© Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου
Η Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου, μία από τις πιο σημαντικές και αναγνωρισμένες εικαστικούς της σύγχρονης Ελλάδας, παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα από το σύνολο της πενηντάχρονης και πλέον καλλιτεχνικής της δημιουργίας στην πολυαναμενόμενη αναδρομική της έκθεση με τίτλο Άλλοτε και τώρα, από την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018, στις 20:00, στο Μουσείο Μπενάκη.
Η πλούσια εικαστική παραγωγή της προικισμένης ζωγράφου και χαράκτριας, η οποία έχει καταξιωθεί διεθνώς από την επιτυχία της δουλειάς της και μόνο, αφού η ίδια επιμένει να διατηρεί ένα ιδιαίτερα χαμηλό προφίλ, συγκροτείται από δύο κύριες ομάδες έργων. Στην πρώτη εντάσσονται αφηρημένες ζωγραφικές συνθέσεις από τη διαμονή της στο Λονδίνο κατά τη δεκαετία του 1960, ενώ στη δεύτερη, μετά το 1970 και την οριστική της εγκατάσταση στην Ελλάδα, παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα και οι περίφημες χειροποίητες μεταξοτυπίες της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου, χρησιμοποιώντας με απαράμιλλη μαεστρία τον παραδοσιακό τρόπο χειροποίητης μεταξοτυπίας, είναι από τις ελάχιστες συναδέλφους της παγκοσμίως που μπορούν να φτάσουν με ανάλογη τεχνική στα επίπεδα ποιότητας δουλειάς που βλέπουμε σε όλες τις ατομικές της εκθέσεις.
© Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου
Στην αναδρομική έκθεση της εικαστικού, την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει το Μουσείο Μπενάκη, ευδιάκριτες είναι και οι θεματικές ενότητες που την συνιστούν: τα αφηρημένα θέματα της εποχής του Λονδίνου, όπου επικρατούν τα πλούσια χρώματα με ανάγλυφη πάστα, οι θαλασσογραφίες και τα ιστιοφόρα σκάφη, οι συνθέσεις με πουλιά, άνθη και πεταλούδες, τα αντιπολεμικά θέματα και τα θέματα για τις κλιματικές αλλαγές, τα αστικά και βιομηχανικά τοπία. Μόνιμα χαρακτηριστικά των έργων της αποτελούν η αισθητική ευφορία και η λεπτή ισορροπία. Οι δημιουργίες της εκπέμπουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας, σε πνεύμα αφαιρετικό, με καθαρές και εύγλωττες προσεγγίσεις, που τις συνδέει ο εσωτερικός ρυθμός, ενώ στα χαρακτικά της το ένα πλαίσιο υπονομεύει χρωματικά το άλλο δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο βάθος και διαφάνεια.??Τα χρώματα σε όλα της τα έργα είναι συγκλονιστικά, το ύφος λιτό, τα σχήματα καθαρά και προπάντων όχι φλύαρα.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα παρουσιαστεί, επίσης, υλικό από το προσωπικό αρχείο της Ίριδας Ξυλά Ξαναλάτου από τις ελληνικές και διεθνείς εκθέσεις του έργου της. Την έκθεση συνοδεύει εικονογραφημένος κατάλογος στα ελληνικά και αγγλικά, την επιμέλεια του οποίου έχει ο ιστορικός της τέχνης Σωκράτης Λούπας.
© Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου
Λίγα λόγια για την καλλιτέχνιδα
Η Ίρις Ξυλά Ξαναλάτου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941, αλλά μεγάλωσε και σπούδασε στην Αγγλία, στο Ινστιτούτο Froebel του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου και ειδικεύτηκε στη ζωγραφική, τη χαρακτική και τη μεταξοτυπία. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε περίπου 200 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει πραγματοποιήσει και 28 ατομικές στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, στη Ρώμη, στην Οξφόρδη και τη Λευκωσία. Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις και έχει επανειλημμένα τιμηθεί με διεθνείς διακρίσεις, όπως το Αργυρό Μετάλλιο της Πόλης του Παρισιού το 1998 και άλλα σημαντικά διεθνή βραβεία στη Μαδρίτη, την Αθήνα και το Τόκυο. Οι πιο πρόσφατες συμμετοχές της ήταν στη Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής του Γκουανλάν το 2011 στην Κίνα, όπου και απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο, στη Διεθνή Μπιενάλε Χαρακτικής στο Τόκυο, όπου επίσης βραβεύθηκε, στη Διεθνή Έκθεση Χαρακτικής στη Βαρκελώνη και σε έκθεση στο μουσείο της Μόσχας με τίτλο «Απόψεις της Αθήνας από σύγχρονους Έλληνες Ζωγράφους».
Το 2014 επιλέχτηκε από την Κομισιόν ως μια από τους 6 καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε έκθεση στο Λουξεμβούργο, με αφορμή την προεδρία της χώρας στην Ε.Ε.. Έργα της εκτίθενται μόνιμα σε Μουσεία, Οργανισμούς και ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο, κοσμώντας μεταξύ άλλων την Ελληνική Πρεσβεία του Λονδίνου, το Δημαρχείο Αθηνών, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Ανκόνα της Ιταλίας, το Tama Art University στο Τόκιο και το Samika Art Museum στην Οκινάουα της Ιαπωνίας. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, στο οποίο διετέλεσε μέλος του σώματος κριτών, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών, ενώ διετέλεσε επί εικοσαετία και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας. Ζει και εξακολουθεί να εργάζεται στην Αθήνα.
Διάρκεια έκθεσης: 8 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2018
Περισσότερες πληροφορίες: www.benaki.gr