Ο αστροναύτης Cai Xuzhe πραγματοποιεί διαστημικό περίπατο έξω από τον διαστημικό σταθμό Tiangong της Κίνας στις 17 Δεκεμβρίου 2024.
Κινέζοι αστροναύτες ολοκλήρωσαν διαστημικό περίπατο - ρεκόρ (pic)
CMSEO
CMSEO
Ο αστροναύτης Cai Xuzhe πραγματοποιεί διαστημικό περίπατο έξω από τον διαστημικό σταθμό Tiangong της Κίνας στις 17 Δεκεμβρίου 2024.

Κινέζοι αστροναύτες ολοκλήρωσαν διαστημικό περίπατο - ρεκόρ (pic)

Δύο Κινέζοι αστροναύτες ολοκλήρωσαν αυτή την εβδομάδα ένα παγκόσμιο ρεκόρ διαστημικού περιπάτου διάρκειας άνω των εννέα ωρών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κινεζικής Υπηρεσίας Επανδρωμένου Διαστήματος, σηματοδοτώντας άλλο ένα ορόσημο για το ταχέως αναπτυσσόμενο διαστημικό πρόγραμμα του Πεκίνου.

Ο διαστημικός περίπατος, που πραγματοποίησαν οι Cai Xuzhe και Song Lingdong έξω από τον διαστημικό σταθμό Tiangong σε χαμηλή γήινη τροχιά την Τρίτη, ήταν τουλάχιστον τέσσερα λεπτά μεγαλύτερος από το τελευταίο ρεκόρ που σημείωσαν οι αστροναύτες της NASA James Voss και Susan Helms το 2001.

Οι αστροναύτες Cai Xuzhe και Song Lingdon διακρίνονται κοντά στην καταπακτή της μονάδας Wentian του διαστημικού σταθμού Tiangong της Κίνας στις 17 Δεκεμβρίου 2024. (Πηγή: CMSEO)

Οι δύο αστροναύτες της κινεζικής αποστολής Shenzhou-19 φόρεσαν τις διαστημικές στολές Feitian για να εκτελέσουν μια σειρά εργασιών στο εξωτερικό του σταθμού, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης συσκευών προστασίας από διαστημικά θραύσματα, ανέφερε η διαστημική υπηρεσία της Κίνας.

«Ολοκλήρωσαν με επιτυχία όλες τις προγραμματισμένες εργασίες και ένιωσαν πολύ ενθουσιασμένοι γι' αυτό», δήλωσε ο Γου Χάο, υπάλληλος του Κέντρου Έρευνας και Εκπαίδευσης Αστροναυτών της Κίνας, στην κρατική τηλεόραση της Κίνας.

Η πρώην Σοβιετική Ένωση το 1965 έγινε το πρώτο έθνος που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο. Έκτοτε, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πραγματοποιήσει εκατοντάδες τέτοιες αποστολές, κυρίως εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για εργασίες που κυμαίνονται από την εγκατάσταση ηλιακών πάνελ έως την έρευνα υλικών.

Ο πρώτος διαστημικός περίπατος από Κινέζο αστροναύτη πραγματοποιήθηκε το 2008.

Το ορόσημο του διαστημικού περιπάτου της Κίνας αυτή την εβδομάδα έρχεται εν μέσω ενός καταιγισμού άλλων πρόσφατων κοσμικών επιτευγμάτων που έχουν ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα του Πεκίνου έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Κίνα προσγείωσε το πρώτο της ρόβερ στον Άρη το 2021 και νωρίτερα φέτος έγινε η πρώτη χώρα που ανέκτησε δείγματα πετρωμάτων από την ύπουλη μακρινή πλευρά του φεγγαριού στην αποστολή Chang'e-6.

Το Πεκίνο στοχεύει στο 2030 να προσεδαφίσει τους πρώτους αστροναύτες της στο φεγγάρι για να γίνει η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που θα στείλει ανθρώπους εκεί. Το Πεκίνο έχει φλερτάρει περίπου δώδεκα χώρες για το πρόγραμμα του Διεθνούς Σεληνιακού Ερευνητικού Σταθμού, μια προσπάθεια για την κατασκευή μιας σεληνιακής βάσης στο νότιο πόλο της σελήνης.

Το πρόγραμμα αυτό ανταγωνίζεται το πρόγραμμα Άρτεμις της NASA, το οποίο στοχεύει στην επιστροφή Αμερικανών αστροναυτών στο φεγγάρι για πρώτη φορά μετά την τελευταία αποστολή του Απόλλωνα το 1972.