Μια συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ελπίζει να επιτύχει σήμερα στις Βρυξέλλες η Ελλάδα, είναι ο τίτλος τριών μεγάλων γαλλικών εφημερίδων για το σημερινό Εurogroup.
Στο γήπεδο των πιστωτών της βρίσκεται πλέον η μπάλα καθώς η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει για μέτρα λιτότητας. Σύμφωνα με το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, η Αθήνα ελπίζει οτι στο αποψινό Εurogroup οι δανειστές της θα συμφωνήσουν για την ελάφρυνση του χρέους και την αποδέσμευση νέων δανείων. Μία τέτοια συμφωνία, την οποία η Αθήνα περιμένει εδώ και μήνες, θα απομακρύνει το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης των σεναρίων για ένα επικείμενο "Grexit" και παράλληλα, θα ανακουφίσει τη ζώνη του ευρώ.
«Αυτή τη φορά, όλοι θα κάνουν ό,τι πρέπει ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία», διαβεβαιώνει μία ευρωπαϊκή πηγή στην Le Monde και εκτιμά ότι ενδεχομένως οι συζητήσεις να τραβήξουν όλο το βράδυ της Δευτέρας, ίσως και την Τρίτη.
Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι στο σημερινό eurogroup εκτός από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών-μελών της ευρωζώνης θα συμμετάσχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο συμμετείχε στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, ύψους 86 δισεκ. ευρώ που χορηγήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 2015. Ωστόσο, όπως εκτιμά η γαλλική εφημερίδα, εδώ και μήνες αυτό το σχέδιο έχει πέσει σε τέλμα καθώς οι πιστωτές απέτυχαν να συμφωνήσουν σχετικά με την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημόσιο χρέος (179% του ΑΕΠ).
Βαθιά ανήσυχο το ΔΝΤ αρνείται να βάλει βαθειά το χέρι στην τσέπη για ένα νέο πακέτο διάσωσης, κάτι που η Γερμανία, η οποία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου, έχει διαγράψει εντελώς. Ως εκ τούτου, εκτιμά η Le Monde, η συμμετοχή του ΔΝΤ κρίνεται απολύτως απαραίτητη για τη συνέχιση του προγράμματος.
«Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στην πραγματικότητα σε μια παγκόσμια συμφωνία», δήλωσε τη Κυριακή στο ραδιόφωνο France Inter ο Eυρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Σε αντίθετη περίπτωση, ενδέχεται να συγκληθεί ένα νέο eurogroup διότι ο χρόνος πιέζει: η Αθήνα, η οποία πρέπει να επιστρέψει τον Ιούλιο επτά δισ. ευρώ από παλαιά χρέη, χρειάζεται χρήματα. Και χωρίς μία συμφωνία για το χρέος, δεν θα υπάρξει μία νέα δόση της βοήθειας.
Η γαλλική εφημερίδα γράφει ότι για να ικανοποιήσει τους πιστωτές της, η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπέβαλε στο Κοινοβούλιο νέα μέτρα λιτότητας τα οποία εγκρίθηκαν «με πόνο καρδιάς» στις 18 Μαΐου, παρά τις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν εξοικονόμηση 4,9 δισ. ευρώ μέσα από νέες περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων.
Τα μέτρα λιτότητας δεν χρειάζεται να εφαρμοσθούν εντός του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο θα διαρκέσει μέχρι το 2018, αλλά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, μεταξύ 2019 και 2021. Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης αναγνωρίζει ότι πρόκειται για «δύσκολες » παραχωρήσεις, θεωρεί όμως ότι αυτές θα συμβάλλουν « στην σταθερότητα και την ανάκαμψη της χώρας » .
«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να χρονοτριβούμε ακόμα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους», δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι η χώρα του έχει «εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της και στην ώρα τους» .
Σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, η συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα για την επιμήκυνση των ληξιπρόθεσμων χρεών ή για χαμηλότερα επιτόκια, διαβεβαίωσε όμως, «ότι δεν θα υπάρξει (...) κούρεμα του χρέους» διότι «τα κράτη μέλη δεν είναι έτοιμα για κάτι τέτοιο».
Είναι αρκετά τα νέα μέτρα λιτότητας που ψηφίσθηκαν την Πέμπτη από τη Βουλή των Ελλήνων; Με τον τίτλο αυτό η γαλλική Le Figaro γράφει ότι οι υπουργοί Οικονομικών του eurogroup συναντώνται σήμερα Δευτέρα για να αποφασίσουν για την αποδέσμευση μιας νέας δόσης των δανείων. Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών του eurogroup θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και υπουργός της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, ο οποίος σήμερα το πρωί βρίσκεται στο Βερολίνο και θα μεταβεί από κοινού με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις Βρυξέλλες. Σήμερα το πρωί, όπως σημειώνει η Φιγκαρό, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον οποίο διαβεβαίωσε οτι θέλει «καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για την ελάφρυνση σε βάθος χρόνου του βάρους του ελληνικού χρέους», όπως ανακοινώθηκε από το περιβάλλον του γάλλου προέδρου.
Σύμφωνα με την Figaro, στην Ελλάδα επιβλήθηκε από τους πιστωτές της μία αυστηρή λιτότητα μόλις ξέσπασε η δημοσιονομική κρίση και έκτοτε μόλις μετά βίας βγαίνει από τη ύφεση: το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο, μετά από μηδενική αύξηση το 2016.
Την ελάφρυνση του χρέους επιδιώκει τώρα η Ελλάδα μετά και τη ψήφιση, την προηγούμενη Πέμπτη στη βουλή του νέου πακέτου μέτρων, γράφει τέλος η φημερίδα La Liberation.
Τα σχόλια του Βελγικού Τύπου για το για το σημερινό eurogroup
Τις πιθανότητες επίτευξης μιας σημαντικής συμφωνίας επί του ζητήματος του ελληνικού δημοσίου χρέους διερευνούν σήμερα τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.
«Ελληνικό χρέος: ελπίδες για συμφωνία ελάφρυνσης τη Δευτέρα» τιτλοφορείται δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού RTBF, το οποίο αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας ελπίζουν να συμφωνήσουν τελικά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση επιπλέον χρημάτων, δεδομένου ότι η Αθήνα από την πλευρά της έχει υιοθετήσει μέτρα λιτότητας.
Μία τέτοια συμφωνία, η οποία αναμένεται εδώ και μήνες, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα απομάκρυνε την επανεμφάνιση του φαντάσματος ενός Grexit και θα οδηγούσε σε ανακούφιση την ευρωζώνη, ενώ ευρωπαϊκή πηγή υποστηρίζει ότι «αυτή τη φορά θα κάνουν τα πάντα για να καταλήξουν σε συμφωνία», προβλέποντας ότι οι συζητήσεις στο σημερινό Eurogroup θα τραβήξουν πολύ, ενδεχομένως και μέχρι το πρωί της Τρίτης.
Για μια ακόμα κρίσιμη μέρα για την Ελλάδα κάνει εξάλλου λόγο η εφημερίδα De Tijd σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο: «Οι Έλληνες προσβλέπουν σε μια μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους». Από την πλευρά της η De Morgen, σε ανάλυση με τίτλο «Ποτέ ξανά ένα καυτό ελληνικό καλοκαίρι; Οι πιθανότητες είναι πενήντα-πενήντα», θεωρεί «καλούς» τους οιωνούς για την Ευρώπη, που ευελπιστεί να αφήσει σήμερα μια και καλή πίσω της την οξύτατη κρίση που την ταλανίζει και η οποία βρίθει από ολονύχτιες διαβουλεύσεις, έκτακτες συνόδους και απειλές χρηματοπιστωτικών καταρρεύσεων.
Η εφημερίδα απονέμει εύσημα στον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, σημειώνοντας ότι αποδείχθηκε «αξιόπιστος εταίρος», σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και την προσπάθειά του να χειραγωγήσει τους ομολόγους του, οδήγησε εκείνους μεν σε οργή και απόγνωση και την χώρα του στο χείλος της κατάρρευσης.
Τέλος, η De Standaard, σε ανάλυση υπό τον τίτλο «Τα μαύρα πρόβατα της ευρωζώνης» παρατηρεί ότι η ελληνική οικονομία ακολουθεί πορεία αντιστρόφως ανάλογη συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και επιρρίπτει ευθύνες γι' αυτό στο Eurogroup, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «επιμένει πεισματικά» σε μια πολιτική λιτότητας, που όμως αποδεικνύεται αντιπαραγωγική, στο βαθμό που βυθίζει την ελληνική οικονομία ακόμα περισσότερο μέσα στο τέλμα της ύφεσης.
Η εφημερίδα παρατηρεί, ότι ενώ οι Έλληνες εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση και να βγαίνουν στους δρόμους διαδηλώνοντας εναντίον της λιτότητας, η Ευρώπη επιδεικνύει μια «εντυπωσιακή αδιαφορία». Επισημαίνει ειδικότερα, ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών προτιμούν να στρέφουν το κεφάλι τους από την άλλη πλευρά, προφασιζόμενοι ότι δεν βλέπουν το πρόβλημα, την στιγμή μάλιστα που η Κομισιόν διαρρηγνύει τα ιμάτιά της υπέρ της αλληλεγγύης, ως αντίβαρο απέναντι στην «άγρια παγκοσμιοποίηση».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ