Α. Ξανθός: Οι ιατρικοί Σύλλογοι αποτελούν εργαλείο της αντιπολίτευσης

Α. Ξανθός: Οι ιατρικοί Σύλλογοι αποτελούν εργαλείο της αντιπολίτευσης

Τη βεβαιότητα ότι τουλάχιστον 75 Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) είναι δυνατό να λειτουργήσουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, με μόνη προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθούν άμεσα και οι τυπικές διαδικασίες πρόσληψης κυρίως των γιατρών, καθώς οι χώροι υπάρχουν, διατύπωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι οποίες ψηφίσθηκαν πρόσφατα.

«Ήδη έχουν υποβάλει αιτήσεις 600 γιατροί και με μια καλή διανομή τους μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα, να θέσουμε δηλαδή σταδιακά σε λειτουργία αρκετές μονάδες σε όλη τη χώρα» είπε ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο, αιτία για την μη επαρκή ανταπόκριση των γιατρών στην προκήρυξη είναι η μεγάλη φυγή 17.500 επαγγελματιών στο εξωτερικό, αλλά και το γεγονός ότι έχουν ήδη δοθεί κίνητρα για απασχόληση 1.400 επικουρικών γιατρών και 1.000 μονίμων από προηγούμενες προκηρύξεις.

Υπάρχει μία «δεξαμενή» από την οποία απορροφούνται ετησίως 200 γενικοί γιατροί, τόνισε ο κ. Ξανθός και επισήμανε ότι για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ υπήρξε πολύ καλή ανταπόκριση στα μεγάλα αστικά κέντρα και από τους παιδίατρους. «Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι 80% όσων γιατρών εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις ΤΟΜΥ, είναι νέοι γιατροί κάτω των 40 ετών» τόνισε.

Συμπλήρωσε, δε, ότι είναι ήδη σε εξέλιξη η εξεταστική περίοδος, από την οποία θα προκύψουν νέοι γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι στους οποίους, θα δοθεί δυνατότητα να στελεχώσουν τις νέες δομές. «Το νέο μοντέλο υπερβαίνει την ιατροκεντρικότητα του συστήματος. Οι υποδομές στηρίζονται στη συνεργατικότητα. Στόχος τους είναι κυρίως η πρόληψη και όχι η αντιμετώπιση της ασθένειας» είπε ο υπουργός, ο οποίος «επιτέθηκε» στους Ιατρικούς Συλλόγους για την κατευθυνόμενη από την αντιπολίτευση, όπως είπε, κριτική που ασκούν για συγκεκριμένα σημεία του νέου νόμου για την πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

«Οι ιατρικοί Σύλλογοι αποτελούν εργαλείο της αντιπολίτευσης για να κάνουν κριτική. Η ΝΔ αισθάνεται πιο ασφαλής να κάνουν αντιπολίτευση οι Ιατρικοί Σύλλογοι» είπε και τους κατηγόρησε ότι εκπροσωπούν κυρίως τον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Ξανθός απάντησε εμμέσως πλην σαφώς και στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυρ. Μητσοτάκη, τονίζοντας πως «η αντιπολίτευση δεν θέλει και δεν πιστεύει στην ισότητα και την καθολικότητα της Υγείας».

Όσον αφορά τον ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είπε: «Δεν έχουμε ιδεοληψίες, ο ιδιωτικός τομέας θα έχει συμπληρωματικό ρόλο. Θα τον αξιοποιούμε όπου έχουμε σχεδιάσει και όπου τον χρειαζόμαστε».

Έως το τέλος του έτους, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, αναμένεται ένα νέο νομοσχέδιο και για τη θεσμική αναδιοργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Θα περιλαμβάνει αλλαγές στους κανονισμούς των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), τη χωροταξία των ΥΠΕ, τη διοίκηση του συστήματος με διαφάνεια, δημοκρατία, συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διασύνδεση των δομών.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι επίκειται προκήρυξη 1.800 θέσεων επικουρικών γιατρών για ειδικά τμήματα, όπως επειγόντων περιστατικών, τις υπάρχουσες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (Κέντρα Υγείας).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ