Υπουργείο Εργασίας: 11% περισσότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς από πέρυσι

Υπουργείο Εργασίας: 11% περισσότερα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς από πέρυσι

Mε αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με φαινόμενα εκμετάλλευσης γονιών από ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας υπογραμμίζουν, για μία ακόμη φορά, αυτό που τονίστηκε και στο κοινό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, στις 6/6, τα τρία συναρμόδια υπουργεία (Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) για τους παιδικούς σταθμούς: «Ότι η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στους υπεύθυνους των δομών φύλαξης και φιλοξενίας ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα επιπλέον οικονομικών απαιτήσεων, πέραν από τα voucher». Από την πλευρά τους, οι κύκλοι του υπουργείου παραθέτουν, όπως αναφέρουν, απλές αλήθειες σε αριθμούς, υπογραμμίζοντας ότι η όποια κριτική γίνεται στο πρόγραμμα προσκρούει εν τέλει στα πραγματικά δεδομένα και τα στοιχεία:

«Ο τελικός αριθμός παιδιών που θα μπουν εφέτος σε παιδικούς σταθμούς, είναι περίπου κατά 11% μεγαλύτερος από πέρυσι, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 10.000 περισσότερα παιδιά. Δηλαδή, το 2017, θα είναι πλέον των 100.000 παιδιών με voucher, όταν το 2015 που παραλάβαμε, ήταν 70.000 και, μάλιστα, δεν περιλαμβάνονταν τα παιδιά άνεργων γονιών, φτωχών οικογενειών και παιδιών με αναπηρία. Θεωρούμε χρέος μας να βοηθήσουμε τις ευπαθείς αυτές κατηγορίες και να μην τις αφήσουμε στη μοίρα τους, όπως έκαναν οι προκάτοχοί μας.

Η ανέγερση 1.800 νέων βρεφονηπιακών σταθμών, την περίοδο 2019-2020, θα σημάνει 45.000 περισσότερες θέσεις για παιδιά και θα επιλύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα τόσων χρόνων, το οποίο βρήκαμε.

Για την τρέχουσα περίοδο, δίνονται από εθνικούς πόρους 133.112.745 και μόνο 71.887.255 από το ΕΣΠΑ (σύνολο 205 εκατ. ευρώ), όταν, για τις περιόδους 2013 και 2014, δόθηκαν 146 εκατ. ευρώ και 176 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, μόνο από το ΕΣΠΑ, χωρίς να δοθεί ούτε ένα ευρώ από εθνικούς πόρους».

«Η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα βρίσκεται σε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και, συγκεκριμένα, μεταξύ 2000 και 2014, διότι δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία στην προσχολική ηλικία και, ενώ υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα από το ΕΣΠΑ, δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη σχεδιασμένη ανέγερση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Επομένως, η μεγάλη ανισοκατανομή των βρεφονηπιακών σταθμών στη χώρα είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι ένας αριθμός παιδιών θα μείνουν χωρίς σταθμούς, αφού δεν υπάρχει στην πόλη ή την περιοχή τους. Το θέμα των παιδικών σταθμών είναι μείζονος σημασίας για την ελληνική κοινωνία και ως τέτοιο το χειρίζεται η κυβέρνηση» σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ