Δυσαρέσκεια φαίνεται να προκαλεί στην Άγκυρα το κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα. Στις πρώτες αντιδράσεις του Τούρκοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας δεν συνιστά το μοναδικό θέμα συζήτησης με την Ελλάδα και αναφέρουν ότι τυχόν κυρώσεις θα οπλίσουν με «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, μάλιστα, ανακοίνωσε σήμερα ότι κάποια στοιχεία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν την Τουρκία είναι θετικά, πολλά σημεία όμως «έχουν πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα».
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν σχετικά με το διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας ότι «η ελληνική θέση αναφέρει ότι υπάρχει μόνο ένα ζήτημα διαφοράς στο Αιγαίο, κι αυτό είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας. Η τουρκική θέση όμως είναι ότι υπάρχουν περισσότερα θέματα στο Αιγαίο, όπως τα χωρικά ύδατα να μην επεκταθούν από το όριο των έξι μιλίων. Υπάρχει το ζήτημα του εναέριου χώρου που έχουν επεκτείνει (η Ελλάδα) πέραν των χωρικών υδάτων, υπάρχει και το ζήτημα της περιοχής έρευνας και διάσωσης».
Το άλλο ζήτημα, συνέχιζαν οι τούρκοι αξιωματούχοι, είναι τα θέματα κυριαρχίας βραχονησίδων, νησίδων και νησιών στο Αιγαίο τα οποία δεν αναφέρονται σε διάφορες συνθήκες. Είναι ζήτημα αυτό. Δεν μπορούμε να μιλάμε για υφαλοκρηπίδα αν δεν εξετάσουμε το ζήτημα αυτό. Πώς θα συζητήσουμε το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας όταν θα έχουμε αμφιβολίες για την κυριαρχία πολλών νησιών και βραχονησίδων;» υποστήριζαν δε.
«Άλλο ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών που βρίσκονται κοντά στις ακτές της Τουρκίας, και θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα σύμφωνα με πολλές συνθήκες. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα» σχολίαζαν.
«Πιο αποφασισμένη η Τουρκία αν της επιβάλλει κυρώσεις η ΕΕ»
Σχολιάζοντας το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής, αξιωματούχος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε το πρακτορείο Reuters ότι η Τουρκία θα λειτουργήσει με μεγαλύτερη αποφαστικότητα στο να προστατεύσει «τα εδαφικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο» εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει τελικά να της επιβάλει κυρώσεις για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου που πραγματοποιεί.
Ο ανώτερος αξιωματούχος, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπε ότι οι κυρώσεις δεν θα αποτρέψουν την Τουρκία και υποστήριξε ότι θα θέσουν σε κίνδυνο τον προγραμματισμένο διάλογο μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνομιλίες είναι μια προσπάθεια "να έρθει σε διάλογο η Ελλάδα κάτι που τελικά η Ελλάδα συμφώνησε να το κάνει, και ελπίζουμε να τις επαναλάβουμε σύντομα, πιθανότατα αυτό το μήνα".
Αλλά "εάν η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις, αυτό δεν θα μας αποτρέψει. Αντιθέτως, αυτό θα αύξανε την αποφασιστικότητά μας και θα ήταν αρνητική στάση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης", πρόσθεσε.
"Θα συνεχίσουμε το υπεράκτιο πρόγραμμά μας όπως κάναμε. Οι κυρώσεις δεν είναι ο σωστός τρόπος (και) δεν θα μας αποτρέψει να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην υφαλοκρηπίδα μας όπως επίσης και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων", ανέφερε ο τούρκος αξιωματούχος, στο Reuters.