Συνδυάζοντας δεδομένα από το παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra της NASA και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν την πιο παλιά μαύρη τρύπα που έχει ποτέ ανιχνευθεί από τις ακτίνες Χ.
Σε έναν γαλαξία που ονομάζεται UHZ1, οι αστρονόμοι εντόπισαν την «αποκαλυπτική υπογραφή» μιας αναπτυσσόμενης μαύρης τρύπας μόλις 470 εκατ.χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang).
Χρειαζόμασταν τον Webb για να βρούμε αυτόν τον εξαιρετικά μακρινό γαλαξία και το Chandra για να βρούμε την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του εξηγεί ο Akos Bogdan του Κέντρου Αστροφυσικής | Harvard & Smithsonian (CfA), ο οποίος ηγείται μιας νέας δημοσίευσης στο περιοδικό Nature Astronomy που περιγράφει τα αποτελέσματα αυτά. "Εκμεταλλευτήκαμε επίσης έναν κοσμικό μεγεθυντικό φακό που ενίσχυσε την ποσότητα του φωτός που ανιχνεύσαμε".
Ο UHZ1 βρίσκεται στην κατεύθυνση του σμήνους γαλαξιών Abell 2744 και απέχει 3,5 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Ωστόσο, χάρη στις ακραίες δυνατότητες ανάλυσης του Webb, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενώ βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση με το σμήνος Abell 2744, ο UHZ1 είναι πολύ πιο μακριά, 13,2 δισεκατομμύρια έτη φωτός.
Το φως που φτάνει από το UHZ1 προέρχεται από την εποχή που το σύμπαν ήταν μόνο το 3% της σημερινής του ηλικίας.
Η αξιοσημείωτη ανακάλυψη είναι σημαντική για τους επιστήμονες που προσπαθούν να κατανοήσουν πώς οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες μπορούν να σχηματιστούν και να αποκτήσουν τόσο τεράστια μάζα τόσο σύντομα μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.
Η ομάδα του Bogdan ανακάλυψε πειστικές αποδείξεις ότι η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα στην UHZ1 "γεννήθηκε μαζική". Με βάση τη φωτεινότητα και την ενέργεια των εκπεμπόμενων ακτίνων Χ, η μάζα της μαύρης τρύπας εκτιμάται ότι είναι κάπου μεταξύ 10 και 100 εκατομμυρίων ήλιων.
Αυτό είναι εξαιρετικά συναρπαστικό, διότι η μάζα αυτή είναι παρόμοια με εκείνη όλων των άστρων του γαλαξία της μαζί. Συνήθως, οι μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών που βρίσκονται σχετικά πιο κοντά στον Γαλαξία μας έχουν μάζα ίση με το 0,1% περίπου της μάζας των άστρων του γαλαξία αυτού.