Από την Κατερίνα Μπαλκούρα
Πριν από λίγες μέρες η πλούσια συλλογή τέχνης της Βουλής των Ελλήνων εμπλουτίστηκε με ένα μοναδικό έργο του μεγάλου σουρεαλιστή Ισπανού ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί, διαστάσεων 40x45 εκ. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο σχέδιο φιλοτεχνημένο με κάρβουνο και πενάκι σε χαρτί, το οποίο δώρισε ο Νταλί στους φοιτητές του Δ' Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, το οποίο διεξήχθη απ'' τις 22 μέχρι τις 28 Απριλίου 1963 –το ονομαζόμενο "συνέδριο για την αναγέννηση της παιδείας" που συμβόλιζε την κορύφωση των μαχητικών αγώνων των φοιτητών της δεκαετίας του ''60, κατά το οποίο ιδρύθηκε και η ΕΦΕΕ.
Το έργο αυτό του Νταλί, το οποίο θα τοποθετηθεί στην είσοδο του εντευκτηρίου των βουλευτών, είναι είναι ένα αυτοσχέδιο αυθόρμητο σκίτσο, με την αυτόγραφη χαρακτηριστική επιγραφή «Hommage aux etudiants grecs» (δηλαδή "Φόρος τιμής στους Έλληνες φοιτητές"). Προέρχεται από τις αρχειακές συλλογές της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) και δωρήθηκε πέρσι το Δεκέμβριο στη Βουλή από την ΕΜΙΑΝ, σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο του τριήμερου επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Η Νεολαία της ΕΔΑ (Ν. ΕΔΑ). Η συμβολή της στην ανάπτυξη του νεολαιίστικου κινήματος και ο ρόλος της στις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις» που διεξήχθη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Παραδόθηκε απ'' τον τότε γραμματέα της ΕΦΕΕ και μέλος του Δ.Σ της ΕΜΙΑΝ, Γιάννη Γιαννουλόπουλο.
Όταν ανακοινώθηκε πέρυσι η δωρεά, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από κάποιους ότι αποτελεί αντάλλαγμα για τα 25.000 ευρώ επιχορήγηση που έλαβε η ΕΜΙΑΝ από το κράτος και ότι το έργο ήταν παρακαταθήκη στην οργάνωση και δεν έπρεπε να φύγει από αυτήν. Όμως, στα 17 χρόνια ζωής και προσφοράς στην Ιστορία που κλείνει φέτος η ΕΜΙΑΝ, δεν έχει λάβει ποτέ οποιουδήποτε είδους αντίστοιχη οικονομική στήριξη από το κράτος. Είναι μια εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία λειτουργεί τόσα χρόνια με ελάχιστα οικονομικά μέσα και σκοπό «τη συγκέντρωση, ταξινόμηση και διαφύλαξη έντυπων και προφορικών αρχείων των οργανώσεων της ελληνικής νεολαίας, στα οποία θα έχει ελεύθερη πρόσβαση οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος, την προώθηση της μελέτης της ιστορίας των οργανώσεων της αριστερής νεολαίας της Ελλάδας και την ανάδειξη της δράσης και της συμβολής τους στην πολιτική ζωή, στους κοινωνικούς αγώνες, στον αγώνα για τη δημοκρατία και τη διάδοση των αριστερών ιδεών από το τέλος του εμφυλίου πολέμου μέχρι και την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας, καθώς και [τη] συστηματική πληροφόρηση του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας για την ιστορία του αριστερού κινήματος της νεολαίας», όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 του καταστατικού της.
Στα μέσα, επίσης, συντήρησης και ανάδειξης της ιστορικής μνήμης συμπεριλαμβάνονται «δημόσιες συζητήσεις, εκθέσεις αρχειακού υλικού, ομιλίες, κινηματογραφικές προβολές, δημοσιεύσεις ενημερωτικού υλικού και συναυλίες». Και όλη αυτή η προσπάθεια τόσα χρόνια συντηρείται καθαρά από το πείσμα και το μεράκι όσων απασχολούνται, κυρίως αφιλοκερδώς, στην ΕΜΙΑΝ. Οπότε, ίσως δεν ήταν ανάγκη να γίνει τόσο μεγάλος ντόρος για μία κίνηση ευγνωμοσύνης απέναντι σε μία αναγκαία οικονομική βοήθεια και αναγνώριση από το κράτος της προσφοράς της οργάνωσης.