Το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίθει από εταιρικά deals. Ένα άρωμα από συνεργασίες, εξαγορές, διεργασίες, μετοχικές ανακατατάξεις και εξαγγελίες είναι πλέον διάχυτο στην επενδυτική πραγματικότητα.
Οι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι αυτό το νέο σκηνικό είναι προάγγελος σημαντικών εξελίξεων με ισχυρό οικονομικό αποτύπωμα στο πραγματικό επιχειρείν. Με μεγέθυνση των εισηγμένων επιχειρήσεων, αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας.
Αντιθέτως οι απαισιόδοξοι εκτιμούν ότι τα deals αποτελούν την κορυφή ενός παιχνιδιού υπεραξιών. Με τους συμμετέχοντες σε αυτό, να εστιάζουν πρωτίστως στη μεγιστοποίηση των χρηματιστηριακών κερδών τους και δευτερευόντως στην ανάπτυξη των εταιρειών τους.
Η αλήθεια βρίσκεται βεβαίως κάπου στη μέση. Το μέγεθος των deals, η φύση των συμμετεχόντων σε αυτά, μαζί με τον παράγοντα «χρόνο» σε σχέση με το που βρισκόμαστε μέσα τον χρηματιστηριακό κύκλο, αφ’ ενός δίνουν τις απαραίτητες απαντήσεις ανά περίπτωση και αφ’ ετέρου διαμορφώνουν τη γενική εικόνα.
Ο παράγων «χρόνος» λειτουργεί καταλυτικά στον χαρακτηρισμό των deals. Άλλη αξία και βαρύτητα είχαν τα deals της περιόδου 2019 -2024, άλλη βαρύτητα και υφή έχουν τα deals που συμφωνούνται σήμερα και άλλη αυτά που σχεδιάζονται στο μέλλον. Διότι όπως όλοι όσοι που ασχολούμαστε με το Χρηματιστήριο, γνωρίζουμε ότι πρωταρχική σημασία έχει πάντα η τιμή που αγοράζουμε τις μετοχές. Αυτή καθορίζει κατά 95% την έκβαση της επένδυσης μας.
Έτσι για παράδειγμα διαφορετική σημασία είχε η είσοδος της CVC και των υπολοίπων θεσμικών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ το 2021, όταν ήταν ακόμα στα σπάργανα ο μετασχηματισμός και το growth story της εταιρείας. Διαφορετική σημασία είχε η είσοδος στρατηγικών επενδυτών στις τράπεζες όταν αποχωρούσε το ΤΧΣ και το περιβάλλον ήταν ακόμα αβέβαιο και το τραπεζικό οικοσύστημα εύθραυστο.
Διαφορετική αξία έχει η εξαγορά της Ιντρακάτ από τον όμιλο της Thrivest και η μετατροπή της στην Aktor Group. Και φυσικά άλλη σημασία και βαρύτητα είχε το deal της εξαγοράς της Ideal και τη μετατροπή της σε μια επενδυτική εταιρεία συμμετοχών, από την ομάδα των επενδυτών του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου το 2021, όταν δεν ήταν πολλοί όσοι πίστευαν στο χρηματιστηριακό success story της Ελλάδας.
Στον αντίποδα, εάν γυρίσουμε τον χρόνο πίσω στο αμαρτωλό 1999 θα θυμηθούμε δεκάδες «deals» του καλοκαιριού πριν από το σκάσιμο της φούσκας, ανάμεσα σε εισηγμένες με αστρονομικές αποτιμήσεις. Ή και άλλα δήθεν κυοφορούμενα deals όπως ήταν για παράδειγμα αυτό της εξαγοράς της ιταλικής Benetton από την Fanco του ομίλου Κλωνάτεξ.
Επομένως, σε μια αγορά στην οποία οι αποδόσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας είναι ήδη εξαιρετικές, ίσως θα έπρεπε να κοσκινίζουμε όλα όσα διαβάζουμε για deals που υπόσχονται τον «ουρανό με τα άστρα», αλλά ταυτόχρονα να εξετάζουμε με ενδιαφέρον τις μετοχές που συμμετέχουν deals ουσίας.
Έτσι από τη μια πλευρά, έχουμε την εξαγορά της Axia Ventures από την Alpha Bank είναι ένα deal με ουσία και βάθος. Μια πρωτοποριακή περιφερειακή επενδυτική τράπεζα με επιτυχημένη πορεία στην παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικής συμβουλευτικής και κεφαλαιαγορών σε εταιρείες, κυβερνήσεις και θεσμικούς επενδυτές, συγχωνεύεται με την Alpha Finance κάτω από τη ομπρέλα της Alpha Bank.
Και από την άλλη πλευρά έχουμε πακέτα μετοχών που πηγαίνουν και έρχονται ανάμεσα σε διάφορα επιχειρηματικά ονόματα και γνωστά και επιτυχημένα lobbies με σημαντικές χρηματιστηριακές περγαμηνές, που εκμεταλλεύονται το θετικό κλίμα, τις υψηλές προοπτικές και τις προσδοκίες των επενδυτών, προς άγραν υπεραξιών.
Καλά κάνουν; Καλά κάνουν! Όλοι για τα κέρδη και τις υπεραξίες συμμετέχουν στα χρηματιστήρια. Θέλει προσοχή; Ασφαλώς και θέλει! Αφού την «χρηματιστηριακή λυπητερή», την πληρώνουν πάντα οι μικροεπενδυτές. Άλλωστε στις ανοδικές αγορές οι μεγαλομέτοχοι έχουν πάντοτε την ευκαιρία να αποκομίζουν από το χρηματιστηριακό ταμπλό, πολύ υψηλότερα κέρδη, από τα κέρδη των εταιρειών τους. Αφού στις υπεραξίες των μετοχών, τα εταιρικά κέρδη συμμετέχουν με πολλαπλασιαστές. Ωστόσο και εδώ μετράει το που βρισκόμαστε, όσον αφορά στον χρηματιστηριακό κύκλο. Στην αρχή του, στο μέσο του, ή στο τέλος του;