Richard Hamilton, Just what is it that makes today's homes so different, so appealing
Ένα συνολικό ποσό των 3,8 εκατομμυρίων λιρών Αγγλίας πήγε στο σχέδιο ανακαίνισης της Hatton Gallery στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ, το οποίο έγινε εν μέρει δυνατό από μια χορηγία ύψους 2,1 εκατομμυρίων λιρών από το Heritage Lottery Fund. Οι εργασίες ενδυνάμωσαν τα ιστορικά χαρακτηριστικά του κτιρίου και βελτίωσαν τις περιβαλλοντικές συνθήκες για έργα τέχνης. Η πρόσβαση του κοινού επίσης βελτιώθηκε και προστέθηκε μια ειδική ζώνη μάθησης.
Η πινακοθήκη ξανάνοιξε με μια έκθεση που διεκδικεί ξανά τη θέση του Νιουκάστλ ως τόπου γέννησης της pop art. Η έκθεση "Pioneers of Pop" (έως 20 Ιανουαρίου 2018) τονίζει το έργο του Richard Hamilton και καλλιτέχνων, συγγραφέων και ιδέων που τον επηρέασαν όταν δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ. Ο Hamilton χαρακτήρισε την pop art ως «δημοφιλή, παροδική, αναλώσιμη, χαμηλού κόστους, μαζικής παραγωγής, νέα, πνευματώδη, σέξι, τρελή, λαμπερή και μεγάλη επιχείρηση». Επίσης, του αποδίδεται η ονομασία του κινήματος.
Η έκθεση περιλαμβάνει το επιδραστικό έργο του Hamilton Just what is it that makes today's homes so different, so appealing, στις αρχικές του αφίσες και στα μετέπειτα τυπώματα. Υπάρχουν επίσης περίπου 100 έργα από μερικούς από τους κορυφαίους Βρετανούς καλλιτέχνες που σχετίζονται τόσο με την Pop όσο και με την αφηρημένη τέχνη, συμπεριλαμβανομένων έργων του Eduardo Paolozzi και του David Hockney δανεισμένων στην πινακοθήκη.
«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η Pop Art ξεκίνησε στις ΗΠΑ με τον Andy Warhol -αλλά στην πραγματικότητα, η πολλή σκέψη και δουλειά πίσω από το κίνημα συνέβαινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και όχι μόνο στο Λονδίνο, αλλά και στο Newcastle», λέει η επικεφαλής επιμελήτρια Julie Milne.
Νωρίτερα αυτό το έτος, απονεμήθηκε στην πινακοθήκη το βραβείο Independent Acquisitions Hallett στη London Original Print Fair. Οι 8.000 λίρες που του απονεμήθηκαν θα τοποθετηθούν σε ένα έργο για μια επερχόμενη έκθεση.
Πηγή: Antiques Trade Gazette