Τέλος δεν έχουν τα ευρήματα των μακροχρόνιων συνεπειών της λοίμωξης του κορονοϊού, με μία νέα έρευνα να φανερώνει ότι μπορεί να προκαλέσει και άνοια - δηλαδή έκπτωση νοητικής λειτουργίας σαν τη νόσο Αλτσχάιμερ - όπως προκαλούν όλα τα νοσήματα τα οποία καταστρέφουν τα αγγεία και την αιμάτωση του εγκεφάλου ή απευθείας τα νευρικά κύτταρα.
Ο καθηγητής παθολογίας κοινωνιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων εξηγεί ότι σύμφωνα με τη νέα έρευνα η λοίμωξη του κορονοϊού ισοδυναμεί με 20 χρόνια γήρανσης για τον εγκέφαλο, δηλαδή προκαλεί τη νοητική έκπτωσή που θα προκαλούσε η βιολογική ηλικία αν μεγαλώναμε μέσα σε μία μέρα 20 ολόκληρα έτη.
Ανάλογη νοητική έκπτωση προκαλεί η πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας) η οποία επίσης δημιουργεί ατροφία στον εγκέφαλο.
Τα ευρήματα για το long Covid σύνδρομο, είτε αφορούν ενηλίκους είτε παιδιά, δείχνουν ξεκάθαρα πως ο κορονοϊός δεν είναι μια απλή αναπνευστική νόσος. Η λοίμωξη Covid 19 αποτελεί μία εκτεταμένη αγγειίτιδα όπως εξηγεί και ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας ιατροδικαστών Γρηγόρης Λέων, προσθέτοντας ότι οι ιατροδικαστές άργησαν να το καταλάβουν γιατί στην αρχή της πανδημίας δεν μπορούσαν να γίνουν νεκροτομές στα θύματα του κορονοϊού.
Όταν όμως άρχισαν να γίνονται οι νεκροτομές τότε φάνηκε ότι η λοίμωξη Covid 19 προκαλεί εκτεταμένη αγγειίτιδα σε όλους τους ιστούς του σώματος. Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα που ισχύει οι υπολειπόμενες βλάβες του long Covid συνδρόμου που αφήνει πίσω της η λοίμωξη του κορονοϊού είναι πάντοτε πιο ισχυρές όταν μιλάμε για ανθρώπους που νόσησαν βαρύτερα.
Φυσικά, επειδή η ιατρική δεν είναι μια απλή μαθηματική εξίσωση θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στους υπολογισμούς μας πώς η βαρύτερη νόσηση συνδυάζεται με μακρύτερη παραμονή στο νοσοκομείο ή και διασωλήνωση στη μονάδα εντατικής θεραπείας - εκεί όπου υπάρχουν περισσότερα πολυανθεκτικά μικρόβια, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες ένας ασθενής να έχει υποστεί επιμολύνσεις.
|
Συνεπώς ένας ασθενής που νόσησε πιο βαριά μπορεί να έχει βαρύτερη κατάσταση λόγω των επιπλοκών από τις επιμολύνσεις.Επίσης, η προχωρημένη ηλικία των ασθενών και τα υποκείμενα νοσήματα που τους καθιστούν πιο ευάλωτους στη βαρύτερη νόσηση θα πρέπει να συμπεριληφθούν σαν παράγοντες που συνυπολογίζονται για τον τελικό υπολογισμό από τον οποίο προκύπτει η προσωπική ευαλωτότητα του κάθε ανθρώπου.