Valerio Onida: Η Ιταλία χρειάζεται αλλαγή στο πολιτικό σύστημα όχι στο Σύνταγμα

Valerio Onida: Η Ιταλία χρειάζεται αλλαγή στο πολιτικό σύστημα όχι στο Σύνταγμα

Photo by Reuters/Alessandro Bianchi

Με τις χρηματοπιστωτικές αγορές έτοιμες να αντιδράσουν στο αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος στις 4 Δεκεμβρίου, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα “ναι” που θα δώσει θετικό σήμα στις αγορές και ένα “όχι” που θα αποτελέσει έναυσμα πωλήσεων και ρευστοποιήσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με ιταλούς αναλυτές, μια ενδεχόμενη νίκη του “ναι”, δε θα λύσει τα προβλήματα της Ιταλίας, καθώς τα πράγματα δεν είναι ποτέ άσπρα ή μαύρα, αλλά αντίθετα είναι πολύ πιο περίπλοκα.

Σε μια συνέντευξη στο Real Vision TV, ο καθηγητής και πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, Valerio Onida, ανέφερε πως “καμία καταστροφή δε θα προκύψει είτε επικρατήσει το “ναι” είτε το “όχι”, διότι μια πραγματική λύση για την Ιταλία πρέπει να περιλαμβάνει αλλαγές στην πολιτική και στην οικονομία και όχι στο Σύνταγμα”.

Το ζήτημα είναι εάν θα εγκριθεί ή όχι μια τροποποίηση σε ορισμένες πτυχές του Συντάγματος, είπε ο Onida. "Στην ιστορία μας, εφαρμόσαμε πολλές αλλαγές, ενώ 18 τροποποιήσεις του Συντάγματος έχουν εγκριθεί τα τελευταία χρόνια. Η τελευταία εγκρίθηκε το 2012 για να προστεθεί το “ισορροπημένη τροποποίηση του προϋπολογισμού” στο Σύνταγμά μας, ενώ μια σημαντική μεταρρύθμιση έγινε το 2001 και αφορούσε στη σχέση μεταξύ του κράτους και των περιφερειών. Είναι, λοιπόν, παραπλανητικό να λέμε ότι δε θα είμαστε σε θέση να κάνουμε άλλες αλλαγές στο Σύνταγμα, αν δεν εφαρμοστεί αυτή η μεταρρύθμιση. Νομίζω ότι τα πραγματικά προβλήματα στην Ιταλία δεν έχουν σχέση με το Σύνταγμα. Πρέπει να αλλάξουμε την οικονομική πολιτική μας και την πολιτική γενικότερα".

Ο V. Onida τόνισε πως τα πολιτικά προβλήματα της Ιταλίας έχουν επιδεινωθεί με το πέρασμα των χρόνων κι αυτό έγινε εμφανές με τον αφανισμό των παλιών πολιτικών κομμάτων στις αρχές της δεκαετίας του ''90. Τα κόμματα αυτά μπορούσαν “από πάντα” να βρίσκονται ανάμεσα στην κοινωνία και στους κυβερνητικούς θεσμούς. Περαιτέρω προβλήματα ακολούθησαν, με το κεντροδεξιό κόμμα του Silvio Berlusconi να είναι προσωποπαγές και να κυβερνάται από αυτόν μόνο, ενώ παράλληλα υπήρχαν διασπάσεις και σε μια σειρά αριστερών κομμάτων.

"Η ιταλική πολιτική σκηνή έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Οι ψηφοφόροι έχουν δει κόμματα που έχουν αλλάξει ακόμα και τις βασικές θέσεις τους”, ανέφερε ο Onida.

Photo by Reuters/Alessandro Bianchi

Παίρνοντας από τη λάμψη του Brexit, το ιταλικό δημοψήφισμα έχει συγκεντρώσει την παγκόσμια προσοχή, με τη συζήτηση να είναι στραμμένη στο αυξανόμενο κύμα λαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

“Οι Ιταλοί πάντα ευρωπαϊστές ήταν”, σχολίασε ο V. Onida. "Πλέον, βλέπουμε νέα πολιτικά κόμματα που δεν που δεν είναι με την Ευρώπη και – αντίθετα – βάλλουν εναντίον των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Ο πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ιταλίας, εκτιμά πως υπάρχει μια αναβίωση του εθνικισμού. “Και όχι μόνο στην Ιταλία. Και η Γερμανία και η Γαλλία έχουν τέτοιους πολιτικούς σχηματισμούς. Αυτό που λείπει τώρα είναι τα παραδοσιακά κόμματα που κάποτε έχτισαν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι'' αυτό και μεγαλώνει ο κίνδυνος της αποξένωσης, και γιατί όχι της εναντίωσης στην Ευρώπη”.

Κλείνοντας, ο V. Onida σημείωσε πως διανύουμε μια επικίνδυνη περίοδο και πως η συνεχιζόμενη ενίσχυση της ολοκλήρωσης και της ενότητας είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ιταλίας, καθώς και για τους ευρωπαίους εταίρους της.

"Ο εθνικισμός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος για την Ευρώπη, για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στην ιστορία μας, ο εθνικισμός ανέκαθεν σήμαινε πολέμους και ο τελευταίος μεγάλος πόλεμος άρχισε ακριβώς στην καρδιά της Ευρώπης. Η πραγματική νίκη που έλαβε χώρα στο τέλος του Β ''Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η ικανότητά μας να αφήσουμε πίσω τους εθνικισμούς και τους εθνικούς εγωισμούς για να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ενότητα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.