Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Η εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία με τη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές και το αυξημένο ενδιαφέρον για ελληνικούς τίτλους λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών και της επικείμενης πολιτικής αλλαγής, οδηγεί τις ελληνικές τράπεζες στην... πόρτα των αγορών. Μετά την Τρ. Πειραιώς που με δύο αστραπιαίες κινήσεις κάλυψε τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και άλλαξε σελίδα, η Εθνική Τράπεζα κινείται δραστικά για να εκμεταλλευτεί και αυτή το κλίμα και να αντλήσει ίσως και πάνω από 400 εκατ. ευρώ.
Πληροφορίες του liberal.gr αναφέρουν ότι η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας πραγματοποιεί συναντήσεις αυτές τις ημέρες με ξένους επενδυτές με στόχο να εκδώσει ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) μέχρι τις εκλογές, αξιοποιώντας το περιβάλλον στις διεθνείς αγορές αλλά και την πολύ θετική συγκυρία λόγω της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα. Αν όλα κυλήσουν ομαλά τότε άμεσα θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών και η Εθνική Τράπεζα θα βγει και αυτή στις αγορές.
Στην ουσία, η διοίκηση Π. Μυλωνά επισπεύδει την προγραμματισμένη, για μετά το καλοκαίρι και σίγουρα μέσα στο 2019, έξοδο της Εθνικής στις αγορές, θέλοντας να αξιοποιήσει τη συγκυρία σε ένα περιβάλλον σημαντικής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στα ευρωπαϊκά ομόλογα, τόσο στους κρατικούς τίτλους όσο και στους εταιρικούς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα σκοπεύει να αντλήσει τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό ύψος της έκδοσης ίσως ξεπεράσει ακόμη και τα 400 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση που μετουσιωθεί σε προσφορές το ενδιαφέρον που έχουν καταγράψει οι ανάδοχοι της έκδοσης Goldman Sachs και Morgan Stanley.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΤΕ θα μπορούσε να εξασφαλίσει χαμηλότερο επιτόκιο από το 9,75% της Τρ. Πειραιώς και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ίσως φτάσει ακόμη και το 8,5%. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς έχει τοποθετήσει τις συνολικές εκδόσεις senior και Tier ΙΙ ομολόγων από την Εθνική στα 2 δισ. ευρώ έως το 2022, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδίου για την κεφαλαιακή θωράκιση, την κάλυψη εποπτικών απαιτήσεων και την περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας. Στο τέλος του 2018 η τράπεζα διέθετε μόνο καλυμμένα ομόλογα ύψους 900 εκατ. ευρώ.
Αν δεν υπάρξει κάποια αναταραχή είτε στις διεθνείς αγορές είτε στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, τότε οι πληροφορίες θέλουν τις ελληνικές τράπεζες να βγαίνουν και με senior ομόλογα στις αγορές στέλνοντας και αυτές – μετά το ελληνικό δημόσιο - μήνυμα «επιστροφής».
Μέσω των εν λόγω εκδόσεων οι ελληνικές τράπεζες αποκτούν ακόμη μία εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, πέρα από τις καταθέσεις, τις πράξεις της ΕΚΤ και τη διατραπεζική. Η άντληση κεφαλαίων μέσω ομολόγων Tier II επιτρέπει στις τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους σε χρηματοδοτήσεις που απαιτούν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται το χρηματοδοτικό τους προφίλ και η ρευστότητά τους. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες επιλέγουν να δανειστούν «ακριβά» αλλά χωρίς εξασφαλίσεις για να απελευθερώσουν κεφάλαια και να βελτιώσουν την εικόνα τους, ελπίζοντας τα επιτόκια να μειωθούν περαιτέρω μέσα στους επόμενους μήνες.
Τις κινήσεις των ελληνικών τραπεζών «προανήγγειλε» ο αναλυτής της Moody's, κ. Νώντας Νικολαΐδης, σε συνέντευξή του στο Liberal.gr. «Πιστεύω ότι σταδιακά θα ανοίξουν περισσότερο οι αγορές για τις ελληνικές τράπεζες, όπως για παράδειγμα με την πιθανή έκδοση πρωτοβάθμιων ομολόγων (senior bonds)», σημείωσε, εξηγώντας παράλληλα γιατί το υψηλό κόστος δεν αποτελεί τροχοπέδη. Αναφερόμενος στην Τρ. Πειραιώς, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε ότι «μπορεί το κόστος να είναι υψηλό, όπως και αυτό των CoCos της τράπεζας, αλλά η εξέλιξη είναι θετική γιατί ενισχύει τα κεφάλαιά της και πλέον διαθέτει ένα μαξιλάρι που θα της επιτρέψει να τα απελευθερώσει σταδιακά μέσω νέων δανείων και να ενισχύσει την κερδοφορία της».