Τις προτάσεις των γιατρών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας άκουσε ο Α. Ξανθός

Τις προτάσεις των γιατρών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας άκουσε ο Α. Ξανθός

Εθνικό σχεδιασμό, ελεύθερη επιλογή γιατρού και σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προτείνει μεταξύ άλλων, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, για το νομοσχέδιο που αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). 

Στη συνάντησή τους, στην οποία συμμετείχε και ο αναπληρωτή γενικός γραμματέας Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχαήλ Βλασταράκος, έθεσε ως προϋποθέσεις για τη θεσμοθέτηση ΠΦΥ, τον ολοκληρωμένο υγειονομικό χάρτη υπηρεσιών και αναγκών, την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον πολίτη, την αξιοποίηση ολόκληρου του ιατρικού προσωπικού και την ιατρική λειτουργία μέσα από θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα. 

«Πρέπει να υπάρξει εθνικός σχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τη συνεργασία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και τη δημιουργία Διακομματικού Οργάνου Εποπτείας της λειτουργίας της ΠΦΥ, θητείας 5 ετών, με εκτελεστικά όργανα τις Υγειονομικές Περιφέρειες και τον ΕΟΠΥΥ» ανέφερε ο κ. Βλασταράκος, ο οποίος τόνισε ότι η συλλογική σύμβαση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, θα συντελέσει στην βοήθεια της κοινωνίας και του συστήματος ΠΦΥ για την κάλυψη των αναγκών. 

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, συστατικά του συστήματος πρέπει να είναι ο οικογενειακός γιατρός, είτε ως δημόσιος λειτουργός που υπηρετεί στις δημόσιες δομές ή ως συμβασιούχος με τον ΕΟΠΥΥ. Ο οικογενειακός ιατρός (γενικής ιατρικής, παθολόγος, παιδίατρος) πρέπει να αποτελεί δικαίωμα και όχι υποχρέωση κάθε πολίτη. Πρέπει να είναι ο σύμβουλος της οικογένειας, να δραστηριοποιείται στην πρόληψη και την αγωγή υγείας του πληθυσμού, στη διαμόρφωση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, στη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων κα.

«Ο ΠΙΣ είναι κατηγορηματικά αντίθετος με τον οικογενειακό ιατρό, ως gatekeeper.

Η αμοιβή του οικογενειακού ιατρού ως μεν δημοσίου λειτουργού, θα είναι μισθός του ΕΣΥ, του δε ιδιώτη ιατρού κατά πράξη και περίπτωση, αλλά και με πρόσθετο bonus, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που θα έχει.

Ο ΠΙΣ είναι αντίθετος με την παραχώρηση ιατρικών πράξεων σε άλλους επαγγελματίες υγείας, όπως προληπτικές εξετάσεις από φαρμακοποιούς και συνταγογράφηση από μαίες» επισήμανε κατά τη συνάντηση ο κ. Βλασταράκος. 

Ο ΠΙΣ πρότεινε και μία σειρά θεσμικών μέτρων, απαραίτητων, όπως εκτιμά, για τη σωστή λειτουργία της ΠΦΥ, ενώ η δημιουργία της, υποστηρίζει ότι προϋποθέτει αύξηση των δημόσιων δαπανών από 5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στο 6%, που είναι το όριο ασφαλείας κάθε συστήματος υγείας. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν από όλους τους ιατρούς-μέλη του ΔΣ του ΠΙΣ, τα κενά και τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ ζητήθηκε από τον υπουργό να μελετήσει τις προτάσεις του ιατρικού κόσμου, που στοχεύουν στη δημιουργία ενός συστήματος ΠΦΥ το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ