Ανοδική εκτόνωση ή πλώρη προς τα πάνω;
Shutterstock
Shutterstock
Χρηματιστήριο Αθηνών

Ανοδική εκτόνωση ή πλώρη προς τα πάνω;

Το Χρηματιστήριο Αθηνών έμεινε και αυτήν την εβδομάδα όρθιο παρά τις πιέσεις που ήρθαν από το εξωτερικό. Πιέσεις που κατάφεραν να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη από τις 1552 μονάδες, στις 1505 μονάδες μέσα σε μόλις μια συνεδρίαση. Ακολούθησαν δυο συνεδριάσεις κατά τη διάρκεια των οποίων ο Γενικός Δείκτης επιχειρούσε ανεπιτυχώς να διασπάσει ανοδικά το επίπεδο των 1520 μονάδων. Ωστόσο, η αρχική απογοήτευση των επενδυτών, αντικαταστάθηκε από αισιοδοξία και ο Γενικός Δείκτης αφού κατέκτησε τις 1535 μονάδες βρέθηκε στο κλείσιμο της εβδομάδας στις 1557,83 μονάδες. 

Θα είναι βιαστικό να αποτυπωθεί αυτή η κίνηση, σαν μια απλή επιστροφή στα ίδια. Διότι τις 1557,83 μονάδες, είχε να τις «πιάσει» το Χρηματιστήριο Αθηνών από την άνοιξη του 2011. Επομένως, μιλάμε για καταγραφή τιμών προ 14ετίας και μάλιστα με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι πανικόβλητοι πωλητές της περασμένης Δευτέρας, μαζί με τους ψυχολογικά καταπονημένους traders από την υψηλή μεταβλητότητα, παρέδωσαν τα «χαρτιά» με συνοπτικές διαδικασίες στους αγοραστές, μένοντας εκτός νυμφώνα.

Οι τερατολογίες για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας λόγω των πιθανολογούμενων δασμών που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδείχθηκε ότι δεν είχαν υπόσταση. Κι έτσι οι επενδυτές κάλυψαν με άνεση το καθοδικό χάσμα ανάμεσα στις 1530 και 1549 μονάδες. Κάτι που ήταν απαραίτητο, αφού τα χάσματα ή gaps όπως λέγονται στη χρηματιστηριακή διάλεκτο, μαγνητίζουν πάντα τους δείκτες. Οπότε το συγκεκριμένο gap, δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο στην κίνηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1580 μονάδες.

Μόνο επιβαρυντικό στοιχείο, όπως ανέλυσε στο άρθρο του της περασμένης Παρασκευής ο Μάνος Χατζηδάκης, είναι για το Χρηματιστήριο Αθηνών η εικόνα του MACD. Η οποία μετά από τη βίαιη πτώση της περασμένης Δευτέρας έδωσε σήμα πώλησης με βάση τις αρχές της τεχνικής ανάλυσης. Ο MACD ή κινητός μέσος όρος σύγκλισης/απόκλισης αποτελεί ένα εργαλείο τεχνικής ανάλυσης που βοηθάει τους traders να εντοπίσουν τις ανοδικές ή καθοδικές τάσεις των τιμών, μόλις εκδηλωθούν. Ο δείκτης MACD αποτελείται από δύο κινητούς μέσους όρους, ένα γρηγορότερο, που ονομάζεται γραμμή σήματος, και έναν πιο αργό, ο οποίος είναι η γραμμή MACD. Τα σημεία τομής των δυο ταλαντωτών δίνουν και τα αντίστοιχα σήματα αγοράς ή πώλησης.

Για να ολοκληρώνουμε με τους αριθμούς, ας σημειωθεί ότι η μεγάλη εικόνα δείχνει προς τον στόχο των 1650 μονάδων με την αναστροφή της τάσης να επιβεβαιώνεται μόνο σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης του επιπέδου των 1505 μονάδων. Μέχρι τότε, σύμφωνα με τη Fast Finance ΑΕΠΕΥ οι 1542 και 1527 μονάδες, αποτελούν τις κοντινές στηρίξεις του Γενικού Δείκτη, ενώ η πιο κοντινή αντίσταση εντοπίζεται στις 1573 μονάδες.

Όσον αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συνεδριάσεων που οδήγησαν όπως είπαμε τον Γενικό Δείκτη προς τις υψηλές τιμές 14ετίας, έχουμε τα ακόλουθα.

Ο τραπεζικός δείκτης ο οποίος παραμένει η λοκομοτίβα του Χρηματιστηρίου δε συμμετείχε στην κατάκτηση των νέων υψηλών, παραμένοντας σε απόσταση 30 μονάδων από τα δικά του υψηλά. Γεγονός ιδιαίτερα θετικό. Που αποδεικνύει ότι υπάρχει «δυναμική», η οποία δεν έχει εξαντληθεί. Δυναμική, που όμως θα πρέπει να πιστοποιηθεί με την ταχεία κατοχύρωση και πάλι των 1435 μονάδων του τραπεζικού δείκτη.

Τα νέα υψηλά των 1557,83 μονάδων επιτεύχθηκαν με τη συμβολή μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που δε συναντώνται συχνά στα χαρτοφυλάκια των μικρομετόχων όπως είναι η 3E Coca Cola και η ΤΙΤC. Αμφότερες οι μετοχές κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά στα 36,36 ευρώ και στα 45,75 ευρώ αντίστοιχα. Η 3Ε και η Τιτάν είναι εταιρείες των οποίων οι μετοχές προσελκύουν κυρίως το βλέμμα των θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό.

Βοήθεια στην άνοδο του Γενικού Δείκτη προσέφερε και η μετοχή της ΔΕΗ η οποία με τα 13,41 ευρώ του κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής, έχει επιστρέψει στα επίπεδα τιμών του 2010.

Τέλος, η αύξηση του αριθμού των νέων ενεργών κωδικών, μαζί με την ταυτόχρονη αύξηση του όγκου των συναλλαγών, αλλάζουν το κλίμα προς το καλύτερο.

Οπωσδήποτε θα απαιτηθεί λίγος χρόνος ακόμα για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με τον MACD και να πιστοποιηθεί ότι τα νέα υψηλά του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα 14ετίας και τα ιστορικά υψηλά σημαντικών μετοχών που απασχολούν τους ξένους επενδυτές, δεν είναι πυροτέχνημα ή αντίδραση στη μεταβλητότητα. Αλλά ένα ακόμα θετικό κομβικό σήμα για την πορεία του Χρηματιστηρίου μέσα στο 2025.