Της Αγγελικής Κώττη
Τα ασυμμάζευτα θα κληθεί να κάνει ότι συμμαζεύει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προφανώς κατόπιν… υποδείξεων της πολιτικής ηγεσίας και θα συζητήσει τα θέματα των δύο πολυώροφων οικοδομών στην περιοχή της Ακρόπολης. Ωστόσο, ακόμα και αν πράγματι ενδιαφέρεται έστω στο παρά πέντε και κατόπι και δικής του ανάμιξης στην ανέγερση, το συμβούλιο δεν είναι σε θέση να κάνει πολλά. Αυτό που έπρεπε να κάνει, δηλαδή να αρνηθεί την ανέγερση, δεν το έκανε όταν έπρεπε.
Τι θα έπρεπε να έχει γίνει; Ανεξάρτητα από το αν τα δύο ακίνητα βρίσκονται σε χώρο όπου το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ασκεί έλεγχο, θα έπρεπε να είχε επιστρατευθεί το πολύτιμο άρθρο 10 του αρχαιολογικού νόμου (3028). Αυτό που μιλά για υποχρέωσή του να προστατεύει τα μνημεία όχι μόνο από άμεση βλάβη αλλά και από έμμεση. Σίγουρα, κτίρια με τόσο μεγάλα ύψη στην περιοχή, προξενούν έμμεση βλάβη και εάν ήθελε, θα μπορούσε να απορρίψει με αυτή την αιτιολογία το αίτημα. Δεν θέλησε.
Την πολιτική ευθύνη και για τα δύο κτίρια έχει η παρούσα κυβέρνηση, καθώς επί των ημερών της έγιναν οι χειρισμοί. Όσο και να θέλουν δηλαδή να παραπέμψουν στο 2012, οπότε και έγινε η αλλαγή του οικοδομικού κανονισμού, δεν τους βγαίνει. Ο νόμος 3028, από τους καλύτερους νόμους προστασίας αρχαιοτήτων στον κόσμο, είναι σε ισχύ από το 2002.
Το ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο του υπουργείου Πολιτισμού θα συζητήσει λοιπόν αυτή την Τρίτη μια αίτηση θεραπείας «των Ειρ. Φρεζάδου και Ολ. Αθανασουλοπούλου κατά της αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/Φ1/ 454505/324869/9956/4025/12-10- 2018 (ΑΔΑ 6Δ6Θ46 53Π4-Γ3Φ) Υπουργικής Απόφασης με θέμα: «Έγκριση αιτήματος της εταιρείας «VASACO AEKE-Ανώνυμος Εταιρεία Κατασκευών και Εκμεταλλεύσεων» για την ανέγερση νέου εννιαώροφου κτηρίου με τρία υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα, καθώς και για την επισκευή διώροφου διατηρητέου κτηρίου σε οικόπεδο φερομένης ιδιοκτησίας της, στη συμβολή των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση 4, Ο.Τ. 55034, Δήμου Αθηναίων, Περιφέρειας Αττικής». Όπως βλέπουμε, εδώ την αίτηση στην κάνουν κάτοικοι της περιοχής. Θα εξηγήσουμε λίγο μετά τι λέει αυτή η υπουργική απόφαση.
Επόμενο θέμα, σύμφωνα πάντοτε με την επίσημη ημερήσια διάταξη είναι η «επανεξέταση υπόθεσης ακινήτου επί των οδών Φαλήρου 5 και παρόδου Συγγρού 34 στην περιοχή 'Μακρυγιάννη', Δήμου Αθηναίων, Περιφέρειας Αττικής». Και σε αυτή την απόφαση επίσης θα αναφερθούμε.
Η απόφαση για το κτίριο της οδού Μισαραλιώτου έχει υπογραφεί από την νυν υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του ΚΑΣ. Υπουργός και σύμβουλοι διαπίστωσαν πως η ανέγερση «δεν προκαλεί οπτική όχληση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης»!
Συγκεκριμένα, η απόφαση:
«Εγκρίνεται το αίτημα της εταιρείας “VASACO ΑΕΚΕ - Ανώνυμος Εταιρεία Κατασκευών και Εκμεταλλεύσεων” για την ανέγερση νέου εννιαώροφου κτηρίου με τρία υπόγεια και δώμα με πέργκολα και ασκεπή πισίνα καθώς και για την επισκευή διώροφου διατηρητέου κτηρίου σε οικόπεδο φερομένης ιδιοκτησίας της, στη συμβολή των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάση 4, Ο.Τ. 55034, Δήμου Αθηναίων, Περιφέρειας Αττικής, καθώς η κατασκευή εντάσσεται αρμονικά στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον της εν λόγω περιοχής και δεν προκαλείται οπτική όχληση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης»
Για το ακίνητο της Φαλήρου 5, ο τότε υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος το 2014 είχε υπογράψει απόφαση σύμφωνα με την οποία η τυχόν ανέγερση οικοδομής, θα έπρεπε να συζητηθεί στις υπηρεσίες. Με την απόφαση Παναγιωτόπουλου κανονιζόταν μόνο και αποκλειστικά το ζήτημα της ανασκαφής του οικοπέδου. Όμως, οι υπηρεσίες τις οποίες παραπεμπόταν δεν συζήτησε ποτέ το θέμα, το ξενοδοχείο ανεγέρθηκε και το ερώτημα προβάλλει τεράστιο: πώς ένα κτίριο εννιά ορόφων χτίστηκε στη γειτονιά της Ακρόπολης και απέναντι από το Μουσείο Ακρόπολης χωρίς τη γνώμη και την άδεια του υπουργείου Πολιτισμού;
Δείτε την απόφαση εδώ.