Στις ανάγκες των μεγάλων αλλαγών που χρειάζεται η κοινωνία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τις εργασίες του Υπουργικού Συμβουλίου. Επισήμανε ότι θα ήταν καταστροφικό η κυβέρνηση να περιοριστεί στον ρόλο του απλού υλοποιητή του μνημονίου, καθώς η κοινωνία προσδοκά μεγάλες αλλαγές και η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει ένα ριζοσπαστικό δείγμα γραφής και να μείνει στην Ιστορία ως μια κυβέρνηση η οποία, παρότι συνάντα δυσκολίες, αλλάζει κατεστημένες δομές και αντιλήψεις.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στόχος της κυβέρνησης δεν θα πρέπει να είναι το να κερδίσει απλώς το παιχνίδι της επικοινωνίας, αλλά να κάνει βαθιές τομές.
Σε ο,τι αφορά στους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής τους προσδιόρισε ως εξής:
Στη διοικητική μεταρρύθμιση, στον τομέα της υγείας με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στις εργασιακές σχέσεις και την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και, βεβαίως, στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup, τα χαρακτήρισε θετικά, υποστηρίζοντας ότι με σκληρή διαπραγμάτευση μπορούμε να πετύχουμε στόχους χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την πορεία της χώρας και να διακινδυνεύσουμε ρήξη με τους εταίρους. Αποδεικνύεται ότι αυτό το κατορθώνουμε συζητώντας και διαμορφώνοντας συμμαχίες υπέρ των συμφερόντων της χώρας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη την επόμενη εβδομάδα να έχουν καλυφθεί όλες οι εκκρεμότητες που απομένουν, ενώ χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν υποχώρησε σε θέματα όπως αυτό του Νόμου Κατσέλη και του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Σημείωσε ότι για την ελληνική κυβέρνηση τώρα είναι προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας, ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πράσινο φως από το EWG και τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) για την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας. Κάλεσε τους υπουργούς να καταθέσουν έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας χρονοδιάγραμμα σχεδίου δράσης επί τη βάση των προγραμματικών δηλώσεων. Εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί διαψευστήκαν όσοι προέβλεπαν εμπλοκή. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα εισοδηματικά όρια βρίσκονται πιο κοντά στις ελληνικές προτάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η διαπραγμάτευση, ξεχωρίζουν τα εξής:
- στα «κόκκινα» δάνεια η διαπραγμάτευση πλέον αφορά τον χρόνο που θα ισχύει η προστασία, ενώ το ποσοστό δανείων που θα καλύπτονται κυμαίνεται από 56% έως 65% (αρχική πρόταση της Αθήνας ήταν να καλύπτεται το 99%)
- οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για φορολόγηση στα τυχερά παιχνίδια
- δεν γίνεται συζήτηση για «ξήλωμα» των 100 δόσεων
- αποσυνδέθηκε η πρώτη αξιολόγηση από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης
- η κυβέρνηση δέχεται τα όρια προστασίας να μειωθούν στα έως 30.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα (από 8.000 που ήθελε η τρόικα) και στα 180.000 ευρώ το πολύ για την αξία ακίνητης περιουσίας
- συζητείται πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα γίνονται ανά έτος
Στην επόμενη συνεδρίαση του EuroworkingGroup θα έχουν κλείσει όλα τα θέματα.
Επίσκεψη στην Τουρκία
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, τονίζοντας η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στη διαπραγμάτευση Ε.Ε.- Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Πηγές επίσης αναφέρουν πως το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 17-18 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, θα μεταβεί πρώτα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μαζί με τον Αχμέτ Νταβούτογλου θα παρακολουθήσουν φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, εν συνεχεία θα συναντηθεί ενδεχομένως με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Άγκυρα. Στην Τουρκία, εκτός από το προσφυγικό, θα συζητηθούν και θέματα χαμηλής πολιτικής.
Γ. Σ.