Αστρονόμοι ανακάλυψαν μυστηριώδες ραδιοσήμα
Shutterstock
Shutterstock

Αστρονόμοι ανακάλυψαν μυστηριώδες ραδιοσήμα

Οι αστρονόμοι δημιούργησαν την πιο ευαίσθητη ραδιοεικόνα ενός αρχαίου αστρικού σμήνους - και ανακάλυψαν ένα ραδιοσήμα στο κέντρο του.

Η εικόνα, που μπορείτε να δείτε παραπάνω, αφορά το δεύτερο λαμπρότερο σφαιρωτό σμήνος στον νυχτερινό ουρανό, γνωστό ως 47 Tucanae.

Τα αστρικά σμήνη είναι ένα αρχαίο κατάλοιπο του πρώιμου σύμπαντος και «πολύ παλιές, γιγάντιες μπάλες αστεριών που βλέπουμε γύρω από τον Γαλαξία μας», εξήγησε ο αστρονόμος Dr Arash Bahramian.

Ο Δρ Bahramian, από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας Ραδιοαστρονομίας (ICRAR) στην Αυστραλία, δήλωσε: «Είναι απίστευτα πυκνά, με δεκάδες χιλιάδες έως εκατομμύρια αστέρια συγκεντρωμένα σε μια σφαίρα.

Η εικόνα μας είναι του 47 Tucanae, ενός από τα πιο ογκώδη σφαιρωτά σμήνη του γαλαξία. Έχει πάνω από ένα εκατομμύριο αστέρια και έναν πολύ φωτεινό, πολύ πυκνό πυρήνα».

Χρειάστηκαν περισσότερες από 450 ώρες παρατηρήσεων στο Australia Telescope Compact Array για τη δημιουργία της εικόνας, η οποία είναι η βαθύτερη και πιο ευαίσθητη ραδιοεικόνα που έχει ποτέ συνταχθεί από ραδιοτηλεσκόπιο της Αυστραλίας.

Δύο πιθανές αιτίες για το μυστηριώδες ραδιοσήμα

Η λεπτομερής παρατήρησή του επέτρεψε στους αστρονόμους να ανακαλύψουν το προηγουμένως απαρατήρητο αμυδρό σήμα που προέρχεται από το κέντρο του.

Υπάρχουν δύο πιθανές αιτίες για το σήμα, δήλωσε ο Δρ. Alessandro Paduano.

Ο πρώτος είναι ότι το σμήνος περιέχει μια μαύρη τρύπα, η οποία θα ήταν "μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη" και ο δεύτερος είναι ότι υπάρχει ένα πάλσαρ - ένα περιστρεφόμενο αστέρι νετρονίων που εκπέμπει ραδιοκύματα.

«Ένα πάλσαρ τόσο κοντά στο κέντρο ενός σμήνους είναι επίσης μια επιστημονικά ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, καθώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αναζήτηση μιας κεντρικής μαύρης τρύπας που δεν έχει ακόμη εντοπιστεί», δήλωσε ο Δρ Paduano.