Από την αυστριακή πόλη Σάλτσμπουργκ ξεκινά σήμερα η ευρωπαϊκή διπλωματική εκστρατεία του Emmanuel Macron, ο οποίος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το «πολιτικό κενό» που υπάρχει στη Γερμανία ενόψει των εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου, προκειμένου να επιβάλλει την γαλλική ατζέντα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.
Παράλληλα, βεβαίως, ο διπλωματικός μαραθώνιος στην Ευρώπη έχει στόχο να δώσει πόντους στον Macron και στο εσωτερικό της Γαλλίας, όπου η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει ήδη επικίνδυνα, ενώ σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρώτη του σοβαρή δοκιμασία, με την κατάθεση και ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου με τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα ο 39χρονος πρόεδρος της Γαλλίας θα παραβρεθεί σε μια μίνι σύνοδο στο Σάλτσμπουργκ, μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Christian Kern, καθώς και τους πρωθυπουργούς της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Αύριο, βάσει προγράμματος, ο Macron θα μεταβεί στη Ρουμανία και την Παρασκευή θα βρεθεί στη Βουλγαρία, όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία των δύο χωρών της ΝΑ Ευρώπης.
Κυρίαρχο θέμα αυτών των συναντήσεων θα είναι, σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο περιορισμός του θεσμού των αποκαλούμενων «αποσπασμένων εργαζομένων», ο αριθμός των οποίων στη Γαλλία εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 300.000. Πρόκειται για πολίτες χωρών της Ε.Ε. -όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία- που μεταφέρονται για κάποιους μήνες στη Γαλλία προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες (ειδικά στις κατασκευές και τους τομείς που δεν απαιτούν ιδιαίτερη ειδίκευση) με βάση τους μισθούς και τις παροχές που ισχύουν στις χώρες προέλευσής τους και όχι στη γαλλική αγορά -δημιουργώντας, έτσι, ένα καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού για τους Γάλλους.
Για του λόγου το αληθές, σημειώνεται ότι ενώ στη Γαλλία ο κατώτατος μισθός είναι περίπου 1.500 ευρώ μηνιαίως, στην Πολωνία είναι μόνο 450, ενώ στις άλλες προαναφερθείσες χώρες ακόμη χαμηλότερος. Έτσι, θέλοντας να παρουσιάσει έργο και προς τα γαλλιλκά συνδικάτα, ο Macron θα πιέσει τους ομολόγους του να θέσουν φραγμό στο φαινόμενο αυτό, ζητώντας παράλληλα από την Ε.Ε. να μειώσει τον επιτρεπόμενο χρόνο παρόμοιων «αποσπάσεων» από τα δύο ένα στο ένα.
Την ερχόμενη εβδομάδα, ο Macron θα υποδεχθεί στο Παρίσι την Angela Merkel και τους πρωθυπουργούς Ιταλίας και Ισπανίας, Paolo Gentiloni και Mariano Rajoy, ενώ στη συνέχεια, σειρά έχουν οι πρωθυπουργοί των τριών χωρών της Benelux -Ολλανδίας, Βελγίου και Λουξεμβούργου. Σε αυτές τις επαφές, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το μέλλον της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, σε ζητήματα οικονομίας, φορολογίας, άμυνας και ασφάλειας. Σημειώνεται ότι ο Macron δεν έχει αποκλείσει το σενάριο αλλαγής των συνθηκών της Ε.Ε., ενώ και το Βερολίνο μοιάζει σταδιακά να συγκλίνει προς αυτή την άποψη.
Ο «μαραθώνιος» του γάλλου προέδρου ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στην Ελλάδα, στις 7 Σεπτεμβρίου.