορες εκδοχές. Αρχικά, μίλησαν για έναν «καβγά» με άσχημα αποτελέσματα, κατόπιν για μια επιχείρηση «χωρίς εντολή» και για την οποία ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν «είχε ενημερωθεί».
«Ποιος έδωσε την εντολή σε αυτούς του υπόπτους να πάνε στην Τουρκία;» διερωτήθηκε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Εάν δεν καταφέρετε να τους κάνετε να μιλήσουν, εμπιστευτείτε τους σε εμάς, αφήστε μας να τους δικάσουμε» πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ