Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αναλαμβάνει τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθώς και τη συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αποθήκευση CO2 ή άλλων αερίων και υγρών στοιχείων, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, ο ορισμός φορέα που θα αναλάβει τη χορήγηση αδειών για έργα εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι επιβεβλημένη, δεδομένου ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ενταχθεί έργο για την ανάπτυξη μιας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Ν. Καβάλα. Ως ορόσημο έχει τεθεί η πλήρης αδειοδότηση του σταθμού ως το τέλος του Α εξαμήνου του 2024.
Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας, οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) υποχρεούνται να καταβάλουν στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, ειδικό τέλος 14% των καθαρών κερδών τους, του έτους 2021, προκειμένου να αποδοθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού, οι οποίοι βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια δραστηριότητας των διαχειριστών του έργου. Η διαδικασία απόδοσης του ειδικού τέλους στους δικαιούχους Ο.Τ.Α. θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση ενώ η κατανομή του γίνεται ανάλογα με τη συμμετοχή κάθε Ο.Τ.Α. στην κατανάλωση φυσικού αερίου για το έτος 2021.
Επίσης η τροπολογία προβλέπει τη συγκρότηση του νέου λογαριασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο οποίος μετονομάζεται σε «Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ και Αποθήκευσης» και αποκτά δύο νέους υπολογαριασμούς: ο πρώτος αφορά τις νέες μονάδες ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία από 1.1.2021 και μετά (είναι οι μονάδες με τις χαμηλότερες τιμές αποζημίωσης οι οποίες απομειώνουν το κόστος ηλεκτροδότησης) και ο δεύτερος τις μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται σε καθεστώς λειτουργικής στήριξης.
Αναλυτικά η τροπολογία προβλέπει:
Άρθρο 1: Επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας
·Καθορίζεται το γενικό πλαίσιο χορήγησης επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιλεγούν μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών, καθώς και το πλαίσιο ενίσχυσης σταθμών αποθήκευσης που έχουν επιλεγεί για χορήγηση μεμονωμένης ενίσχυσης.
·Ειδικότερα, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται ο τρόπος διενέργειας των ανταγωνιστικών διαδικασιών, ο αριθμός και τα χαρακτηριστικά των διαγωνισμών αυτών για τη χορήγηση επενδυτικής και λειτουργικής ενίσχυσης, η διάρκεια χορήγησης της ενίσχυσης αυτής κ.α.
·Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται, επίσης, το πλαίσιο και οι αρχές χορήγησης της λειτουργικής ενίσχυσης σε έργα που έχουν επιλεγεί να λάβουν μεμονωμένη ενίσχυση.
·Η ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών προκηρύσσεται με απόφαση της ΡΑΕ.
·Με απόφαση της ΡΑΕ θεσπίζεται, επίσης, η ρυθμιστική περίοδος υπολογισμού της λειτουργικής ενίσχυσης και η μεθοδολογία για τον υπολογισμό του ποσού της λειτουργικής ενίσχυσης που χορηγείται σε κάθε ενισχυόμενο σταθμό.
Άρθρο 2: Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και υπολογαριασμοί
Το άρθρο 2 περιλαμβάνει διατάξεις για την αναμόρφωση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, όπως καθορίζεται από τα αντίστοιχα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
·Ο λογαριασμός μετονομάζεται σε «Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ και Αποθήκευσης».
·Δημιουργούνται δύο νέοι υπολογαριασμοί στον ΕΛΑΠΕ:
o Υπολογαριασμός νέων έργων ΑΠΕ. Αφορά σε έργα που τέθηκαν σε λειτουργία από 01.01.2021. Ο υπολογαριασμός θα πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία έως τις 30 Ιουνίου 2022.
o Υπολογαριασμός συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Από τον υπολογαριασμό αυτόν αποζημιώνονται οι κάτοχοι των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται σε καθεστώς λειτουργικής στήριξης.
Άρθρο 3: Εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τεχνολογίας αντλησιοταμίευσης
·Το άρθρο 3 προβλέπει πως ό,τι ισχύει για την αδειοδότηση υδροηλεκτρικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος άνω των 15 MW, ισχύει και για την εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας τεχνολογίας αντλησιοταμίευσης.
Άρθρο 4: Διεύρυνση του σκοπού και της πηγής εσόδων της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ)
·Η ΕΔΕΥ αναλαμβάνει τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθώς και τη συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αποθήκευση CO2 ή άλλων αερίων και υγρών στοιχείων, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
·Με τη διάταξη αυτή, καλύπτεται μια βασική έλλειψη στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά στον προσδιορισμό του αρμόδιου φορέα τις δραστηριότητες αυτές.
·Προβλέπεται η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της ΕΔΕΥ για την άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων και σκοπών, από πηγές και τρόπο που θα καθοριστούν με κοινή υπουργική απόφαση.
·Ο ορισμός φορέα που θα αναλάβει τη χορήγηση αδειών για έργα εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) είναι επιβεβλημένη, δεδομένου ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) έχει ενταχθεί έργο για την ανάπτυξη μιας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Ν. Καβάλα.
·Ως ορόσημο στο ΤΑΑ έχει τεθεί η πλήρης αδειοδότηση του σταθμού ως το τέλος του Α εξαμήνου του 2024.
Άρθρο 5: Ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ Α’ βαθμού για το έτος 2021
·Οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) υποχρεούνται να καταβάλουν στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, ειδικό τέλος 14% των καθαρών κερδών τους, του έτους 2021, προκειμένου να αποδοθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, οι οποίοι βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια δραστηριότητας των διαχειριστών του έργου. Το τέλος καταβάλλεται εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύς του παρόντος.
·Με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Οικονομικών, καθορίζεται η διαδικασία και οι όροι απόδοσης του ειδικού τέλους στους δικαιούχους Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού. Η κατανομή του γίνεται ανάλογα με τη συμμετοχή κάθε Ο.Τ.Α. στην κατανάλωση φυσικού αερίου για το έτος 2021.