Τουλάχιστον 15 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν πεταχτεί στις ΗΠΑ από την 1η Μαρτίου, μετέδωσε σήμερα Τετάρτη το αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο πληροφορίες από αμερικανικές υγειονομικές αρχές.
Αυτός ο αριθμός των δόσεων που πετάχθηκαν έχει αναφερθεί από Πολιτείες ή φαρμακεία των ΗΠΑ, που χορηγούν εμβόλια, στα Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), τον κύριο ομοσπονδιακό οργανισμό δημόσιας υγείας της χώρας.
Ο αριθμός αυτός είναι πιθανώς υποτιμημένος, καθώς αρκετές Πολιτείες ή ομοσπονδιακές υπηρεσίες διαθέτουν ελλιπή στοιχεία.
Οι λόγοι για το πέταγμα των δόσεων εμβολίων ποικίλουν: πέρασμα της ημερομηνίας λήξης, σφάλματα αραίωσης, προβλήματα ψύξης, ραγισμένα φιαλίδια... Επιπλέον, ένα φιαλίδιο εμβολίου που περιέχει αρκετές δόσεις και μόλις ανοίξει, οι υπόλοιπες δόσεις πρέπει στη συνέχεια να χορηγηθούν μέσα στις επόμενες ώρες - και επομένως μερικές φορές πετάγονται λόγω έλλειψης εύρεσης λήπτη.
Χαμένες δόσεις
Δύο εθνικές αλυσίδες φαρμακείων, η Walgreens και η CVS, ανέφεραν πάνω από δύο εκατομμύρια χαμένες δόσεις η καθεμία και η Walmart και η Rite Aid, πάνω από ένα εκατομμύριο.
Σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία που παρείχαν οι υγειονομικές αρχές, μεταξύ της έναρξης της καμπάνιας εμβολιασμού στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2020 και του Μαρτίου, είχαν σπαταληθεί μόλις περίπου 200.000 δόσεις.
Από αυτές τις 15 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, οι περισσότερες πετάχτηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος έως Αύγουστος), σημειώνει το NBC.
Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει ένα μικρό κλάσμα του συνολικού αριθμού δόσεων που διανεμήθηκαν στη χώρα από τον Δεκέμβριο (σχεδόν 444 εκατομμύρια), καθώς και του αριθμού των δόσεων που χορηγήθηκαν στην πραγματικότητα (371 εκατομμύρια).
Αλλά ο εμβολιασμός κατά της Covid παραμένει πολύ άνισος παγκοσμίως και ο αγώνας για προμήθειες εμβολίων αποτελεί μια πραγματικότητα καθώς πολλές χώρες έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να εμβολιάσουν μόνο ένα μικρό μέρος του πληθυσμού τους, ειδικά στην Αφρική.
Ζήτημα ισότητας
«Είναι ζήτημα ισότητας», δήλωσε στο NBC ο Τιμ Ντόραν, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης. «Υπάρχουν πολύ πλούσιες χώρες, με πρόσβαση σε εμβόλια, οι οποίες απλώς πετάνε τις δόσεις».
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στις αρχές Αυγούστου ότι είχαν στείλει σε ξένες χώρες 110 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και άρχισαν να διανέμουν στα τέλη Αυγούστου μέρος της δωρεάς 500 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer σε φτωχές χώρες, όπως είχαν υποσχεθεί.