Σημαντικά κέρδη που ξεπερνούν το 3% σημειώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε μια προσπάθεια να «σπάσει» το αρνητικό σερί των τελευταίων δύο μηνών. Κινείται στις 1.145,08 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 32,62 εκατ. ευρώ. Η αντίδραση έρχεται σε συνέχεια του καλύτερου κλίματος που επικρατεί σήμερα στις αγορές. Στην Ευρώπη οι δείκτες κινούνται με κέρδη, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν κα οι αποδόσεις των ομολόγων αποκλιμακώνονται.
Στο «ραντάρ» των επενδυτών βρίσκονται στις διεθνείς αγορές και η πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών, οι οποίες θα κρατήσουν τα επιτόκια υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή οι φόβοι για νέες αυξήσεις επιτοκίων έχουν επανέλθει με φόντο την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και τις ανησυχίες για επιμονή του πληθωρισμού.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι αγοραστές φαίνεται πως βγαίνουν μπροστά στον απόηχο της πρώτης απομετοχοποίησης του ΤΧΣ από την Eurobank, η οποία αποτελεί την πρώτη πλήρως ιδιωτική τράπεζα. Η συνέχεια, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει με την Εθνική Τράπεζα, με τη διαδικασία να κρίνεται πιο περίπλοκη. Ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκονται και τα κυοφορούμενα deals, με τη ΔΕΗ να επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της Κωτσόβολος.
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι τράπεζες, η ΔΕΗ, η Viohalco, η Motor Oil και η άνοδος έχει διαχυθεί στο σύνολο του ταμπλό. Τους αγοραστές έχει κινητοποιήσει και η έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.
Τι αναφέρει το ΔΝΤ
Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 2,5% φέτος και 2% το 2024 προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook).
Η αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται 0,7% φέτος και 1,2% το 2024, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με της Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, όπως μετριέται με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, το Ταμείο προβλέπει ότι θα μειωθεί σε μέσα επίπεδα στην Ελλάδα στο 4,1% φέτος και στο 2,8% το 2024, ενώ για την Ευρωζώνη προβλέπεται να μειωθεί στο 5,6% και 3,3%, αντίστοιχα.
Η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα προβλέπεται να συνεχισθεί, με το ποσοστό της να υποχωρεί στο 10,8% φέτος και το 9,3% το 2024 από 12,4% πέρυσι. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 6,9% του ΑΕΠ φέτος και περαιτέρω στο 6% του ΑΕΠ το 2024. Για την Ευρωζώνη προβλέπεται πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ φέτος που θα αυξηθεί στο 1,4% το 2024.
Η παγκόσμια οικονομία
Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ αναφέρει ότι έδειξε ανθεκτικότητα στις διαδοχικές κρίσεις της πανδημίας και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά η ανάκαμψη παραμένει αργή και δεν είναι ομοιόμορφη.
Προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 3% φέτος, όσο προβλεπόταν και τον Ιούνιο, και 2,9% το 2024 έναντι οριακά υψηλότερης πρόβλεψης τον Ιούνιο. Οι προβλέψεις παραμένουν χαμηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο (περίοδος 2000-2019) που ήταν 3,8%. Για τις ΗΠΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,1% φέτος και 1,5% το 2024, ενώ για την κινεζική οικονομία 5% και 4,2%, αντίστοιχα.
«Παρά την ανθεκτικότητα που υπήρξε φέτος με την ανάκαμψη μετά το εκ νέου άνοιγμα και την πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού, είναι πολύ νωρίς να υπάρξει εφησυχασμός», σημειώνει το Ταμείο, προσθέτοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη σε σχέση με την προβλεπόμενη πορεία της πριν την πανδημία και υπάρχουν αυξανόμενες αποκλίσεις μεταξύ των περιοχών.