Κυκλοφορεί σε όλα τα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και της επαρχίας, καθώς και επιλεκτικά σε βιβλιοπωλεία και πολιτιστικούς χώρους, τους οποίους θα βρείτε εδώ.
Της Όλινκας Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη
Τα Νέα της Τέχνης καλωσορίζουν τη φθινοπωρινή σεζόν πιο ανανεωμένα από ποτέ, με απόψεις για τον απόηχο της κορυφαίας έκθεσης σύγχρονης τέχνης documenta 14 που παρουσιάστηκε σε Αθήνα και Κάσελ, τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις για την οικονομία της τέχνης, την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, το design και τα new media, τα πιο ενδιαφέροντα εγκαίνια μουσείων και εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μαζί με κριτικές εκθέσεων και συνεντεύξεις με συλλέκτες και σημαντικά πρόσωπα της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής.
Την πλούσια θεματολογία του νέου τεύχους Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2017 που μόλις κυκλοφόρησε υπογράφουν μεγάλα ονόματα του πολιτιστικού ρεπορτάζ, αλλά και νέοι ανερχόμενοι συντάκτες, με πείρα στον καλλιτεχνικό χώρο: εκτός από την παρουσίαση του “The Symptom Projects”, του μεγάλου εικαστικού γεγονότος της Άμφισσας, από τη νέα αρχισυντάκτρια της εφημερίδας μας, Ιωάννα Γκομούζα, η Μαίρη Αδαμοπούλου και η Αγγελική Κώττη παρουσιάζουν την ατζέντα με εκθέσεις αρχαίας και σύγχρονης τέχνης και αφιερώματα που “φλερτάρουν” με τον κόσμο της ποίηση, αλλά και της επιστημονικής φαντασίας, σε μουσεία και πολιτιστικά ιδρύματα. Παράλληλα, η Μαίρη Αδαμοπούλου συστήνει αποκλειστικά στους αναγνώστες των Νέων της Τέχνης την κομψή οικία Βαλαδώρου στο Θησείο και το Μουσείο Παιχνιδιών στην εντυπωσιακή οικία Κουλούρα στο Φάληρο που ετοιμάζεται να εγκαινιάσει το Μουσείο Μπενάκη ως το τέλος του χρόνου, ενώ η Αγγελική Κώττη ξεδιπλώνει το παραμύθι της Νικόπολης εν όψει της προσπάθειας για την ένταξή της στον κατάλογο μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Μιλά, ακόμη, με το δρ. Νικόλαο Καλτσά για την πολυαναμενόμενη έκθεση “εmotions” που φιλοξενείται στο Μουσείο Ακρόπολης και τη διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, δρ. Μαρία Λαγογιάννη-Γεωργαράκου, για τη νέα περιοδική έκθεση που ετοιμάζεται να παρουσιάσει το μουσείο από τέλη Νοεμβρίου.
Εκτός από τις απόψεις της δρ. Καλλιόπης Μηνιουδάκη και του αναπληρωτή καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Θανάση Μουτσόπουλου, για την documenta 14, η Χάρις Κανελλοπούλου κάνει κριτική για εκθέσεις στην Ελλάδα που ακούστηκαν πολύ και η Γκέλυ Γρυντάκη αναμεταδίδει εντυπώσεις από εκθέσεις στο Λονδίνο. Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος αναλύει τι είναι αυτό που εμποδίζει επί σειρά ετών τη χώρα μας να χαράξει μια σύγχρονη πολιτιστική πολιτική και το βαθμό στον οποίο πολιτικές αγκυλώσεις και θεσμοθετημένη άγνοια μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά μια ομαλή πολιτιστική πορεία. Η Συραγώ Τσιάρα μιλά για την 6η Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης, ο Ζαχαρίας Πορταλάκης στην Δανάη Ζαούση για τη σπουδαία συλλογή έργων ζωγραφικής και γλυπτικής του και ο Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος στην Αννίτα Αποστολάκη για το όραμα της Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI), μια πρωτοβουλία της εταιρείας του για την αφύπνιση συνειδήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη σύγχρονη τέχνη. Μία από τις καλύτερες επιμελήτριες εκθέσεων σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα, η Νάντια Αργυροπούλου, η οποία επιμελήθηκε την πρώτη έκθεση με έργα βίντεο της PCAI στο Μουσείο Μπενάκη, γράφει ως guest editor στο νέο τεύχος για το πώς η εξαιρετική συνάφεια των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων με τα θέματα της περιβαλλοντικής καταστροφής επαναφέρει το πρόταγμα της πολιτικής οικολογίας.
Τα new media είναι ιδιαίτερα παρόντα στο τεύχος Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2017 τόσο μέσα από παρουσιάσεις καλλιτεχνών από τον Ηλία Χατζηχριστοδούλου, καλλιτεχνικό διευθυντή του Athens Digital Arts Festival, όσο και με συνεντεύξεις καλλιτεχνών που ασχολούνται με τα μέσα αυτά στην Κίκα Κυριακάκου. Για τη δυαδικότητα στην τέχνη και την αρχιτεκτονική γράφει ο Πιέρος Πιερής, η δρ. Στέλλα Πιερή καταγράφει αρχιτεκτονικές περιπτώσεις με μοντέρνα αισθητική και πολυπλοκότητα στο σχεδιασμό που δε στάθηκαν αντάξιες των προσδοκιών και η guest editor δρ. Πηνελόπη Χαραλαμπίδου, καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο UCL, ξεναγεί τους αναγνώστες των Νέων της Τέχνης στην καλοκαιρινή έκθεση της σχολή και στο πρωτοποριακό πρόγραμμα του Unit 24 για την κινηματογραφία στην υπηρεσία της αρχιτεκτονικής. Η Εύα Σακελλαρίδη μιλά με τον ευφάνταστο σχεδιαστή καπέλων Le Roni και η Βίκυ Νταλακώστα ξεχωρίζει πρόσωπα και τάσεις στο design που αξίζει να γνωρίζετε, ενώ ο ειδικός για θέματα οικονομίας στην τέχνη, Αλέξανδρος Στάνας, εξηγεί γιατί οι φουάρ τέχνης επηρεάζουν την παγκόσμια αγορά της τέχνης και τους δημοιυργούς της.
Μαζί με νέα για τα εικαστικά από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, το τεύχος Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2017 των Νέων της Τέχνης είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσει κάθε αναγνώστη που ψάχνει μια αξιόπιστη πηγή για να μάθει τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτιστικές ειδήσεις και να ανακαλύψει νέα πράγματα.
Γι'' αυτό αξίζει να γίνετε συνδρομητές, καθώς είναι ο πιο εύκολος και σίγουρος τρόπος για να έρθουν Τα Νέα της Τέχνης στα χέρια σας. Η ετήσια συνδρομή κοστίζει μόνο 20 ευρώ! Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να γίνετε συνδρομητές θα βρείτε εδώ ή καλώντας στο 211 4095407 (ΔΕΥΤ. - ΠΑΡ., 10.00 - 18.00).