Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην χώρα και την κατάσταση στις ΜΕΘ μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος επισήμανε ότι αυτή την στιγμή όπως είπε είμαστε «σε επίπεδο χαμηλού συναγερμού», ωστόσο τόνισε ότι το θέμα είναι ότι περισσότεροι έχουν ανάγκη για νοσηλεία.
Ειδικότερα, ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε ότι αυτή την στιγμή «η πίεση είναι στους διασωληνωμένους και στις ΜΕΘ» και υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι επιβαρυμένη στην Αττική», καθώς «υπάρχει χαμηλή διαθεσιμότητα», ωστόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όπως είπε η εικόνα είμαι καλύτερη.
Παράλληλα, σημείωσε πως αρκετά φάρμακα πλέον βοηθούν τους ασθενείς, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Γώγος προστίθενται και νέα εργαλεία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Τέλος, τόνισε ότι «το κρίσιμο σημείο είναι να μην έχουμε τα διπλάσια από τα σημερινά κρούσματα ή πάνω από 1.000 κάθε ημέρα». Αυτή την στιγμή σύμφωνα με τον κ. Γώγο η κατάσταση είναι σε σχετικά καλό επίπεδο, ενώ παρότρυνε τον κόσμο να εμβολιαστεί για την γρίπη.
«Καμπανάκι» με 100 διασωληνωμένους
Υπενθυμίζεται ότι χτες καταγράφηκε νέο «ρεκόρ» στον αριθμό διασωληνωμένων που έφτασαν στους 100. Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αρχίζει να γίνεται αισθητή, ενώ σε σταθερά υψηλούς ρυθμούς συνεχίζεται η μετάδοση του ιού στην Αττική, η οποία βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο 3 από πλευράς επικινδυνότητας.
Συνολικά χτες είχαν διαγνωστεί συνολικά 306 κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα. «Πρωταθλήτρια» των κρουσμάτων παραμένει η Αττική με 165 νέα κρούσματα όμως προβληματισμός επικρατεί από τα υπόλοιπα 141 σε όλη την επικράτεια, σε σύνολο 306 που ανακοινώθηκαν σήμερα. Αριθμός υψηλός που δείχνει πως ο κορονοϊός είναι εδώ, επικίνδυνος και διάσπαρτος σε όλη την επικράτεια καθώς έχει ανιχνευτεί σε αρκετές περιφέρειες.
Τι μέτρα θα εφαρμοστούν αν επιδεινωθεί η κατάσταση
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή έγιναν γνωστά τα τέσσερα επίπεδα του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τον Covid-19. Ο εν λόγω χάρτης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας. Αυτά θα κατηγοριοποιούνται με βάσει τα τέσσερα χρώματα: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο.
Σύμφωνα με αυτά εφόσον η Αττική μπει σε «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού τα μέτρα που θα εφαρμοστούν είναι τα ακόλουθα:
- Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μόνο ατομική άθληση.
- Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων.
- Αναστολή λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
- Aναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών προβολών.
- Αναστολή λειτουργίας μουσικών σκηνών.
- Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
- Αναστολή λειτουργίας των υποθέσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη.
- Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κλπ.
- Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery. Αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).
- Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), θα γίνεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία τους και Σαββατοκύριακο. |
- Aναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κλπ.
- Αναστολή εξόδου σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.
- Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο.
- Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας απ’ όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)
- Στις μεταφορές υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι ένας επιβάτης σε ταξί, περιορισμός επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι τρία άτομα.
- Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίων.
- Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 60% (εξαιρουμένων των ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών).
- Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων.
- Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
- Πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων.
- Αναστολή συναθροίσεων.
- Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά διαδικτυακά για τους συναυλιακούς χώρους, θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστάσεις (μόνο καθήμενοι).
- Αναστολή συμμετοχής κοινού δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίου/έκθεσης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης
- Στα σχολεία ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση.
- Στους χώρους λατρείας έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Διαβάστε ακόμα:
- Οι αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας σε μπαρ, εστιατόρια, θέατρα από Δευτέρα