Απώλειες 0,16% και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Shutterstock
Shutterstock

Απώλειες 0,16% και νευρικότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Να επανέλθει σε ανοδικό βηματισμό επιχείρησε ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, μετά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών, όμως οι λίγοι αγοραστές δεν μπόρεσαν να κάνουν τη διαφορά και η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από έντονη νευρικότητα και συνεχείς εναλλαγές προσήμων.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, «αν και ο τρέχων μήνας ξεκίνησε δυναμικά, με την αγορά να διατηρεί υψηλούς συναλλακτικούς ρυθμούς ακόμα και στις ημέρες του Πάσχα, μετά τα placement που έλαβαν χώρα σε Jumbo και Mytilineo, η αγορά παρουσίασε αρρυθμίες, ενώ επηρεάστηκε σημαντικά και από την αλλαγή της εικόνας στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με τη σταθερή άνοδο των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων. Και αν η διόρθωση δεν αντανακλάται εμφατικά στο γενικό δείκτη, είναι σαφώς πιο έντονη στον κλαδικό δείκτη των τραπεζών, αλλά και σε πολλούς επιμέρους τίτλους».

Σχηματικά για τους «long» ο ανοδικός κύκλος είναι σαν να ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαΐου, με κορυφή τις 1.505 μονάδες, καθώς από εκεί και μετά επικράτησαν οι ρευστοποιήσεις σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών. Πιο μέτριες αρχικά, επιθετικότερες στη συνέχεια, συμπεριέλαβαν το σύνολο του ταμπλό.

Σε κάθε περίπτωση, η εγχώρια αγορά έδειξε ότι απαιτούνται περισσότερες δυνάμεις και πιο ουσιαστικοί καταλύτες για την υπέρβαση του κομβικού ορίου των 1.500 μονάδων.

Σύμφωνα με έμπειρο αναλυτή, όσο ο γενικός δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 1.480 μονάδων, το σενάριο για πιθανή υποχώρηση προς τις 1.420 μονάδες, παραμένει στο τραπέζι». Χωρίς θετική διαφοροποίηση η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση όπου, πλην λίγων εξαιρέσεων, συνεχίζεται η απόσυρση των λίγων αγοραστών προς χαμηλότερα επίπεδα, δυσκολεύοντας το «έργο» των εν δυνάμει πωλητών.

Σε επιβεβαίωση της σύστασης «buy» και της τιμής - στόχου (12μηνου) στα 17,90 ευρώ για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, προχώρησε η Eurobank Equities.

Οι Citi και JP Morgan εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, για το πρώτο τρίμηνο, ήταν συνεπή με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και το consensus. H Citi δίνει σύσταση «buy» με τιμή-στόχο τα 18,50 ευρώ και η JPM σύσταση «overweight» με τιμή-στόχο τα 20 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αυριανή συνεδρίαση, τελευταία του μήνα, αναμένονται οι αναδιαρθρώσεις του MSCI, ενώ το βράδυ η Fitch θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο (επενδυτική βαθμίδα ‘ΒΒΒ-’, σταθερή προοπτική).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.449,49 (+0,50%) και 1.433,71 μονάδων (-0,59%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.439,91 μονάδες (-0,16), ενώ ο τζίρος έφτασε τα 122 εκατ., από τα οποία τα 13,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Aegean Airlines (+1,12%), Viohalco (+2,66%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,58%), ΔΕΗ (+1,07%), Jumbo (+1,73%), Cenergy (+2,24%), TITC (+1,31%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,05%).

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Alpha Bank (-2,42%), Coca Cola (-2,75%), Ελλάκτωρα (-1,78%) και ΕΛΧΑ (-1,15%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν θετικά οι ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+3,30%), Space (+2,24%). Πλαστικά Κρήτης (+1,95%) και Κρι Κρι (+1,82%).

Από σήμερα, οι μετοχές της «COCA-COLA HBC AG» (-2,75%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το ποσό €0,93 ανά μετοχή.