Την αποκάλυψη ότι το Ταμείο Ανασυγκρότησης (Recovery Fund) της Ε.Ε , η σύσταση του οποίου αποφασίστηκε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε., θα χρηματοδοτηθεί με πρωτόγνωρα ποσά που μπορεί να αγγίξουν και τα 3 τρις, έκανε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, τονίζοντας ότι το νέο αυτό "υπερόπλο"- όπως το χαρακτήρισε- αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο πως κατά το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι ηγέτες των κρατών- μελών συμφώνησαν να συμφωνήσουν και όχι να διαφωνήσουν. Ενδεικτικό του επείγοντος του προβλήματος αλλά και της πολιτικής βούλησης που υπάρχει, πρόσθεσε, είναι και το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες δέκα με δεκαπέντε μέρες, αλλά κατέστησε παράλληλα σαφές ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να διπλασιάζει ουσιαστικά τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μόνη της στην επιδίωξη να υπάρξουν επιδοτήσεις προς τις χώρες της Ε.Ε. αντί δανείων. Καθώς, πολλές άλλες κυβερνήσεις των κρατών- μελών βλέπουν με ευαισθησία το θέμα και συγκλίνουν στο ότι η απάντηση θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο μέγεθος της απειλής. Και το μέγεθος της απειλής απαιτεί και μια συμμετρική απάντηση. Σημείωσε όμως, ότι το πως θα οριστικοποιηθεί η ισορροπία ανάμεσα σε επιδοτήσεις και δάνεια, το ποιο θα είναι το σωστό μείγμα, είναι ένα από τα λίγα βασικά ζητούμενα που απομένει να συμφωνηθεί το προσεχές διάστημα. Διευκρίνησε πάντως, πως σε κάθε περίπτωση «θα πρέπει να έχουμε και επιδοτήσεις, όχι δάνεια».
Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, τόνισε ωστόσο ότι η χθεσινή Σύνοδος είναι σημαντική διότι, για πρώτη φορά, προβάλλει μια βεβαιότητα, τη βεβαιότητα της συμφωνίας, ότι δηλαδή, η απάντηση της Ε.Ε. απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή κρίση θα είναι επίσης πρωτοφανής, θα είναι χωρίς προηγούμενο. Μιλάμε για μεγέθη που δεν έχουν υπάρξει ποτέ, υπογράμμισε με έμφαση ο ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε., αναγνωρίζοντας ότι η απάντηση πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο μέγεθος της απειλής που είναι συμμετρική. Η ρευστότητα που θα ακολουθήσει αυτή την κρίση, πρέπει να είναι συμμετρική των αποτελεσμάτων που έφερε η κρίση στη ζωή μας και στην οικονομία μας, ήταν το μήνυμα Σχοινά.
Η ύφεση θα είναι μεγάλη και πώς να μην είναι όταν ουσιαστικά όλος ο πλανήτης σταμάτησε, έβαλε χειρόφρενο, «πάγωσε» κάθε είδους οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, είπε, σημειώνοντας ωστόσο, πως αυτό είναι και το μεγαλύτερο κίνητρο για την επάρκεια της ευρωπαϊκής απάντησης. Αυτό που λέμε ένα «Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ» δεν είναι μια ρητορική έκφραση, πρόσθεσε, διότι περί αυτού πρόκειται.
Ερωτηθείς για τις φημολογούμενες δηλώσεις Λαγκάρντ, αν και διευκρίνισε πως δεν ήταν παρών, σημείωσε πως «φυσικά στις Συνόδους Κορυφής υπάρχουν διάφοροι που λένε διάφορα, αλλά προσωπικά θα ήθελα να μείνω στα σημεία αυτά τα ελπιδοφόρα που δείχνουν το δρόμο μιας συμφωνίας, όχι στις ανεκδοτολογικού χαρακτήρα ανταλλαγές που πάντοτε γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις».
Ο κ. Σχοινάς ανέδειξε επίσης και μια ακόμα καταλυτική παράμετρο της επόμενης μέρας, αυτή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της συμμετοχής σε αυτόν των απλών πολιτών κάθε ηλικίας, συνδυάζοντάς την με την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η Ευρώπη χρειάζεται μια επανάσταση δεξιοτήτων τα επόμενα χρόνια, χρειαζόμαστε ένα μεγάλο φιλόδοξο επιθετικό πρόγραμμα που θα φέρνει νέες δεξιότητες όχι μόνο στους νέους και σε αυτούς που είναι ενταγμένοι στην παραγωγική διαδικασία, αλλά σε όλους, τόνισε, καταθέτοντας την πρωτοπόρο άποψη ότι στα χρόνια που ακολουθούν, οι ψηφιακές δεξιότητες πρέπει να είναι κάτι σαν βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, και κτήμα όλων μας. Και για την καταπολέμηση της ανεργίας, πέρα από τη ρευστότητα, θα χρειαστούμε κι ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα τέτοιων δεξιοτήτων, κατέληξε.