Για μία ακόμα συνεδρίαση, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε αμυντικότερες διαθέσεις, σε σχέση με τις διεθνείς αγορές, έχοντας σαν «πλεονέκτημα» τα σαφώς χαμηλότερα κέρδη των προηγούμενων ετών, αλλά και τις ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, οι οποίες στην παρούσα φάση μπορεί και να αποτελούν τροχοπέδη, σε όποιες σκέψεις κάνουν οι εν δυνάμει πωλητές, για επιθετικότερες κινήσεις.
Όλα τα παραπάνω, όταν μόλις χθες ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020 (στον απόηχο της ανακοίνωσης από τις ΗΠΑ νέων περιορισμών στην πρόσβασή της Κίνας σε τεχνολογίες ημιαγωγών), ενώ οι πιέσεις μεταφέρθηκαν σήμερα το πρωί στην Ασία, με τον χρηματιστηριακό δείκτη στην Ταϊβάν να καταγράφει απώλειες της τάξης του 4,35%, στην επιστροφή του από ημέρα αργίας, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τον αντίκτυπο των νέων αμερικανικών κανονισμών που επηρεάζουν την εταιρεία κατασκευής τσιπ TSMC, αλλά και τις πιθανότητες για νέα κρίση, στην στεγαστική αγορά της Κίνας.
Πιέσεις και στα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ιδιαίτερα μετά το αρνητικό ξεκίνημα στο NYSE. «Την Παρασκευή εκκινούν τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου στις ΗΠΑ, με κυριότερες ανακοινώσεις από τις Citigroup, JP Morgan Chase, Morgan Stanley και Wells Fargo», υπενθυμίζει η Beta Sec.
Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, δήλωσε ότι είναι πιθανό η οικονομία των ΗΠΑ να οδηγήσει και την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.
Από την άλλη, το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2023 στο 2,7%, σε σύγκριση με την πρόβλεψη 2,9% τον Ιούλιο, τονίζοντας ότι «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη».
Σύμφωνα με αναλυτές, «τίποτα δεν μαρτυρά ότι ο πόλεμος στο ουκρανικό μέτωπο μπορεί να λήξει σύντομα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον χειμώνα που έρχεται, τόσο στις συγκεκριμένες εμπόλεμες περιοχές, όσο και ευρύτερα. Την ίδια ώρα, οι αγορές συνεχίζουν να προεξοφλούν νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, με οδηγό τη Fed.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. παραμένει με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, με τους traders να κινούνται συντηρητικά, μειώνοντας τις ημερήσιες τους κινήσεις τους και δίνοντας την ευκαιρία στο γενικό δείκτη να κρατάει άμυνες. Για να αλλάξει επίπεδο η εγχώρια αγορά, απαιτείται σημαντική ενίσχυση της αξίας συναλλαγών, κάτι που στην παρούσα φάση δε διαφαίνεται».
«Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα τηρεί στάση αναμονής, με σκοπό να αξιολογήσει τα επερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά αποτελέσματα Γ΄ τριμήνου. Προς το παρόν, δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αναμένουμε ουσιαστική διαφοροποίηση στο εσωτερικό με το βλέμμα, ωστόσο, να παραμένει στραμμένο στις εξελίξεις. Στα υψηλότερα επίπεδα παραμένει η απόδοση του εγχώριου 10ετους ομολόγου. Βασικά επίπεδα στήριξης για τον ΓΔΧΑ αποτελούν οι 790 και 770 μονάδες, ενώ στον αντίποδα, αντιστάσεις πιθανότατα να εμφανιστούν στις 830 και 850 μονάδες», αναφέρει η Leon Depolas Sec.
Από την άλλη, μπορεί το Χ.Α. να δείχνει αμυντικές ικανότητες, εκμεταλλευόμενο την συναλλακτική ανεπάρκεια που το χαρακτηρίζει, όμως με αυτούς τους τζίρους, είναι περισσότερο από βέβαιο, ότι δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι σημαντικό καλύτερο.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, «ελλείψει τζίρου, ούτε ιδιαίτερη πίεση από τους πωλητές παρατηρείται, αλλά ούτε και κάποιο ενδιαφέρον για αγορές, τουλάχιστον όσο δεν δίνεται σήμα για ουσιαστική κίνηση είτε προς χαμηλότερα, είτε προς υψηλότερα επίπεδα. Στασιμότητα και απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος από αμφότερες τις πλευρές, που δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, μέχρι νεωτέρας».
Εν τω μεταξύ, ανάπτυξη 5,2% στην Ελλάδα φέτος, αλλά και κάμψη του ρυθμού σε μόλις 1,8% το 2023, περιμένει το ΔΝΤ. Βλέπει πληθωρισμό 9,2% φέτος, να μειώνεται στο 3,2% την επόμενη χρονιά.
Ερχόμενοι στα στατιστικά της σημερινής συνεδρίασης, ο ΔΤΡ κινήθηκε μεταξύ 529,54 (-1,27%) και 537,81 μονάδων (+0,27%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 533,66 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,51%%.
Μεταξύ 815,82 (+0,15%) και 808,92 μονάδων (-0,70%) κινήθηκε ο ΓΔΧΑ και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 808,98 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,69%.
Ο τζίρος στα 36 εκατ., από τα οποία τα 1,5 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα κέρδη για ΣΑΡ (+1,97%), ΚΟΥΕΣ (+0,99%) και ΟΠΑΠ (+0,83%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για ΜΟΗ (-2,70%) και ΜΠΕΛΑ (-2,21%).
Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, μπόρεσαν να συνδυάσουν οι ΦΡΛΚ (+2,02%), ΕΣΥΜΒ (+1,97%), ΙΚΤΙΝ (+1,26%) και ΕΠΣΙΛ (+1,15%).
Δεν ικανοποιεί η τελική εικόνα με 37 ανοδικές μετοχές, έναντι 64 πτωτικών και 8 τίτλοι με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.