Ταξίδι στα χρόνια της αθωότητας: Το νέο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών ανοίγει τις πόρτες του

Ταξίδι στα χρόνια της αθωότητας: Το νέο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών ανοίγει τις πόρτες του

Της Αναστασίας Μανιουδάκη

Η ιδέα ενός Μουσείου Παιχνιδιών είναι πάντα συγκινητική γιατί ξυπνά μνήμες της παιδικής ηλικίας -όλοι κρατούν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους για αυτή. Το νέο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, στο Παλαιό Φάληρο, σίγουρα καλύπτει ένα μεγάλο κενό στο πλούσιο δίκτυο μουσείων της Αθήνας. Οι μικροί επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν παιχνίδια και αντικείμενα μια άλλης "προ-ηλεκτρονικής" εποχής, όπου το χειροποίητο ήταν ο κανόνας, ενώ οι μεγαλύτεροι επισκέπτες βρίσκονται σε ένα είδος μηχανής του χρόνου.

Η εξαιρετικά πλούσια συλλογή του Μουσείου αποτελείται από 20.000 αντικείμενα, από τα οποία εκτίθενται τα 3.000. Βασικός πυρήνας της είναι η συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη, μια από τις δέκα καλύτερες συλλογές στην Ευρώπη. Το εύρος της συλλογής θα αναδειχθεί στην πορεία, καθώς τα εκθέματα θα εναλλάσσονται με τη δημιουργία θεματικών εκθέσεων, προσκαλώντας τον επισκέπτη να περιηγηθεί στο χώρο ξανά και ξανά. Ειδικά για τα παιδιά, το Μουσείο ζωντανεύει με εκπαιδευτικά προγράμματα που ήδη προσελκύουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Το κεντρικό θέμα της έκθεσης, "Παιδί και Παιχνίδι", αναπτύσσεται διαχρονικά σε όλες τις πτυχές του, μέσα από παιχνίδια, φωτογραφίες, παιδικά βιβλία και άλλα αντικείμενα της παιδικής ηλικίας.

Η έκθεση περιλαμβάνει τόσο ελληνικά όσο και ευρωπαϊκά παιχνίδια, που κράτησαν στα χέρια τους τα παιδιά μιας εύπορης αστικής τάξης, αλλά και αυτά των λαϊκών συνοικιών. Εντυπωσιακό έκθεμα είναι ένα ξύλινο κουνιστό αλογάκι της δεκαετίας του 1920, δώρο του Ελευθερίου Βενιζέλου στον εγγονό του, Λευτεράκη. Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν ένα ελληνικής κατασκευής παιχνίδι-αεροπλάνο από την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως και ένα ξύλινο κουκλόσπιτο της δεκαετίας του ''30.

Στο ευρωπαϊκό τμήμα της έκθεσης θαυμάσαμε τη μεγάλη συλλογή από κούκλες με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές από όλη την επικράτεια. Τη συλλογή συμπληρώνουν γαλλικές πορσελάνινες κούκλες, αλλά και λούτρινα παιχνίδια εμπνευσμένα από ταινίες του W. Disney, όπως ο Πινόκιο.

Οι μεγαλύτεροι επισκέπτες αξίζει να σταθούν και στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στη σχολική ζωή. Σε αυτήν εκτίθενται παλιά αναγνωστικά, βιβλία με παιδικά τραγούδια, ακόμα και ένα ξύλινο θρανίο. Φλερτάροντας με την τεχνολογία, σε άλλο σημείο του χώρου, υπάρχει μια μεγάλη οθόνη αφής, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να παίξουν επιτραπέζια παιχνίδια σε ηλεκτρονική μορφή. Ακόμα, σε αρκετές προθήκες υπάρχουν και οθόνες αφής που δίνουν περισσότερες πληροφορίες για τα αντικείμενα της έκθεσης. Οφείλουμε να πούμε, όμως, ότι όταν τελειώνεις την περιήγησή σου, έχεις την αίσθηση ότι ο εκθεσιακός χώρος, που βρίσκεται κατά κύριο λόγο στο υπόγειο του κτηρίου, είναι κάπως μικρός για τον πλούτο της έκθεσης.

Έδρα του μουσείου είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια της Αθήνας, ένα εκλεκτικιστικό κτίσμα του τέλους του 19ου αιώνα. Αποτελεί δωρεά, ήδη από το 1976, της Βέρας Κουλούρα, σύμφωνα με την επιθυμία του συζύγου της, πλοιάρχου Αθανάσιου Κουλούρα. Πρόκειται για ένα κτίσμα γοτθικού ρυθμού, με στοιχεία μπαρόκ και art nouveau στις εσωτερικές οροφογραφίες και τις τοιχογραφίες. Μοιάζει με μεσαιωνικό πύργο και αυτό το καθιστά ιδανικό ως Μουσείο Παιχνιδιών μιας και απευθείας παραπέμπει σε πολλά γνωστά ευρωπαϊκά παραμύθια.

Με χαρά υποδεχόμαστε, λοιπόν, αυτήν την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, το Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, έναν καινούριο χώρο που έλειπε από τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο