Σάλο διεθνώς είχε προκαλέσει πριν από περίπου δέκα μέρες η αποκάλυψη ότι σε εκπαιδευτικό χάρτη του παραρτήματος του Παιδικού Μουσείου στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι είχε κυριολεκτικά εξαφανιστεί το Κατάρ.
Για πολλούς, αυτή η... παράλειψη κρίθηκε ως πλάγια επίθεση στο Κατάρ ,σε μια περίοδο που τα πράγματα στον Κόλπο είναι τεταμένα, αφού τον Ιούνιο του 2017, η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος έκοψαν διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας τη χώρα ότι στηρίζει τους εξτρεμιστές.
© Yaz
Μετά τη διεθνή κατακραυγή, το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι έσπευσε να αντικαταστήσει την περασμένη εβδομάδα το χάρτη, δηλώνοντας ότι «η ανακρίβεια ήταν μια παράβλεψη, η οποία διορθώθηκε», όπως δημοσιεύθηκε στην αραβική έκδοση της The National.
Απ'' ό,τι φαίνεται, αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς χθες βγήκε περαιτέρω ανακοίνωση ότι ένα θέμα αποτυχίας στη διαδικασία ανάθεσης έφταιξε που κατάπιε η θάλασσα το Κατάρ στο συγκεκριμένο χάρτη. Επιπλέον, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wam ανέφερε ότι έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δε θα ξανασυμβεί. Άλλωστε, όπως αναγραφόταν στην αρχική ανακοίνωση του μουσείου για το περιστατικό, το Λούβρο Άμπου Ντάμπι «τιμά τη διαπολιτισμική ανταλλαγή και την ανεκτικότητα».
Ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ. Anwar Gargash δεν παρέλειψε, βέβαια, να σχολιάσει ότι το θέμα είχε πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις απ'' όσο θα ''πρεπε. «Οι παρατηρήσεις κάποιων προσπαθούν να δημιουργήσουν θέματα ρίχνοντας άδεια για να πιάσουν γεμάτα. Ο πολιτισμός παραμένει πολύ πιο σημαντικός από αυτά τα μικρά ζητήματα», είπε.
Εντούτοις, όταν κυκλοφόρησε η φωτογραφία πριν δέκα μέρες, η Sheikha Al Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thani, πρόεδρος των Μουσείων του Κατάρ και αδερφή του κυβερνήτη του Κατάρ, διερωτήθηκε δημοσίως στο Twitter αν, παρόλο που η έννοια των μουσείων είναι κάτι καινούριο για το Άμπου Ντάμπι, το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι αισθανόταν καλά με αυτό που έγινε.