Μικρή και βραχυπρόθεσμη αύξηση της θερμοκρασίας ενδέχεται να προκαλέσει η έκρηξη του ηφαιστείου Τόνγκα που είχε σημειωθεί στις 14 Ιανουαρίου, σημειώνουν οι επιστήμονες οι οποίοι συνεχίζουν να αναλύουν τις επιπτώσεις του φαινομένου, αναφέρει η ΕΡΤ επικαλούμενη το Space.
Πρόσφατα, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η έκρηξη εκτόξευσε στην ατμόσφαιρα της Γης 50 εκατομμύρια τόνους υδρατμών, μαζί με τεράστιες ποσότητες τέφρας και ηφαιστειακών αερίων. Αυτή η μαζική έγχυση υδρατμών αύξησε την ποσότητα υγρασίας στην παγκόσμια στρατόσφαιρα κατά περίπου 5% και θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν κύκλο ψύξης της στρατόσφαιρας και θέρμανσης της επιφάνειας του πλανήτη μας.
Αυτές οι επιπτώσεις, μπορεί να διαρκέσουν λίγους μήνες, αναφέρεται σε νέα μελέτη, με τους επιστήμονες να καταλήγουν ότι θα χρειαστούν περαιτέρω και λεπτομερείς μελέτες για ακριβή συμπεράσματα.
Η έρευνα
Οι ερευνητές ανέλυσαν την ποσότητα του νερού στα νέφη αξιολογώντας τα δεδομένα που συγκέντρωσαν με τη βοήθεια ραδιοσκοπίων, τα οποία προσαρτήθηκαν σε μετεωρολογικά μπαλόνια και στάλθηκαν στον ουρανό μέσα στα ηφαιστειακά νέφη. Καθώς τα όργανα αυτά ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα, οι αισθητήρες τους μετρούν τη θερμοκρασία, την πίεση του αέρα και τη σχετική υγρασία, μεταδίδοντας τα δεδομένα αυτά σε έναν δέκτη στο έδαφος.