Κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Όμικρον θα σημάνει και το τέλος της πανδημίας, δηλώνει ο καθηγητής Πνευμολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος επισημαίνει στο Liberal ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή αφού στην παρούσα φάση αντιμετωπίζουμε δύο παράλληλες πανδημίες δεδομένου ότι παραμένει ενεργή και η Δέλτα. Χαρακτηρίζει δύσκολη τη λύση της εξίσωσης υγεία, οικονομία, κοινωνία, εν τούτοις σημειώνει πως τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της διασποράς είναι «χρήσιμα και εστιασμένα».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας ουδείς μπορεί να υποστηρίξει πως η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί και το τέλος της πανδημίας επισημαίνοντας πως δεν γνωρίζουμε ακόμη τις επιπτώσεις, τη νοσηρότητα και τη βαρύτητάς σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανεμβολίαστων αλλά και εμβολιασμένων, αν και υπάρχουν στοιχεία από άλλα κράτη τα οποία δείχνουν μικρό αριθμό νοσηλειών και βαρύτητας της νόσου.
Χαρακτηρίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, κατόπιν εισηγήσεων της ειδικής επιτροπής των επιστημόνων, ως «χρήσιμα και αρκετά εστιασμένα» και επισημαίνει πως το δύσκολο είναι η λύση της εξίσωσης που συνδέει, υγεία, οικονομία και κοινωνία, δεδομένου ότι ενισχύοντας τα μέτρα για την προστασία της υγείας ουσιαστικά λειτουργείς σε βάρος τόσο της οικονομίας όσο και της κοινωνίας
Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου
Είναι η Όμικρον το τέλος της πανδημίας;
Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Είναι πολύ δύσκολο. Θα περιμένουμε να δούμε αν θα επικρατήσει, τι νοσηρότητα και τι βαρύτητα θα έχει η νόσος που προκαλεί και αν θα επικρατήσει τελικά επί της Δέλτα
Αυτή τη στιγμή έχουμε δηλαδή και τη Δέλτα και την Όμικρον; έχουμε δύο πανδημίες;
Ναι. Εξελίσσονται δυο πανδημίες παράλληλα και μάλιστα δεν είναι λίγα τα κρούσματα της Δέλτα αυτή τη στιγμή. Είναι πάνω από 5000 μέσα στα 28.000 και αυτό σημαίνει ότι η Δέλτα δε μας έχει εγκαταλείψει ακόμη. Πρέπει να περιμένουμε μερικές εβδομάδες ακόμη για να διαπιστώσουμε αν η Όμικρον θα την επικαλύψει πλήρως
Αυτό τι σημαίνει; Δε γνωρίζουμε τις επιπτώσεις από της Όμικρον,
Σε άλλα κράτη γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις από την Όμικρον συνδέονται με μικρό αριθμό νοσηλειών και βαρύτατης νόσου αλλά δεν ξέρουμε τι προκαλεί σε συγκεκριμένες ομάδες όπως για παράδειγμα σε ανεμβολίαστους μεγάλης ηλικίας ή σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα. Όπως δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις της σε εμβολιασμένους με δύο δόσεις και με υποκείμενα νοσήματα. Υπάρχει μια σειρά αδιευκρίνιστων ζητημάτων και ερωτημάτων αναφορικά με την Όμικρον για να δούμε αν τελικά κάνει βαρύτατα νόσηση και τι είδους.
Πότε μπορεί να κλείσει ο κύκλος της πανδημίας;
Πιστεύουμε ότι μέσα στο 2022 θα έχει περάσει αυτό που λέμε οξεία φάση της πανδημίας. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι θα απαλλαγούμε από τον κορονοιό. Πιστεύω ότι θα έχουμε κορονοιό, ενδημικό ή κατά περιόδους, αλλά χωρίς να αναστατώνει τη ζωή μας και να μας απασχολεί.
Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί θα συνεργήσουν στην καταπολέμηση της διασποράς;
Όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι χρήσιμα και αρκετά εστιασμένα. Το θέμα είναι να τα τηρήσουμε εμείς. Όπως και να τηρήσουμε το πρωτόκολλο της προσωπικής υγιεινή που σημαίνει μάσκες αυξημένης προστασίας, αντισηψία στα χέρια, μείωση στο μεγαλύτερο δυνατό των κοινωνικών επαφών και τήρηση αποστάσεων.
Η λήψη μέτρων όμως δεν επιφέρει βάρος στην οικονομία και την κοινωνία; Είναι εύκολο να παίρνονται μέτρα συνεχώς;
Η εξίσωση υγεία κοινωνία οικονομία με αυτή την πανδημία είναι πολύ δύσκολο να λυθεί. Ενισχύοντας τα μέτρα για την υγεία στην ουσία λειτουργείς σε βάρος της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής ζωής. Επομένως, αυτή η εξίσωση πρέπει να λυθεί βέλτιστα ώστε να μπορέσουμε να λέμε ότι δεν έχουμε επιπτώσεις υπερβολικές σε ένα από τους τρεις τομείς. Δεν είναι εύκολο.
Τα εμβόλια δεν πιάνουν την Όμικρον;
Είναι γεγονός ότι η Δέλτα μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων όσον αφορά τη μόλυνση και άρα ένας που έχει εμβολιαστεί μπορεί να μολυνθεί από αυτή, αφού το εμβόλιο έχει δημιουργηθεί με βάση το αρχικό στέλεχος. Η δε Όμικρον μειώνει περαιτέρω την αποτελεσματικότητα όσων αφορά τη μόλυνση. Όμως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και εναντίον της Δέλτα και εναντίον της Όμικρον όσον αφορά τη βαριά νόσηση, τη νοσηλεία αλλά και το θάνατο
Άρα τα εμβόλια προστατεύουν...
Ακριβώς, και ναι μεν καλό θα ήταν να είναι αποτελεσματικά και για τη μόλυνση εν τούτοις είναι αρκετό ότι το εμβόλιο που έχουμε κάνει, και ουσιαστικά αφορά ένα άλλο στέλεχος, προστατεύει από τη βαριά νόσηση. Δηλαδή με τα εμβόλια να περνάμε τη νόσο σαν ένα μικρό κρυολόγημα. Αυτό είναι και το ζητούμενο.
Όσοι έχουν κάνει και την τρίτη δόση έχουν και λιγότερες επιπτώσεις, αναλόγως φυσικά και την ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων;
Βέβαια. Το σημαντικό είναι πως σπανιότατα κάποιος που έχει κάνεις τις τρεις δόσεις και κάποιος εμβολιασμένος που δεν έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και έχει αποκριθεί καλά στα εμβόλια, κινδυνεύει με βαριά νόσηση. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι και τα εμβόλια μπορεί να αποτύχουν σε ένα ποσοστό 5% σε οποιονδήποτε οργανισμό, όμως με βάση τα δεδομένα που έχουμε ένας εμβολιασμένος με τις τρεις δόσεις και χωρίς σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, μπορεί πραγματικά να προστατευθεί σε ένα ποσοστό 95% από τη συμπτωματική νόσο.