Ως την πολιτική δύναμη που θα καταλαμβάνει πλέον τον κεντρώο χώρο στη Βρετανία παρουσίασε η Πρωθυπουργός Theresa May το Συντηρητικό Κόμμα κατά την κεντρική ομιλία της που έκλεισε το ετήσιο συνέδριο του κόμματος στο Μπέρμιγχαμ. Παράλληλα είπε ότι το κράτος πρέπει να επεμβαίνει για να «διορθώνει» την καπιταλιστική αγορά όπου δε λειτουργεί σωστά.
Σε αντίθεση με την εναρκτήρια του συνεδρίου ομιλία της την Κυριακή, που ήταν αφιερωμένη στο Brexit, η κα Μέι επικεντρώθηκε σήμερα στο πολιτικό όραμα της για το εσωτερικό της χώρας.
Αρχικά επέκρινε τις ελίτ που κατέχουν το βήμα του δημόσιου λόγου για τον τρόπο με τον οποίο περιφρονούν τις ανησυχίες των πολιτών περί της μετανάστευσης, οι οποίες οδήγησαν στην «ήσυχη επανάσταση» του Brexit.
«Απλά ακούστε τον τρόπο με τον οποίο πολλοί πολιτικοί και σχολιαστές μιλούν για το κοινό. Βρίσκουν τον πατριωτισμό τους ακαλαίσθητο, τις ανησυχίες τους για τη μετανάστευση στενόμυαλες, τις απόψεις τους για την εγκληματικότητα ανελεύθερες, την προσήλωσή τους στην εργασιακή ασφάλεια άβολη. Βρίσκουν το γεγονός ότι περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν να φύγουν από την ΕΕ απλώς ακατανόητη», ανέφερε η Theresa May.
Το απόσπασμα αυτό όπως και πολλά άλλα ερμηνεύθηκαν αμέσως από τους περισσότερους σχολιαστές στη Βρετανία ως απόπειρα προσεταιρισμού των απογοητευμένων ψηφοφόρων των Εργατικών. Πολλοί εξ αυτών ψήφισαν υπέρ του Brexit και παράλληλα ανησυχούν ότι το Εργατικό Κόμμα υπό τον Jeremy Corbyn έχει μετατοπιστεί υπέρ του δέοντος προς τα αριστερά.
Θέλοντας να αξιοποιήσει την αναταραχή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κα May είπε ότι είναι πλέον ώρα «να απορρίψουμε τα ιδεολογικά στεγανά που παρέχουν η σοσιαλιστική αριστερά και η υπερφιλελεύθερη δεξιά» και αντ' αυτού οι Συντηρητικοί να επιφέρουν ουσιαστική «αλλαγή» στην κοινωνία και στην οικονομία εναγκαλιζόμενοι τον «νέο κεντρώο χώρο, βασισμένο στις αξίες της δικαιοσύνης και της ευκαιρίας».
Είπε ότι το Εργατικό Κόμμα «δεν είναι απλώς διαιρεμένο αλλά και διαιρετικό» και συνέχισε με ολομέτωπη επίθεση κατά των πολιτικών αντιπάλων: «Αρκετά με την παράλογη πεποίθηση των Εργατικών ότι έχουν μονοπώλιο στη συμπόνοια. Ας βάλουμε τέλος στην ψευδευλαβή πρόφαση ότι έχουν ηθική ανωτερότητα. Ας κάνουμε ξεκάθαρο ότι έχουν χάσει το δικαίωμα να αυτοαποκαλούνται το κόμμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας NHS, το κόμμα των εργατών, το κόμμα των δημοσίων λειτουργών». Όπως σημείωσε, αντιστρέφοντας χαρακτηρισμό που η ίδια είχε προσδώσει παλαιότερα στο δικό της κόμμα, πλέον το Εργατικό είναι το «μοχθηρό κόμμα».
Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της για το πώς πρέπει να λειτουργεί μια κυβέρνηση παράλληλα με την ελεύθερη αγορά είπε ότι «το κράτος υφίσταται για να παρέχει όσα τα άτομα, οι κοινότητες και οι αγορές δεν μπορούν να προσφέρουν. (…) Αν δρούμε για να διορθώνουμε τις αδικίες και να βάζουμε την κυβέρνηση στην υπηρεσία των καθημερινών εργαζόμενων ανθρώπων, μπορούμε να χτίσουμε αυτή τη νέα ενωμένη Βρετανία στην οποία ο καθένας θα παίζει με τους ίδιους όρους και στην οποία οι ισχυροί και οι προνομιούχοι δε θα αγνοούν άλλο τα συμφέροντα του λαού». Όπως συμπλήρωσε, οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι η «δύναμη του καλού» και ως εκ τούτου να επεμβαίνουν για να διορθώνουν την ελεύθερη αγορά όταν δεν αποδίδει για όλους. «Πρέπει να έρθει μια αλλαγή», είπε η Πρωθυπουργός.
Επανέλαβε εξάλλου ότι το Άρθρο 50 για το Brexit θα ενεργοποιηθεί έως το τέλος του προσεχούς Μαρτίου και ότι θα προωθήσει ένα «Μεγάλο Ανακλητικό Νομοσχέδιο» για την ακύρωση του Νόμου περί Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1972 με τον οποίο η Βρετανία εντάχθηκε στην ΕΕ και με τον οποίο διασφαλίζεται η ισχύς του ευρωπαϊκού δικαίου στη χώρα.
Τόνισε επίσης ότι η Βρετανία δε φεύγει από την ΕΕ για να εκχωρήσει εκ νέου τον έλεγχο της μετανάστευσης ή για να υπαχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά για να γίνει μία πραγματικά ανεξάρτητη, κυρίαρχη χώρα με παγκόσμιο ηγετικό ρόλο – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γυρνά την πλάτη στους Ευρωπαίους φίλους.
Πηγή: skai.gr