Η μνήμη των τραγικών γεγονότων σε βάρος των Ελλήνων Εβραίων, μένει πάντοτε ζωντανή για την ελληνική πολιτεία, η οποία καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή αντισημιτισμού και καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για την καταπολέμηση κρουσμάτων μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την αυριανή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.
Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει πως εβδομήντα τρία χρόνια μετά την απελευθέρωση του Άουσβιτς, η Ελλάδα μνημονεύει τα θύματα του ναζιστικού Ολοκαυτώματος και ανάμεσά τους, τους δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας, Έλληνες Εβραίους, θύματα μιας ασύλληπτης βαρβαρότητας και προσθέτει πως η Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής της ανθρωπότητας στη μνήμη των εκατομμυρίων Εβραίων που εξολοθρεύτηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Εν κατακλείδι, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο συνεχούς προσπάθειας για την αποκατάσταση των ιστορικών αδικιών σε βάρος της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας, η επικείμενη έναρξη εργασιών για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί μια σημαντική κίνηση θεσμικής κατοχύρωσης του σεβασμού της μνήμης του Ολοκαυτώματος και υπογραμμίζει πως η παρουσία του Προέδρου του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην τελετή έναρξης των εργασιών επιβεβαιώνει τη σταθερή και έμπρακτη προσήλωση της ελληνικής πολιτείας στις αξίες του ανθρωπισμού, ώστε ποτέ ξανά η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει αντίστοιχες φρικαλεότητες.
Κ. Γαβρόγλου: Το Ολοκαύτωμα έχει μία θλιβερή μοναδικότητα, που κανείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά
Το Ολοκαύτωμα, η μαζική εξόντωση ανδρών, γυναικών και παιδιών μέσα σε θαλάμους αερίων με βασανιστήρια φρικτά, έχει μία θλιβερή μοναδικότητα που κανείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά». Αυτό αναφέρει στο μήνυμά για την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου), ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.
Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καθώς είναι η ημέρα που ο συμμαχικός στρατός έφθασε στο Άουσβιτς, κλείνοντας τις πόρτες του τόπου μαρτυρίου για τους Εβραίους της Ευρώπης.
«Ήταν ο επίλογος μίας πρωτοφανούς θηριωδίας. Η τελευταία λέξη μίας από τις πιο σκοτεινές και φρικτές σελίδες της ιστορίας και το τέλος ενός εγκλήματος που η ανθρωπότητα έκανε χρόνια να συλλάβει σε όλες του τις διαστάσεις. Το Ολοκαύτωμα, η μαζική εξόντωση ανδρών, γυναικών και παιδιών μέσα σε θαλάμουςαερίων με βασανιστήρια φρικτά, έχει μία θλιβερή μοναδικότητα που κανείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά» σημειώνει, στο μήνυμά του, ο υπουργός.
Ο κ. Γαβρόγλου τονίζει ότι το Ολοκαύτωμα είναι «ένα έγκλημα που δεν είχε προηγούμενο, γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία δεν αφορούσε ούτε εδαφικές διεκδικήσεις, ούτε την κατατρόπωση πολεμικών αντιπάλων. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε<font».
Ακόμη, υπενθυμίζει ότι περίπου 60.000 ήταν οι Έλληνες Εβραίοι, θύματα της θηριωδίας του Ναζισμού και ότι όταν η Ελλάδα απελευθερώθηκε από την Κατοχή, λιγότεροι από 11.000 ήταν εκείνοι που επέζησαν.
Σήμερα, δεν αρκεί να νιώθουμε αποτροπιασμό, ξεφυλλίζοντας τις σκοτεινές σελίδες του Ολοκαυτώματος και του Ναζισμού<font» επισημαίνει ο υπουργός Παιδείας και καταλήγει: «Χρειάζεται να συστρατευτούμε συνειδητά και αποφασιστικά απέναντι σε όσους τις εγκωμιάζουν ή εμπνέονται από αυτές και να θυμόμαστε ότι τα εγκλήματα στην ιστορία αλλά και στη ζωή δεν γίνονται μόνο από όσους τα εκτελούν, αλλά και από όσους τα ανέχονται και σιωπούν».
Εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος
Θέλοντας, λοιπόν, το υπουργείο να δείξει την ιδιαίτερη σημασία της Ημέρας Μνήμης, διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα «Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι» και καλεί τους μαθητές να γίνουν ερευνητές του παρελθόντος, μέσα από την αναδίφηση και τη μελέτη πρωτογενών και δευτερογενών ιστορικών πηγών. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (www.minedu.gov.gr).
Παράλληλα, καλούνται τα σχολεία την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018 να αφιερώσουν δύο διδακτικές ώρες σε εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την Ημέρα Μνήμης, με σκοπό την ενημέρωση των μαθητών για το Ολοκαύτωμα. Οι δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν μπορούν να περιλαμβάνουν διαλογικές συζητήσεις, εκθέσεις, προβολή ταινιών ή συναφούς εκπαιδευτικού υλικού, ανάγνωση κειμένων και εργασιών.
Το μήνυμα του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος
«Η 27η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Είναι η μέρα που ο συμμαχικός στρατός έφθασε στο Άουσβιτς και έκλεισαν για πάντα οι πύλες του κολαστηρίου, του τόπου μαρτυρίου για τους Εβραίους της Ευρώπης.
Ήταν ο επίλογος μιας πρωτοφανούς θηριωδίας. Η τελευταία λέξη μίας από τις πιο σκοτεινές και φρικτές σελίδες της ιστορίας και το τέλος ενός εγκλήματος που η ανθρωπότητα έκανε χρόνια να συλλάβει σε όλες του τις διαστάσεις.
Το Ολοκαύτωμα, η μαζική εξόντωση ανδρών, γυναικών και παιδιών μέσα σε θαλάμους αερίων με βασανιστήρια φρικτά, έχει μία θλιβερή μοναδικότητα που κανείς δεν πρέπει ποτέ να ξεχνά.
Για πρώτη φορά, μέσα στην καρδιά της Ευρώπης, εφαρμόστηκε το αρρωστημένο σχέδιο της επικυριαρχίας ενός λαού με όρους φυλετικής καθαρότητας και εφαρμόστηκε η "Τελική Λύση". Στην Ευρώπη του Διαφωτισμού και του Πολιτισμού γεννήθηκε το έκτρωμα του Ναζισμού. Στην Ευρώπη δημιουργήθηκαν οι θεωρίες περί "Άριας Φυλής", το Άουσβιτς και το Ολοκαύτωμα που, εν ονόματι μίας παρανοϊκής φυλετικής ιδεολογίας, ψυχρά υπολογίστηκε, καταστρώθηκε και εξελίχθηκε με στόχο να αφανιστεί ένας λαός. Το Ολοκαύτωμα όμως είναι ένα έγκλημα που δεν είχε προηγούμενο, γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία δεν αφορούσε ούτε εδαφικές διεκδικήσεις, ούτε την κατατρόπωση πολεμικών αντιπάλων. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε!
Σε ολόκληρη την κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη, κυνηγήθηκαν, εκτοπίστηκαν, οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου και εξοντώθηκαν 6 εκατομμύρια Εβραίοι. Μέρος αυτής της τραγωδίας εκτυλίχθηκε μοιραία και στη χώρα μας. Περίπου 60.000 Έλληνες Εβραίοι ήταν τα θύματα αυτής της θηριωδίας. Το Ολοκαύτωμα οδήγησε σε αφανισμό τις εβραϊκές κοινότητες της Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων και έγιναν μαζικές εκτοπίσεις από το Διδυμότειχο έως την Κρήτη και από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο. Κάποιοι κατάφεραν να διαφύγουν ή να βρουν καταφύγιο σε σπίτια χριστιανών συμπολιτών τους. Όμως, ο εκτοπισμός, ο δημόσιος εξευτελισμός στις κεντρικές πλατείες, τα βασανιστήρια και τελικά η εξόντωσή τους, όπως και των ομοφυλόφιλων και των Ρομά, στα στρατόπεδα του Γ'' Ράιχ ήταν ο κανόνας. Και όταν η χώρα απελευθερώθηκε, λιγότεροι από 11.000 Έλληνες Εβραίοι είχαν τελικά επιζήσει.
Μαζί με όσα η συλλογική μνήμη δεν πρέπει ποτέ να αφήνει στο ημίφως είναι και το γεγονός ότι το τέλος του πολέμου επεφύλαξε αποκλεισμούς, φόβο και αμφισβήτηση ακόμη και της ίδιας της αλήθειας που κατέθεταν όσοι επιβίωσαν σχετικά με όσα έζησαν στα στρατόπεδα του θανάτου. Τα απομεινάρια αυτής της αμφισβήτησης αποτελούν το σαθρό αφήγημα από τους ιδεολογικούς επίγονους των αρνητών του Ολοκαυτώματος. Εκείνους που σήμερα αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες υποτιμητικά, ρατσιστικά έως και βίαια.
Σήμερα, δεν αρκεί να νιώθουμε αποτροπιασμό, ξεφυλλίζοντας τις σκοτεινές σελίδες του Ολοκαυτώματος και του Ναζισμού. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συστρατευτούμε συνειδητά και αποφασιστικά απέναντι σε όσους τις εγκωμιάζουν ή εμπνέονται από αυτές και να θυμόμαστε ότι τα εγκλήματα στην ιστορία αλλά και στη ζωή δεν γίνονται μόνο από όσους τα εκτελούν, αλλά και από όσους τα ανέχονται και σιωπούν.
Για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δίνει ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή Ημέρα Μνήμης και καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη. Βασισμένη στην ιστορική γνώση να αποκρούσει με σθένος τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία, τις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις. Στοιχεία που δημιουργούν τραύματα και ρήγματα στην ιστορία της ανθρωπότητας και στον πολιτισμό μας.
Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, τη φετινή σχολική χρονιά διοργανώσαμε τον μαθητικό διαγωνισμό δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα "Το Ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι", και καλούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες να γίνουν οι ίδιοι/ες ερευνητές/τριες του παρελθόντος μέσα από την αναδίφηση και τη μελέτη πρωτογενών και δευτερογενών ιστορικών πηγών. Να αφουγκραστούν, δηλαδή, την ιστορία και να νιώσουν το βάρος της.
Αυτή η αναμέτρηση με το παρελθόν είναι η δικλείδα για το μέλλον. Είναι εκείνο που τόσο απλά και με τέτοια ευκρίνεια περιέγραψε βιωματικά ο Primo Levi κάνοντας την ανατομία της κόλασης του Άουσβιτς στο βιβλίο του "Εάν αυτό είναι ο Άνθρωπος". Γράφει: "Εάν μέσα απ'' τα στρατόπεδα θα μπορούσε να δραπετεύσει ένα μήνυμα και να φτάσει στους ελεύθερους ανθρώπους θα ήταν αυτό: Προσπαθήστε να μην υποστείτε στο σπίτι σας αυτό που έχει επιβληθεί σε εμάς εδώ".»
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ