Της Χέλεν Στόιλας
Στον ποιητή από το Κατάρ, Μοχάμεντ ιμπ αλ Ντιπ αλ Ατζαμί, ο οποίος καταδικάστηκε με ποινή 15 χρόνων φυλάκισης το 2011 επειδή απήγγειλε στο YouTube ένα ποίημα το οποίο υποστήριζε τις εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, δόθηκε βασιλική χάρη και αφέθηκε ελεύθερος την Τρίτη 15 Μαρτίου. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από καταιγισμό επικρίσεων από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για τα όρια της ελευθερίας του λόγου στην χώρα, η οποία θέλει να παρουσιάζει την εικόνα ότι υποστηρίζει της τέχνες. Η απελευθέρωση του ποιητή συμπίπτει με το τέλος μιας συνέδριο που έγινε από την New York Times στην Ντόχα με θέμα «Η Τέχνη του Αύριο», και λίγες μέρες πριν το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute) φιλοξενήσει το παγκόσμιο συνέδριοτου στο Κατάρ (Κυριακή 20 Μαρτίου)
Σεμια δίκη η οποία είχεαμαυρωθεί μεπαρατυπίες, το Ποινικό Δικαστήριο της Ντόχα αποφάνθηκε την ενοχή του αλ Ατζαμί το 2012 με την κατηγορία της υποκίνησης ανατροπής του Εμίρη, και καταδικάστηκε ισόβια, μια ποινή που στην συνέχεια μειώθηκε στα 15 χρόνια. Ο Αλ Ατζαμί, πήρε χάρη από τον νέο ηγεμόνα του Κατάρ, τον Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, ο οποίος πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα του, το 2013. Οι λεπτομέρειες της απελευθέρωσης του αλ Ατζαμί δεν έχουν διευκρινιστεί και οι αρχές του Κατάρ δεν έχουν κάνει κάποιο σχόλιο.
Ο Κάρλς Τόρνερ, ο εκτελεστικός διευθυντής του συλλόγου συγγραφέων PENInternational είπε για τη χάρη του αλ Ατζαμί: «Τα νέα είναι ενθαρρυντικά, και μας φτάνουν λίγες μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, αλλά είναι γελοίο το γεγονός ότι ο αλ Ατζαμί, πατέρας τεσσάρων παιδιών, έχασε σχεδόν πέντε χρόνια από την ζωή του στην φυλακή, απλά και μόνο επειδή απήγγειλε ένα ποίημα στον προσωπικό του χώρο. Οι αρχές του Κατάρ πρέπει να κάνουν ξεκάθαρο το ότι όλοι οι πολίτες τους μπορούν να εκφράζονται με ειρηνικό τρόπο χωρίς τον φόβο φυλάκισης ή αντιποίνων.» Ο Τζέιμς Λίντς, ο αναπληρωτής διευθυντήςτου προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική λέει: «Ελπίζουμε ότι οι αρχές θα αδράξουν την ευκαιρία με αυτήν την απελευθέρωση για να αναθεωρήσουν το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης και να εξασφαλίσουν ότι τέτοιες κατάφωρες παραβιάσεις του δικαιώματος της έκφρασης δεν θα επαναληφθούν. Αυτή η υπόθεση αποτελούσε πληγή για την διεθνή φήμη του Κατάρ.»
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν επίσης από της αρχές του Κατάρ να μην επιβάλλουν ασφυκτικέςσυνθήκες κατά την διάρκεια της απελευθέρωσης του αλ Ατζαμί και να επιτρέψουν στον ποιητή να ασκήσει το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης.
Απόδοση: Χρόνης Μούγιος