Η Κατερίνα Κοσκινά παραμένει στο τιμόνι του ΕΜΣΤ

Η Κατερίνα Κοσκινά παραμένει στο τιμόνι του ΕΜΣΤ

(Φωτογραφία)

Σε μια αρκετά αναμενόμενη κίνηση, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου υπέγραψε σήμερα την απόφαση για την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας της κας Κατερίνας Κοσκινά ως διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ).

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι η απόφαση λήφθηκε "προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στην καθολική λειτουργία του Μουσείου". Ευτυχώς φαίνεται ότι έχει γίνει κατανοητό από τους κρατικούς φορείς ότι ένας διευθυντής μουσείου πρέπει να έχει ένα λογικό χρονικό περιθώριο για να ολοκληρώσει το όραμα και το πλάνο του για τον οργανισμό που διοικεί. Και η Κατερίνα Κοσκινά έχει καταφέρει ουκ ολίγα για τη διεκπεραίωση διαδικασιών από τα τέλη του 2014 που ανέλαβε τα ηνία του ΕΜΣΤ, μετά την απομάκρυνση της κας Άννας Καφέτση και όλου του τότε ΔΣ του μουσείου.

Η Κατερίνα Κοσκινά είναι ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος. Πριν μπει στο τιμόνι του ΕΜΣΤ ήταν πρόεδρος του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης από το 2008, καθώς και διευθύντρια της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, ενώ από το 1992 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Eθνικό Kαποδιστριακό Πανεπιστήμιο Aθηνών και στη συνέχεια ιστορία τέχνης, αρχαιολογία και φιλοσοφία της τέχνης στη Σορβόννη, στο Παρίσι. Τελειοποίησε τις σπουδές της στη Σχολή του Λούβρου, όπου σπούδασε μουσειολογία.

Στο Παρίσι, η Κατερίνα Κοσκινά είχε την ευκαιρία να συναντήσει πολλούς Γάλλους και Ελληνες καλλιτέχνες και διανοούμενους, μεταξύ των οποίων και τους Γιάννη Τσαρούχη, Αλέκο Φασιανό, Marc Chagall, Henri Cartier-Bresson, Παύλο Διονυσόπουλο (Pavlos), Παναγιώτη Βασιλάκη (Takis), Βασίλη Σπεράντζα και Βαγγέλη Παπαθανασίου. Ξεκίνησε την καριέρα της στην Ελλάδα ως Ειδικός Σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Kέντρο Δελφών. Έχει επιμεληθεί πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις τέχνης και διετέλεσε Εθνική Επίτροπος της 23ης Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 1996 και της 51ης Μπιενάλε της Βενετίας το 2005. Έχει επίσης συγγράψει κείμενα σε βιβλία και καταλόγους εκθέσεων, καθώς και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά τέχνης. Eίναι μέλος του ICOM και της AICA Hellas. Από το 2000 έως το 2004 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων / Αθήνα 2004 Α.Ε.. Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Αισθητικής Πλαισίωσης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. από το 1998 και Επιμελητής της Συλλογής Έργων Tέχνης της Alpha Bank από το 1992. Το Δεκέμβριο του 2013 τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με διάσημα του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.