Α. Ξανθός: Η υγεία είναι το προσφορότερο πεδίο συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών

Α. Ξανθός: Η υγεία είναι το προσφορότερο πεδίο συνεργασίας των ευρωπαϊκών κρατών

Κείμενο που αναδεικνύει τη ζωτική ανάγκη της κοινής προσπάθειας για μια διαφορετική προοπτική για την Ευρώπη, χαρακτήρισε τον «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, στο Λουξεμβούργο.

«Τώρα είναι η ώρα για εδραίωση και διεύρυνση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, για την ισότιμη πρόσβαση στην Εργασία, στην Υγεία, στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνική Προστασία, για επένδυση στα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα» είπε ο Α. Ξανθός, που αναφέρθηκε στη στήριξη των αναδυόμενων αναγκών της οικογένειας, στη συνεχιζόμενη κατάρτιση των εργαζομένων, την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, τη γηριατρική φροντίδα, την κατ'' οίκον φροντίδα και την κοινωνική επανένταξη των ΑμεΑ.

Επίσης, μίλησε για τις ειδικές δομές για ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ψυχικά ασθενείς, τα άτομα με άνοια, με νοητική υστέρηση, με σοβαρές διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, τους άστεγους και τους εξαρτημένους.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Υγεία, χαιρέτισε το γεγονός ότι έχουν συμπεριληφθεί στον πυλώνα, τα κοινωνικά δικαιώματα και οι θεμελιώδεις αξίες όπως η καθολική πρόσβαση σε ποιοτική υγειονομική φροντίδα.

«Η καθολική πρόσβαση, ως πολιτική προτεραιότητα και δικαίωμα όλων για ισότιμη, έγκαιρη και ποιοτική φροντίδα υγείας (προληπτική και θεραπευτική), χωρίς άτυπες πληρωμές και δυσβάστακτες επιβαρύνσεις, κατά την άποψή μας συμπυκνώνει τον πολιτικό στόχο ενός βιώσιμου και κοινωνικά ανταποδοτικού συστήματος υγείας και ταυτόχρονα συνιστά, ίσως, το προσφορότερο πεδίο σύγκλισης και συνεργασίας των εθνικών συστημάτων υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Ξανθός κατέληξε, τονίζοντας ότι είναι πεπεισμένος, πως αν πραγματικά επιδιώκουμε την επανεκκίνηση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, με έμφαση στα κοινωνικά δικαιώματα, θα πρέπει να δώσουμε βάρος όχι μόνο στην αξιολόγηση της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών των κρατών-μελών, αλλά και στους δείκτες κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: SOOC