Τρόποι αντιμετώπισης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του εξτρεμισμού και του λαϊκισμού, ώστε να κερδηθεί και πάλι ο σεβασμός των πολιτών στους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς θεσμούς, συζητήθηκαν στη Σύνοδο της Επιτροπής των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), που έγινε στη Λευκωσία.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ανέφερε ότι ελήφθησαν επίσης σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ακόμη συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και υιοθετήθηκαν τρόποι προστασίας των θυμάτων της τρομοκρατίας.
Ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε ικανοποιημένος από την επίτευξη των στόχων της Κυπριακής Προεδρίας και έκανε ειδική αναφορά στην υπογραφή της Σύμβασης της Λευκωσίας, η οποία αφορά αδικήματα σχετικά με την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς σε περιοχές όπου υπάρχουν συγκρούσεις.
Τη Σύμβαση υπέγραψαν έξι χώρες, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αρμενία, η Πορτογαλία, το Σαν Μαρίνο και το Μεξικό. Με την επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια θα τεθεί αυτομάτως σε εφαρμογή. Είναι η πρώτη σύμβαση διεθνώς με ποινικό κώδικα για τους παραβάτες, οι οποίοι θα καταστρέφουν, θα κλέβουν, θα πωλούν ή θα διακινούν παράνομα κλεμμένους θησαυρούς πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η σύνοδος των υπουργών έκλεισε με την τελετή παράδοσης της σκυτάλης για την Προεδρία του επόμενου εξαμήνου στην Τσεχία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: SOOC