Τουλάχιστον οι μισοί ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων παγκοσμίως είναι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV.
Αυτό δείχνουν στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν συγκεκριμένα ότι από τους ασθενείς που έχουν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από Mpox (αυτή είναι η νέα διεθνής ονομασία της ευλογιάς των πιθήκων), το 52% ζουν με HIV. Από αυτούς, ένα ποσοστό δεν ξέρουν ότι έχουν τον HIV, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους απέναντι στη σοβαρή νόσο.
Η HIV λοίμωξη παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας για όλο τον πλανήτη, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Το στίγμα και οι ανισότητες ως προς τον έλεγχο και τη διαθεσιμότητα θεραπειών παραμένουν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, 38 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με HIV. Από αυτούς, 5,9 εκατομμύρια άνθρωποι γνωρίζουν ότι έχουν HIV, αλλά δεν λαμβάνουν θεραπεία. Τη χρονιά που πέρασε, 76% των ενηλίκων και μόνο 52% των παιδιών με HIV λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία που τους βοηθά να ζήσουν φυσιολογική και υγιή ζωή.
Άλλα 4 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν αδιάγνωστοι.
Ενώ η μετάδοση του ιού έχει μειωθεί συνολικά στην Αφρική, τα τελευταία 10 χρόνια δεν υπήρξε σημαντική μείωση μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών που αποτελούν και τη βασικότερη ομάδα υψηλού κινδύνου.
Από τις αρχές του έτους μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, είχαν αναφερθεί συνολικά 79.411 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα και 50 θάνατοι εξαιτίας της ευλογιάς των πιθήκων, από 110 χώρες / περιοχές του κόσμου.
Η νόσος - που πρόσφατα μετονομάστηκε από τον ΠΟΥ Mpox - επηρεάζει κυρίως νέους άνδρες: το 96,9% των κρουσμάτων αφορά άνδρες 29 - 41 ετών (μέση ηλικία 34). Μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων εντοπίζονται στους ομοφυλόφιλους πληθυσμούς.
Μέχρι στιγμής, περίπου 7% των ασθενών παγκοσμίως έχουν χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο εξαιτίας της ευλογιάς των πιθήκων.
Με βάση την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση και με δεδομένο ότι κατά πλειονότητα η νόσος προκαλεί ήπια συμπτώματα, ο ΠΟΥ δεν συστήνει μαζικό εμβολιασμό (με το εμβόλιο της ευλογιάς που θεωρείται ότι προστατεύει και από την ευλογιά των πιθήκων). Η εξάπλωση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να ελεγχθεί με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως αυξημένη επιτήρηση, έγκαιρη ανίχνευση των περιστατικών, διάγνωση και φροντίδα, απομόνωση και ιχνηλάτηση.